Professionella anhöriga behöver uppmärksamhet och stöd
Mer än en miljon vuxna anhöriga vårdar, hjälper eller stöttar någon närstående. Dessa anhöriga gör ovärderliga insatser som fyller en samhällsstödjande funktion. Det är viktigt att anhöriga får stöd så att situationen inte leder till negativa konsekvenser för deras hälsa, ekonomi och sociala liv.
Att ge omsorg till någon man bryr sig om kan kännas meningsfullt och självklart. Men när ansvaret blir för omfattande och krävande kan den anhörigas livskvalitet och hälsa påverkas negativt. Över 150 000 anhöriga har gått ner i arbetstid för att ta hand om en närstående och av dessa har 20 000 fått sluta arbeta.
– I en tid när befolkningen blir äldre och mer vård sker i hemmet finns risken att belastningen på anhöriga ökar. Det finns mycket som kan göras för att underlätta och förbättra anhörigas situation. Inte minst för att erbjuda anpassat stöd i tid, både till arbetande anhöriga och till äldre anhöriga, säger Maria Nilsson, forskare och verksamhetssamordnare på Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (Nka).
Stöd på arbetsplatsen
Det stöd som arbetande anhöriga efterfrågar är bland annat förstående chefer och kollegor, möjlighet till flexibelt arbete och distansarbete. Liksom alla anhöriga efterfrågas även samtalsstöd, information, andrum och att få delta i närståendes vård och omsorg.
– Med ett bra och anpassat stöd kan de negativa effekterna av omsorgen motverkas. För arbetande anhöriga som kombinerar arbete med vård av en närstående kan stödet vara avgörande för att kunna fortsätta arbeta. Arbetsgivaren kan vara en del av lösningen genom att till exempel möjliggöra flexibel arbetstid och en flexibel arbetsplats, vilket bidrar till en stödjande arbetsmiljö, säger Maria Nilsson.
Nya förslag om stöd till anhöriga
Den nationella anhörigstrategin, som regeringen beslutade om 2022, slår fast att anhörigvård och anhörigstöd är en folkhälsofråga. I augusti i år presenterade utredningen “Stärkt anhörigstöd” förslag på hur stödet till vuxna och barn som är anhöriga ska stärkas.
– Vi på Nka välkomnar att anhörigstödet både förstärks och tydliggörs i lagstiftningen och ser också fram emot att arbetsgivare bidrar med stöd. Stödet till anhöriga är inte bara en fråga för den enskilde, det är en samhällsfråga och ett förebyggande arbete som lönar sig, säger Maria Nilsson.
Om Nka
Nka har ett regeringsuppdrag att vara ett kunskapsstöd för kommuner, regioner och enskilda utförare kring familjeärenden och anhörigstöd.
Besök Nkas hemsida www.anhoriga.se och ta del av gratis webbutbildningar, webbseminarier och metodstöd.
Här kan du även prenumerera på Nkas nyhetsbrev: www.anhoriga.se/prenumeration.
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Nationellt kompetenscentrum anhöriga och inte en artikel av hufvudstadsbladet