Östersund – ett strategiskt nav för försvar och försvarsindustri
Med Sveriges medlemskap i Nato stärks Östersunds strategiska betydelse för både det svenska försvaret och den svenska försvarsindustrin.
– Östersund och västra korridoren till Trondheim blir ännu viktigare nu när vi ingår i ett Natosamarbete, säger Niklas Daoson, kommunstyrelsens ordförande.
För många svenskar är Östersund kanske lite ur vägen, eftersom de flesta av Norrlands större städer ligger vid kusten. Men ur ett försvarsstrategiskt perspektiv är Östersund väldigt centralt, särskilt sedan Sverige gick med i Natos försvarsallians.
– Fronten mellan Nato och Ryssland flyttas från att bara ha kontakt i nordligaste Norge till att nu ha en gräns genom hela Finland. Vid en eventuell konflikt kommer material och trupper västerifrån, till stor del från Trondheim, och sedan österut via Östersund, förklarar Niklas Daoson.
I Östersund korsar två av Norrlands huvudvägar. Det är E14 i öst-västlig riktning och E45 i nord-sydlig riktning. Inom Jämtlands län finns ytterligare fem vägar som går över gränsen till Norge. Östersund är också ett nav för järnvägsnätet, med daglig trafik till Sundsvall, Stockholm och Trondheim. Dessutom passerar Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare. Den bedöms vara strategiskt viktig för försvaret och planeras att kraftigt uppgraderas efter initiativ från försvaret. Östersund är också hem till Sveriges 6:e största flygplats.
Östersund bra för svensk industri
De goda kommunikationerna tillsammans med tillgången på stabil energi från vattenkraft lockar försvarsindustrin att investera i regionen.
– Här finns goda förutsättningar för befintliga företag som levererar Totalförsvar att expandera, och goda förutsättningar för nya företag att etablera sig, säger Niklas Daoson.
Ett av företagen som nu investerar är Saab. De har funnits på plats i 50 år och verksamheten fokuserar idag mycket på support och underhåll av utrustning som fordon och systemintegration. Dessutom jobbar man mycket med utveckling och produktion av fältsjukhus, och likaså det som kallas CBRN, det vill säga förmågan att stå emot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot. Nu ska de utöka från cirka 250 till upp till 400 anställda, med nya anpassade lokaler.
– Vi växer för att försvaret växer. Vi ser en fördel med att ha nära till försvarsetableringar i Sollefteå och Östersund. En annan faktor är Jämtlands centrala läge och infrastruktur med både väg och järnväg för kommunikationer västerut, det vill säga det som kallas Trondheimsriktningen, säger Carl-Johan Ekblom på Saab Östersund.
En viktig anledning till satsningen är NATO-medlemskapet.
– Det har påverkats utifrån den nya militärstrategiska situationen. Materieltransporter österut från Natos depå i Trondheim går genom Östersund och här finns vår verkstad med direkt anslutning till två Europavägar och järnvägen, säger han.
Bra samarbete mellan företag och kommun
Ett annat företag i Östersund som nu också expanderar är Tekonf som är specialiserat på att skära, stansa och foga mjuka produkter, som väskor och kuddar, för bland annat försvarsindustrin.
– Jag upplever att vi har ett väldigt bra samarbetsklimat mellan företagen och även med Östersunds kommun. En annan styrka i Östersundsområdet är den goda tillgången på tekniska konsulter som genom sina uppdrag för försvaret kan bli naturliga ingångar till nya affärer, säger Göran Wärdell, vd och ägare.
Läs mer på: www.ostersund.se
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Östersunds kommun och inte en artikel av hufvudstadsbladet