Tron på framtiden börjar i det små komma tillbaka till hushållen enligt flera undersökningar. En sådan är Demoskops undersökning från början av december, där 35 procent av hushållen förväntar sig en förbättrad personlig ekonomi det närmaste året. Samtidigt tror en av fyra på att plånboksinnehållet krymper 2025.
Sedan bottennoterna 2022 och 2023 har hushållen successivt blivit lite mer självsäkra. Då trodde ungefär fyra av tio att det kommande året skulle bli tuffare i privatekonomin.
Vad ligger bakom den ökade optimismen?
“Under nästa år förväntas privatekonomin gå från anpassning till tillväxt, den drivs framför allt av fortsatta räntesänkningar och breda inkomstskattesänkningar. Dessutom förväntas köpkraften förbättras ytterligare”, säger Américo Fernández, privat. ekonom på SEB.
Det är inflationen det har kommit ner från toppnivåer kring 10 procent till knappt 2 procent, vilket driver den positiva trenden.
Varför är det så att var femte person förväntar sig sämre tider?
“En fortsatt svag arbetsmarknad, svag krona och hög geopolitisk osäkerhet kan dämpa optimismen hos vissa.”
Undersökningen frågade också vilka ekonomiska faktorer som orsakar störst oro. Här sticker högre inflation och stigande boendekostnader ut då fyra av tio indikerar dessa mörka moln.
“På kort sikt är oron befogad. Även om inflationen är låg har varor och tjänster blivit permanent dyrare och det kommer att ta lite tid innan köpkraften är helt återställd. När det gäller boendekostnader finns det en risk att elräkningarna kommer att motverka räntesänkningarna under vintermånaderna”, säger Américo Fernández.
Höga kostnader det fastnat är en faktor som framkommer i flera andra undersökningar som mäter hushållens humör. I november visade en undersökning på uppdrag av pensionsbolaget SPP att nästan hälften av hushållen känner oro för sin ekonomi. Höjda livsmedelspriser och dyrare energi var de faktorer som oroade mest.
Ser du några möjliga hot mot en ljusare ekonomi 2025?
– Risken för ett inflationshöjande handelskrig är utan tvekan det största hotet 2025. Men även en fortsatt svag ekonomisk utveckling i Tyskland kan få omfattande konsekvenser för svenska exportföretag och i förlängningen hushållens plånböcker, säger Américo Fernández.