-
Han blir ny SD-ledamot efter Lars Wistedt
Kent Kumpula (SD). Pressfoto Foto: Uppsala kommun/TT
Han blir ny SD-ledamot efter Lars Wistedt
Kent Kumpula från Uppsala län tar över riksdagsplatsen efter den nyligen avlidne ledamoten Lars Wistedt (SD), rapporterar Altinget.
Kent Kumpula är idag distriktsordförande för SD i Uppsala län, ett uppdrag han nu lämnar med riksdagsplatsen.
Lars Wistedt var SD:s försvarspolitiska talesperson och vice ordförande i riksdagens försvarsutskott. Han gick plötsligt bort under en resa med Nato-delegationen i Kanada tidigare i veckan.
Det är ännu inte klart vilket utskott Kumpula kommer att sitta i eller vem som ersätter Lars Wistedt i försvarsutskottet. Kent Kumpula säger dock till Altinget att han delar sin företrädares intresse för försvarsfrågor.
– Försvarsfrågor är väldigt viktiga. Jag matchar inte på något sätt närheten till Lars Wistedts kompetens.
Senaste nyheterna
-
Minister misslyckades med att registrera sina kycklingar
Minister misslyckades med att registrera sina kycklingar
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har kycklingar hemma – men hade missat att registrera dem hos Jordbruksverket. Därmed bröt hon mot EU:s regelverk, rapporterar Expressen.
Men efter tidningens frågor har hon nu registrerat sina kycklingar.
”Jag tror tyvärr inte att jag är ensam så jag passar på att råda alla som läser detta och som har så kallade hobbykycklingar att se till att de har rätt tillstånd, det var enkelt att registrera sig hos Svenskt Lantbruk. Byrå”, säger Parisa Liljestrand i en skriftlig kommentar.
Kravet på att registrera sina kycklingar hos Jordbruksverket har funnits sedan 2021 och syftar till att djuren ska kunna spåras vid ett sjukdomsutbrott. (TT)
-
Högsta kaffepriset på nästan 50 år
Högsta kaffepriset på nästan 50 år
De snabbt stigande kaffepriserna i butiker och på kaféer kan snart ta ytterligare ett steg uppåt. Priset på Arabicabönor har stigit till den högsta nivån sedan 1977.
Onsdagens prisökning på drygt 3 procent gör att priset på arabicabönan på råvarumarknaden har stigit med nästan 70 procent sedan årsskiftet.
Det är en reaktion på den utbredda torkan i Brasilien som skapat stor osäkerhet kring årets skörd. Ogynnsamt väder i Vietnam sprider också oro. Båda länderna är världens två största kaffeproducenter.
-
Vattenfall höjer elnätsavgiften
Vattenfall höjer elnätsavgiften
Vattenfall höjer elnätsavgiften – igen. Från och med årsskiftet blir avgiften för en villakund som delvis värmer sitt hus med el i snitt 160 kronor högre per månad.
För lägenhetskunder blir den genomsnittliga höjningen cirka 30 kronor per månad, enligt utskick till kunder.
Beslutet motiveras av ökad utbyggnad av elnätet och högre egna kostnader.
Tidigare har bland annat Ellevio meddelat att man från och med årsskiftet höjer elnätsavgiften med 6 procent i snitt.
Elnätsavgift är den avgift ett hushåll betalar utöver själva elhandeln.
-
Polen: Vi måste patrullera Östersjön tillsammans
Polen: Vi måste patrullera Östersjön tillsammans
Polen föreslår en ny gemensam sjöpatrull i Östersjön. Så säger premiärminister Donald Tusk efter de senaste fallen av sabotage på havets botten.
– Ett samarbete mellan länder runt Östersjön som har samma känsla av hot från Ryssland, säger Donald Tusk i samband med det pågående nordisk-baltiska mötet i Harpsund, rapporterar Bloomberg.
Han hänvisar till att det redan finns ett liknande samarbete inom Nato för flygpatrullering runt Östersjön.
Diskussioner om sådana samarbeten har fått förnyad aktualitet sedan två kommunikationskablar nära Sverige skars av för några veckor sedan. Misstankarna riktas mot Ryssland som i så fall tros ha utfört sabotaget via ett kinesiskt fartyg som nu övervakas i danskt vatten.
-
Minister: Inga tecken på ryskt sabotage
Minister: Inga tecken på ryskt sabotage
Det finns “inga tecken” på sabotage i fallet med lastplanet som kraschade nära Vilnius. Det säger Litauens försvarsminister Laurynas Kasciunas nu efter spekulationer om att Ryssland kan ha legat bakom.
Planet flög last på uppdrag av fraktjätten DHL när det kraschade nära den tänkta landningsbanan i Litauens huvudstad i måndags. Representanter för flera länder har sagt att händelsen kan vara en så kallad hybridattack från Ryssland.
– Med allt som framkommit och vad vi vet nu finns det inga tecken på att detta skulle kunna vara sabotage, sa Kasciunas till media på onsdagen.
Den huvudsakliga teorin hittills är att flygningen led av något slags tekniskt problem. En av de fyra personerna ombord dog.
Händelsen utreds vidare.
-
Ja till en ny EU-kommission
Ja till en ny EU-kommission
EU-parlamentet godkänner den nya EU-kommissionen med 370 ja-röster mot 282 nej. 36 avstod från att rösta.
Därmed kan den nya kommissionen tillträda redan söndagen den 1 december.
-
Häktningen förlängs för terrormisstänkt svensk
Häktningen förlängs för terrormisstänkt svensk
En 17-årig svensk pojke som misstänks för en terrorattack mot Israels ambassad i Köpenhamn den 2 oktober accepterar förlängd frihetsberövande.
Det blir dock preliminärt en återhäktningsförhandling under eftermiddagen för den 20-årige svensk som misstänks för samma brott, enligt presstjänsten vid Köpenhamnspolisen. Åklagaren kommer att begära stängda dörrar.
De unga svenskarna misstänks ha försökt slå Israels ambassad med handgranater, men missat. En annan närliggande byggnad blev påkörd och det blev omfattande materiella skador, men ingen skadades.
-
190 miljarder för att klara upp Valencia
190 miljarder för att klara upp Valencia
Biståndet till det katastrofdrabbade Valencia höjs till totalt 16,6 miljarder euro, meddelar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Men Sánchez tycker att det är för tidigt att utreda myndigheternas hårt kritiserade hantering av effekterna av extremväder.
Förstörelsen är så stor i Valenciaområdet att den beräknas bromsa tillväxten i hela Spanien. Både vägar och järnvägar är bortspolade, jordbruksmark skövlad och otaliga bostäder och affärslokaler oanvändbara efter skyfallen som kom i slutet av oktober. Myndigheterna har räknat till 229 dödsfall.
I ett tal i riksdagen höjer Sánchez nu de ekonomiska ramarna för återhämtningsarbetet till totalt motsvarande drygt 190 miljarder kronor.
-
Livstid för dödsskjutning i centrala Stockholm
Livstid för dödsskjutning i centrala Stockholm
Svea hovrätt fastställer livstidsstraffet mot en 20-årig man som sköt ihjäl en tonårspojke i Vasastan i centrala Stockholm i höstas.
Liksom i tingsrätten döms även en jämnårig kvinna till tio års fängelse för medhjälp till mord.
Svea hovrätt dömer även en man som var 17 år vid tiden för skottlossningen för medhjälp till mordet. Han döms till åtta års fängelse. I tingsrätten friades han från inblandning i mordet.
Det var den 13 september förra året som offret, 19 år gammal, sköts ihjäl på en gata i Vasastan. Privatpersoner på plats gav första hjälpen innan han fördes till sjukhus där han senare avled.
Skytten ska ha haft omfattande kontakter med en annan person som anses ha anstiftat mordet. Bakgrunden är enligt tingsrätten en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot. (TT)
-
Man dog under ingripande – polisen frikänd
Man dog under ingripande – polisen frikänd
En polis som åtalats för vållande till annans död sedan en man dog i samband med ett ingripande i Solna i juni förra året frias i Solna tingsrätt.
Det var en tidig lördagsmorgon som ett larm kom om att en aggressiv man slog ut folk och körde på bilar. När polisen ingrep utbröt ett bråk och en av poliserna träffades i huvudet.
Enligt åtalet tog den åtalade polismannen, som är i 40-årsåldern, tag i mannens hals och nacke, och tryckte ner mannens bröstkorg till marken. Polisen höll i greppet så länge att mannen drabbades av syrebrist och hjärtstopp, enligt åtalet.
Genom att trycka ner mannen till marken även efter att han slutat göra motstånd har polismannen orsakat den andres död, enligt åklagaren, som alternativt hade yrkat att han skulle dömas för tjänstefel. Polisen har själva nekat till brott.
Polisens personalansvarsnämnd hade tidigare beslutat att mannen får behålla sin tjänst oavsett utgången i tingsrätten.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern