Annons
Hemgjorda köttbullar, gräddsås och potatismos har blivit en av våra absoluta favoriter. Från att ha varit en ganska intetsägande vardagsrätt har den blivit en av våra mest uppskattade helgfavoriter. Här berättar vi om “hemligheterna”!
Goda hemgjorda köttbullar
Goda hemgjorda köttbullar kan vara mer än en vardagsrätt. Om de är vällagade, och serveras med bra tillbehör, kan det bli en lyxmiddag. Vad kan man då göra med köttbullarna som blir över? Servera på julbordet såklart! Eller kanske lägga till en köttbullsmacka. Köttbullar är aldrig fel!
Peters bästa recept på hemgjorda köttbullar
Peter har experimenterat med svenska rätter ganska länge och i somras berättade vi om 17 svenska rätter som vi bjöd på till våra utländska gäster. En av de populäraste rätterna var köttbullar, med egen potatismos och egen gräddsås, lingon och picklad gurka. Nu, lagom till jul, bjuder Peter på sitt recept!
Recept på hemgjorda köttbullar
Här hittar du Peters bästa recept på hemgjorda köttbullar. För att köttbullarna ska bli saftiga och möra använder han alltid blandad färs, med hälften nötkött och hälften fläsk.
Du behöver (4 personer)
- Blandat köttfärs 50/50 (500 gram)
- Brödsmulor (0,5 dl)
- Gul lök (1 st)
- Vitlök (en kryddnejlika)
- Ägg (1 st)
- Grädde (1 dl)
- Dijonsenap (1 msk)
- Japansk soja (1 msk)
- Salta och peppra
- Smör (lite, att steka i)
Så här gör du
- Blanda grädde och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.
- Riv löken och vitlöksklyftan.
- Blanda ner riven lök och vitlök samt dijonsenap och soja i ströbrödsblandningen.
- Tillsätt köttfärs och arbeta ihop köttfärsen ordentligt, tillsammans med salt och peppar.
- Blöt händerna med kallt vatten och forma köttbullar. Om du vill kan du använda en spruta.
- Stek några köttbullar åt gången i matfett, skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
Recept på potatismos
Frågar du Peter så görs ett gott potatismos på potatis, smör och äggulor. Vi gillar när moset är lite “klibbigt”. Föredrar du en lite lösare konsistens, “potatispuré”, kan du tillsätta lite mjölk eller grädde.
Du behöver (4 portioner)
- Potatis, gärna mjölig (1 kg)
- Smör (50 gram)
- Äggulor (4 st.)
- Salt
- Vitpeppar
Så här gör du
- Skala potatisen och skär den i små bitar.
- Koka potatisbitarna i saltat vatten tills de är mjuka, ca 20 minuter. Häll av kokvattnet.
- Mosa potatisen i pannan.
- Tillsätt smör och äggulor och vispa ihop.
- Krydda med salt och vitpeppar.
Recept på gräddsås
En riktigt god gräddsås är pricken över i:et när man äter hemgjorda köttbullar. Peter kokar sin sås på soppgrönsaker, och det blir fantastiskt gott.
Du behöver (4 personer)
- Soppgrönsaker – vanligtvis morot, palsternacka, rotselleri och purjolök (ett paket)
- Lök (1 st)
- Smör (50 gram)
- Matlagningsgrädde (7 dl)
- Vetemjöl (3 msk)
- Kalvfond (halvflaska)
- Japansk soja (3 msk)
- Salta och peppra
Så här gör du
- Skär soppgrönsakerna och löken i mindre bitar.
- Fräs soppgrönsakerna och löken i smör i en stekpanna, ca 5-7 minuter.
- Häll mjöl i blandningen och rör om i 1-2 minuter.
- Tillsätt grädde, kalvfond och soja.
- Koka allt tillsammans, ytterligare 5-7 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Sila grönsakerna och pressa ner såsen i en kastrull.
- Tillsätt 2 dl grädde.
- Smaka av med salt och peppar.
Tillbehör till hemgjorda köttbullar
Måltiden med hemgjorda köttbullar är ännu godare tillsammans med rårörda wokade lingon och inlagd gurka. Vi valde att köpa dessa tillbehör färdiga på burk. Den som vill kan självklart göra detta på egen hand.
Video om hemgjorda köttbullar, gräddsås och potatismos
Hemgjorda köttbullar till julbordet
De hemgjorda köttbullarna som blir över passar perfekt till julbordet. Sedan kan du servera dem som de är, gärna uppvärmda, tillsammans med till exempel kokt potatis och rödbetssallad. En annan variant är att spara dem till en god köttbullsmacka. Här kan du läsa mer om julmat och svensk mat:
Hur gör du dina bästa hemmagjorda köttbullar?
Hur gör du dina bästa hemmagjorda köttbullar? Dela gärna med dig av dina tips och tricks!