ledare socialdemokratiskFalun
Nu leder “betongmannen” från Falun 100 000 byggnadsarbetare.
Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.
Som hufvudstadsbladet kunde berätta på nyhetssajten utsågs Kim Söderström på tisdagen till ny ordförande för Svenska Byggnadsarbetareförbundet.
Det är förstås glädjande att landets drygt 100 000 organiserade byggnadsarbetare nu leds av en Falubo, som också utmärkt sig som en stridbar ledare i en tid då sådana verkligen behövs.
Medlemmarnas val av ny ordförande sedan företrädaren Johan Lindholm blev LO-ordförande förenklades med Söderströms utmärkta prestation som sommartalare i P1 den 25 juli i år.
Annons
Annons
Sedan väljarna och Tidöavtalets förhandlare degraderade Peter Hultqvist (S) till oppositionsbänken, är det tunt med dalmål när makthavarna talar i riksradio och tv. I alla fall så länge det inte redovisas från EU-parlamentet.
Men i LO ser det annorlunda ut. Den största föreningen Kommunal leds av DD-krönikören Malin Ragnegård från Falun. Och hon får nu en ordförandekollega från samma kommun.
Men Ragnegård och Söderströms viktigaste bidrag till samhällsdebatten är nog inte var de kommer ifrån, utan vad de står för.
LÄS MER: Kommer han att leda 100 000 byggnadsarbetare? – “Hedrad att representera kamraterna”
Annons
Annons
Byggbranschen tappar folk i snabb takt, eftersom inflationen, de höjda räntorna och de skrotade investeringsstöden satte stopp för många byggprojekt.
Som Söderström berättade i hufvudstadsbladets intervju häromdagen är det nu många som lämnar branschen efter en period av arbetslöshet.
Den svåra ekonomin påverkar Byggnads också på fler sätt, när högt skuldsatta medlemmar som kämpar med avbetalningarna lämnar facket – trots att de vet att de försvagar sin egen trygghet.
Om Söderström och Byggnads för att kunna vända trenden behöver föreningen akut ta itu med en hel drös frågor:
- Fortsätt bygga i Sverige! Det krävs stora investeringar, både i bostäder och i infrastruktur, för att komma till rätta med bostadsbristen och trafikstockningarna. Men det enda regeringen har gjort är att höja rotavdraget, utan någon mätbar effekt. Idag finns det kraftiga subventioner för att bygga balkonger och bryggor, men inget stöd för att bygga nytt för att unga ska få tag i en bostad. Här behöver Byggnads prata vettigt med regeringen.
- Stoppa löne- och villkorsdumpningen! Medan skrupelfria arbetsgivare hittar på de mest fantasifulla sätten att utnyttja billig arbetskraft, tittar regeringen och SD på. Regelverket behöver skärpas och uppföljningen skärpas och stat, regioner och kommuner behöver gå före och förbjuda social dumpning i offentlig upphandling.
- Nollvision för döden på jobbet! Byggbranschen dödar, och förra året var det dödligaste året på länge. Inte minst genom hissolyckan i Sundbyberg i december 2023, där fem personer omkom. Detta måste få ett slut, och det kräver att arbetsmiljöarbetet utvecklas – inte avvecklas.
- Korta arbetstider! Trots många år av ekonomisk tillväxt har arbetstiden stagnerat sedan 1970-talet. Det är dags för en ny stor arbetstidsreform och den kommer att kväva en kombination av lagar och avtal.
- Höj reallönerna! Byggarbetarna, som så många andra, fick se värdet av ett helt decenniums fackligt arbete försvinna genom den stora inflationen i år. Nu är det dags att få tillbaka förlorade reallöner, genom rejäla löneökningar. Och det kommer att krävas en rejäl kamp med en motpart som vill hålla nere lönerna.
- Stärk fackföreningsbildningen! Idag finns det alldeles för lite kunskap om varför fack finns och vad kollektivavtalet innebär. Bygg- och andra fackföreningar måste satsa stort på att öka medvetenheten om hur kollektiva åtgärder ger kraft att förbättra löner och arbetsvillkor.
Idag, en tredje omröstning av Byggnads medlemmar på SD. Knappast för att varenda en är övertygad rasist, men många är missnöjda med att Socialdemokraterna misslyckats med att lösa problem i sin vardag.
Att sprida hat och polarisering och dela upp arbetarkollektivet som SD gör inte situationen bättre för byggarbetarna, snarare tvärtom. Det krävs helt andra lösningar och där får Kim Söderström hålla ögonen på bollen.
Vi behöver fackliga ledare som står med båda fötterna på jorden, bredvid betongblandaren. Och börjar bocka av den långa att göra-listan.