Syrier vaknar upp ur en mardröm som varade i ett halvt sekel. På många ställen lämnar människor sina hus för att fira slutet på familjen al-Assads regim.
– Det känns som en dröm, säger 49-åriga Rim Ramadan.
Hon beskriver det som att hon föddes på nytt – känslan som kom över henne när det stod klart att diktatorn Bashar al-Assad hade flytt landet och regimen fallit. Liksom tusentals andra har Rim Ramadan tagit sig till Umayyad-torget i centrala Damaskus för att fira historien.
– Det är obeskrivligt. Vi trodde aldrig att den här mardrömmen skulle ta slut, sa hon till nyhetsbyrån AFP.
– I 55 år var vi rädda för att prata, även hemma. Vi brukade säga att väggarna hade öron.
Många syrier beskriver liknande känslor: hur rädslan som alltid var närvarande under Assadregimens brutala styre sakta håller på att lossna.
– I dag gick jag ut och tack och lov behövde jag inte vara rädd för någonting, säger 40-årige Abdelmonem Naqli till AFP.
Annons
“Kan andas”
Annons
En äldre kvinna gråter okontrollerat. Många av hennes familj har dött under al-Assads hårdföra regim, säger hon till BBC – några av dem i fängelse.
– Tack! Tack! Tyrannen har fallit, utbrister hon mellan tårarna.
Den 36-årige trebarnspappan Alaa Dadouch är fortfarande rädd för att säga Bashar al-Assads namn.
– Det var egoistiskt av honom att bara lämna. Vår president borde åtminstone ha sett till att armén eller polisen kontrollerar vissa områden tills en ny ledning är på plats.
Dadouch pausar i samtalet med BBC-reportern. Tills nyligen kunde hans ord ha lett till ett långt fängelsestraff.
– För två dagar sedan hade jag inte kunnat säga att han är egoistisk, det hade varit ett stort problem. Allt är annorlunda nu.
– Man kan faktiskt andas, man kan gå runt. Du kan säga vad du tycker, berätta vad som oroar dig utan att vara rädd.
Letar efter saknad
I flera städer är bilköerna med firande syrier långa. Bilhorn tutar, skott avlossas, människor gör fredstecken och viftar med oppositionsflaggan. Men för många kommer glädjen med en bitter eftersmak – och diktatorns fall för sent.
Annons
I Saydnaya-fängelset norr om Damaskus, ökänt för tortyr och godtyckliga avrättningar av politiska fångar, samlas människor för att söka efter nära och kära.
– Tre av mina familjemedlemmar har försvunnit. De säger att det finns fyra underjordiska våningar och att människor kvävs där inne, säger Ahmad al-Shnein till The Guardian.
18-åriga Yamen al-Alaay använder sin mobiltelefon ficklampa för att söka efter en släkting som försvann 2017.
– Vi kom i dag och vi letade och letade – men hittade ingenting.
Fakta: Styrt sedan 1970-talet
Fram till i söndags hade den syriska staten styrts med järnhand av familjen al-Assad sedan 1970-talet.
Syriens politiska system formades av Hafiz al-Assad, president 1970–2000. Sonen Bashar al-Assad ärvde makten efter sin fars död 2000 och genomförde några förändringar. Men grundsystemet förblev detsamma: med presidenten som både statschef, överbefälhavare och högsta verkställande direktör.
Upproret mot Bashar al-Assads regim som startade i samband med den arabiska våren 2011 tog snart formen av ett inbördeskrig med tung inblandning av främmande makter, vilket resulterade i många dödsfall och en stor våg av flyktingar.
En ny konstitution antogs 2012. Syrien förklarades som flerpartidemokrati, men bara partier lojala mot al-Assad var tillåtna och den nya konstitutionen ändrade inte hur landet styrdes i praktiken.
Oberoende organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har upprepade gånger rapporterat om al-Assads brutala styre och den statliga hemliga polisen som systematiskt torterade, fängslade och dödade regimens motståndare.
Källa: Landguiden/UI