Alla pratar om kärnkraft.
Energiminister Ebba Busch har fått kritik för att vilja gå vidare med förslaget att finansiera ny kärnkraft med statliga lån och prisgarantier.
Idag håller finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) en presskonferens i frågor som rör finansiering.
Regeringen har lovat att det första spadtaget för ny kärnkraft ska tas under denna mandatperiod.
Målet är att ha två storskaliga reaktorer på plats 2035.
Men finansieringen har väckt diskussion. Regeringen vill se prisgarantier, en risk- och vinstdelningsmekanism – och statliga lån på 300 miljarder kronor.
Förslaget kritiseras av expertmyndigheter och forskare vid tekniska högskolor, som begär en utredning som undersöker de samhällsekonomiska konsekvenserna av en sådan ensidig satsning på kärnkraft framför andra typer av kraft.
Energi- och livsmedelsminister Ebba Busch (KD) avfärdade på söndagen kritiken i SVT:s “Agenda”.
– Det är både, skulle jag säga, missvisande och en åsikt, säger Busch till SVT.
Så staten kan subventionera ny kärnkraft
Några av utredningens förslag till statlig finansiering av ny kärnkraft:
I programmet ingår fyra till fem storskaliga reaktorer, som tillsammans kan producera 4 000-6 000 megawatt.
Att bygga dessa beräknas kosta 400 miljarder kronor i dagens prisläge och av detta kommer staten att svara för 300 miljarder kronor i lånekapital och ägarna kommer att bidra med 100 miljarder kronor i eget kapital.
En annan trygghet för kärnkraftsägarna är ett prissäkringsavtal. I 40 år ska kärnkraftsbolagen garanteras minst 80 öre/kWh i betalning av staten.
En tredje komponent är en risk- och vinstdelningsmekanism. Den ska aktiveras vid behov, baserat på utfallet av en marknadsvärdering av projektbolaget två år efter rutinstarten av verksamheten.
Källa: TT