En igelkott utan taggar – men med huggtänder. En huggorm som verkar ha ögonfransar och en krokodilsalamander.
Dessa är några av de mer än 200 nya arter som har upptäckts längs Mekongfloden det senaste året.
De cirka 230 arter som nu publiceras i en rapport från Världshälsoorganisationen WWF är växter, reptiler, amfibier, fiskar och däggdjur.
Vissa har varit kända sedan länge men har aldrig dokumenterats vetenskapligt och klassas därför som nyupptäckta.
– Det finns exempel på arter som funnits i museisamlingar sedan 1930-talet innan de blev vetenskapligt dokumenterade. Andra kan ha varit kända av lokalbefolkningen på olika platser, säger Louise Carlsson, expert på biologisk mångfald på WWF.
Annons
Annons
Långa ögonfransar
De nya arterna har hittats längs Mekongfloden i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam. Bakom dem står hundratals forskare från universitet, naturskyddsorganisationer och forskningsinstitut från hela världen.
Bland de nya arterna finns en palmhuggorm med fjäll som gör att den ser ut att ha långa ögonfransar, en igelkott med mjuk päls och vassa huggtänder och en krokodilsalamander som lever 2 000 meter över havet.
I takt med att tekniken för DNA-analys har utvecklats är det alltmer möjligt att fastställa om en art är ny eller inte.
– Det finns också omfattande databaser där forskare över hela världen kan dela information, säger Louise Carlsson.
Har funnits i årtusenden
Enligt rapporten är många av de nyupptäckta arterna redan hotade av utrotning och WWF uppmanar länder i regionen att skydda dessa unika och fantastiska varelser och deras livsmiljöer.
– Även om arterna just har beskrivits av vetenskapen har de levt i regionens unika livsmiljöer i många årtusenden. Var och en av dem är viktiga komponenter i ekosystemet och måste bevaras. Enligt Living Planet Report försvinner populationerna av vilda ryggradsdjur i snabb takt, det måste vi ändra på, säger Louise Carlsson.