Räntorna på hushållslånen sjunker. Det finns dock ett undantag.
Den som har studielån kan räkna med att betala mer nästa år.
Imorgon, torsdag, avgörs vad räntan blir nästa år på investeringssparkontot (ISK), men även på CSN-lånet.
Eftersom statslåneräntan sjunkit från 3 procent i höstas till drygt 2 procent i dag kan spararna se fram emot lägre beskattning på sina ISK-konton.
För de med CSN-lån ser verkligheten annorlunda ut. Räntan beräknas utifrån de tre senaste årens lånekostnader och inte bara ett enstaka år.
“Säkerhet”
Det innebär att de faktiska lånekostnaderna sannolikt kommer att stiga nästa år.
– Det här infördes på 90-talet som ett skydd för låntagarna så att räntan inte “skjuter i höjden”, med tanke på att kostnaderna i samhället rullar på, ungefär som under den period vi nu lämnat bakom oss, säger Patric Peippo , utredare på CSN:s juridiska avdelning.
– I grund och botten är det en säkerhetsgrej, men nackdelen är att nedgången blir lite försenad.
Förra året var CSN-räntan 1,23 procent. Nästa års ränta är som sagt ännu inte fastställd, men enligt CSN:s prognos hamnar den på runt 1,97 procent.
– Det är som sagt en prognos. Det kan förändras, men när det är så nära ett beslut är det relativt nära sanningen, säger Peippo.
Komplicerad beräkning
Hur mycket mer det kommer att kosta per studielån är dock mer komplicerat att beräkna än till exempel kostnaden för ett bostadslån. Fler faktorer än bara räntan påverkar, bland annat hur lång tid lånet ska betalas av innan det skrivs av.
En person som till exempel har 180 000 kronor i studielån och 15 år kvar innan lånet skrivs av betalar 922 kronor i månaden i år.
– Tar man nu höjden på den här räntehöjningen blir det 997 kronor i månaden, det vill säga 75 kronor extra jämfört med i år, säger Patric Peippo.