Tiotusentals syrier tros ha avrättats, torterats eller svalt ihjäl i Assadregimens ökända fängelser.
För de anhöriga är väntan på svar outhärdlig. Arbetet med att gräva upp Syriens döda har bara börjat.
Benbitar sticker upp ur den röda jorden söder om Damaskus. En kota, en bit av ett lårben. Mitt på det vidsträckta fältet öppnar sig ett djupt, avlångt hål: en av de många massgravar som hittades efter diktatorn Bashar al-Assads fall.
Efter regimens kollaps står Syrien inför utgrävningsarbeten som kan ta år att slutföra, skriver AP. Enligt Stephen Rapp, en före detta amerikansk kongressledamot som tidigare ledde åtalet av krigsförbrytare i bland annat Rwanda och Sierra Leone, kan tiotusentals kroppar begravas på platsen.
– Nu har vi chansen att bekräfta det vi redan vet om dödsmaskineriet som underhållits och drevs av Assadregimen, sa Rapp till AP på plats i Najha.
Annons
Annons
Över 150 000 saknas
Amerikanen arbetar tillsammans med två organisationer som dokumenterar Syriens massgravar och försöker identifiera gärningsmän som gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser. Organisationerna har ägnat år åt att samla in vittnesmål och satellitbilder för att fastställa storleken på al-Assads massgravar, som har vuxit i storlek under det syriska inbördeskriget sedan det började 2011.
– Det är ofattbart att det här händer på 2000-talet, säger Rapp.
Enligt flera olika uppskattningar saknas över 150 000 syrier efter kriget. De flesta av dem försvann in i regimens väldiga fängelsesystem och hördes aldrig av dem igen. Majoriteten tros ha hamnat i olika massgravar runt om i landet.
I en intervju med Reuters, som också var på plats i Najah, verkar Rapp chockad över omfattningen.
– När vi pratar om den här typen av statligt organiserat dödande har vi inte sett något liknande sedan nazisterna, säger han.
Tog saken i egna händer
Invånare i närheten av en militärbas där en av massgravarna hittades beskriver för nyhetsbyrån hur de under åren har sett en jämn ström av kylbilar dumpa kroppar på platsen.
Den oppositionella syriska civilförsvarsgruppen White Helmets har fått rapporter om minst 13 massgravar, varav åtta nära Damaskus.
Annons
– Vi kan inte öppna dem än. Det är en enorm uppgift att dokumentera och ta prover och katalogisera kropparna innan vi kan identifiera personerna i dem, säger Vita hjälmarnas biträdande chef Mounir al-Mustafa till AP.
För många anhöriga till de saknade är väntan outhärdlig. På måndagen började invånarna i Izraa i södra Syrien gräva upp en massgrav på egen hand. Rester av över 30 personer hittades och ytterligare ett 40-tal tros ligga kvar i marken. Några av kropparna hade skotthål i huvudet och ögonen, andra verkade ha bränts ihjäl, enligt en lokal tjänsteman.
Fakta: Styrt i över 50 år
Fram till den 8 december hade den syriska staten styrts med järnhand av familjen al-Assad sedan 1970-talet.
Syriens politiska system formades av Hafiz al-Assad, president 1970–2000. Sonen Bashar al-Assad ärvde makten efter sin fars död 2000 och genomförde några förändringar. Men grundsystemet förblev detsamma: med presidenten som både statschef, överbefälhavare och högsta verkställande direktör.
Upproret mot Bashar al-Assads regim som startade i samband med den arabiska våren 2011 tog snart formen av ett inbördeskrig med hårt engagemang från främmande makter, med många dödsfall och en stor flyktingvåg som följd.
Oberoende organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har upprepade gånger rapporterat om al-Assads brutala styre och den statliga hemliga polisen som systematiskt torterade, fängslade och dödade regimens motståndare.