Det brinner för fullt i Hotell Kärnan vid Helsingborg C. Nu varnar räddningstjänsten för den farliga röken – och att fasaden kan rasa på båda sidor om byggnaden.
– Det är fortfarande stor risk för ras fram och bak, därför är vi stränga med vår avspärrning, säger Emma Nordvall, jourhavande räddningschef på räddningstjänsten.
På lördagskvällen stiger röken från Hotell Kärnan.
Räddningstjänsten sprutar vatten på de översta våningarna från en kranbil. Inne i byggnaden verkar branden ha slocknat. Men snart släpps nya brandgaser från skräpet inne i rummen och lågorna slår upp igen.
Brandmännen räknar med att arbeta hela natten. Minst en av våningarna har rasat invändigt. Risken för att hela fasaden rasar mot Järnvägsgatan är fortfarande överhängande och kommer att förbli så i flera dagar.
Annons
Annons
Emma Nordvall, jourhavande utryckningschef, beskriver fortfarande branden som under kontroll. Detta i den meningen att det inte sprider sig till närliggande bebyggelse.
– Vi måste göra en extern släckning eftersom vi inte kan komma in i byggnaden. Vi släcker branden hela tiden och då blossar det upp, säger hon.
Det var strax efter 23 när helsingborgaren Patrick Brink ringde 112. Då hade hans fru Juju Xiong känt lukten av brandrök. Brink gick ut på sin uteplats och såg rök komma från hotellet.
– Så fort jag såg den (röken) ringde jag 112, och insåg då att jag var den första som slog larm, säger Patrick Brink.
Hotellet är under renovering och när branden bröt ut fanns ingen hotellpersonal eller gäster i byggnaden. Räddningstjänsten gick ändå in med rökdykare för att vara helt säker på att ingen befann sig på hotellet.
På grund av renoveringen är husets stammar blottade och det är öppet genom reglarna. Detta gjorde att branden snabbt spred sig mellan våningarna. Samtidigt hade räddningstjänsten svårt att komma åt branden eftersom renoveringen bland annat omöjliggjorde invändig släckning.
På lördagsmorgonen förvärrades branden och stora lågor slog upp genom hotellets tak. Invånare som bor i närheten uppmanas fortfarande att hålla sina fönster stängda eftersom brandröken är giftig. Ingen VMA behövde utfärdas, eftersom det är vindstilla och röken inte har spridit sig långt och brett.
Annons
Annons
Vid lunchtid lyfte räddningstjänsten från taket från hotellet med hjälp av en kran. Detta för att bättre kunna släcka elden.
Anders Olofsson är stabschef på räddningstjänsten Skåne nordväst och beskriver den över hundra år gamla hotellbyggnaden som “extremt stabil”. Brandväggarna mot intilliggande fastigheter är också robusta.
– Men vi bevakar det hela tiden, säger han på lördagskvällen.
Hotellet ägs av fastighetsbolaget Lomma Tegelfabrik, som även äger bostadshuset intill, i hörnet av Prästgatan.
– Det här är fruktansvärt hemskt. Men för oss är det väldigt skönt att vi inte haft verksamhet igång på hotellet, säger Lomma Tegelfabriks vd Johan Tegner.
Under hösten har Hotell Kärnan stått tomt i väntan på att renoveringen skulle bli klar. Den första juli skulle en ny operatör öppna det nyrenoverade hotellet.
Johan Tegner åkte under natten till lördagen till Helsingborg för att hjälpa räddningstjänsten med information om huset och för att stänga av el och vatten.
– Jag tycker att det är väldigt oklart var branden startade. Jag har ingen bra teori.
– Jag har aldrig varit inblandad i en brand i den här omfattningen. Nu måste vi och försäkringsbolaget diskutera hur detta ska hanteras. Men självklart kommer det att finnas en byggnad där i framtiden också, säger Johan Tegner.
Annons
Polisen evakuerade nedanför på lördag ett fyrtiotal personer som bor i närheten av hotellet.
Innan polisen kan avgöra om ett brott ligger bakom branden måste de ta sig till brandplatsen och kunna göra en teknisk undersökning. Det kan inte göras förrän elden är släckt och platsen har svalnat.
Annons
– Så länge våra tekniker kan komma in i lokalen, eller det som finns kvar, finns det möjlighet att göra en teknisk undersökning. Sedan har det nämnts att det finns risk att allt rasar. Skulle det hända blir det genast betydligt svårare, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.
Hon säger under sen lördagseftermiddagen att det inte finns några vittnesuppgifter eller liknande som tyder på att branden är anlagd.
– Nu har det gått lång tid, och vi har fortfarande inga uppgifter som tyder på att ett brott ligger bakom.
Polisen utreder händelsen som mordbrand, men det är mer en formalitet att kunna göra en utredning och få svar på vad som hänt.
– Vi utreder det som mordbrand för att fastställa brandorsaken. Lokalerna var under renovering och de fall jag känner till som liknar har ofta handlat om tekniska fel, svetsarbeten eller andra tekniska förklaringar. Men det finns som sagt ingenting i nuläget som tyder på att något brott ligger bakom, säger Evelina Olsson.
Hus skapat av fyra stadsarkitekter
Hotel Kärnan, eller Järnvägsgatan 17, har en lång historia.
Byggare var något så ovanligt som två kvinnor – Gustava Holst och Sophie Witt. De grundade båda 1873 Högre folkskolan för flickor i Helsingborg, som var stadens första högre skola för flickor.
Tre år senare lät de uppföra en egen skolbyggnad i fyra våningar på Drottninggatan. Arkitekt var Mauritz Frohm, som också var Helsingborgs första stadsarkitekt. Arkitekt var Bengt Lundgren, som var tillförordnad stadsarkitekt i staden i väntan på Frohm.
Skolan varade inte länge utan flyttade till Karl Johansgatan 1905. I samband med det byggdes huset om och försågs med balkonger.
En ombyggnad ritad av Alfred Hellerström. Även han blev stadsarkitekt, men dessförinnan ritade han sin kanske mest kända byggnad – rådhuset.
1917 byggdes huset till med mansardgolv. Samma år byggdes den bakåtvända Södra strandgatan efter Nils J Lundgrens ritningar. Lundgren var under en period biträdande stadsarkitekt åt Alfred Hellerström.
Sedan dess har flera mindre förändringar skett. Mest iögonfallande kom 1992 då bottenvåningen putsades röd och resterande golv blå.