“De nya skattereglerna kommer att gynna många aktieägare”
Om 3:12-reglerna ändras kommer sannolikt hundratusentals svenska företagare att drabbas. Julia Hassel och Gabriella Jonsson, skattejurister på Ålandsbanken, är väl medvetna om de föreslagna nya regler som nu är ute på remiss.
– En efterlängtad förändring är att det blir lättare för entreprenörsföretag att behålla nyckelpersoner, säger Gabriella Jonsson.
EXTERN LÄNK: Skräddarsydd private banking för dig – läs mer på Ålandsbanken
Med tanke på att 470 000 svenskar och nästan lika många företag omfattas av de så kallade 3:12-reglerna för småföretag är det inte konstigt att förändringar i dem väcker uppmärksamhet och förväntningar. Lägg därtill att reglerna ofta ses som snåriga, och har väckt debatt eftersom de skapar skillnader – som kan uppfattas som orättvisa – i hur utdelningar och kapitalvinster beskattas för olika aktieägare i småbolag.
Det blev alltså en stor dos nyfikenhet kring den utredning som presenterades i juni i år i syfte att föreslå nya skatteregler för småföretagare. Särskilt eftersom namnet på utredningen var Förenkla och förbättra!
Kommer gynna många delägare
Julia Hassel och Gabriella Jonsson – som båda är skattejurister på Ålandsbanken och bland annat vägleder Private Banking-kunder i skattefrågor – beskriver väntan på den närmare 800 sidor långa utredningen som lite som att vänta på julafton.
– Förväntningarna var höga – både hos oss och ute på stan. Men det var också med förtjusning blandad med fasa som vi inledde utredningen. Vi är trots allt väl insatta i gällande lagstiftning som berör småskaliga företag. Skulle alla skattejurister behöva omskolas nu, undrade man, säger Julia Hassel när hon tar emot på Ålandsbankens kontor vid Stureplan i Stockholm, och fortsätter:
– Men det blev inte så. Det var samma föreskrifter och samma tänk, men med vissa, främst tekniska bitar som föreslås ändras.
Förslaget, som nu har skickats på remiss och träder i kraft tidigast den 1 januari 2026, kommer dock att gynna många aktieägare, domar Julia Hassel och Gabriella Jonsson.
– En efterlängtad förändring är att det sannolikt blir lättare för entreprenörsföretag att behålla nyckelpersoner, givet att förslaget gör det mer attraktivt ur ett skatteperspektiv för dem, säger Gabriella Jonsson.
En annan stor förändring handlar om att takbeloppet för realisationsvinster och utdelningar (ca 7,6 respektive 6,8 miljoner kronor 2024) slås samman till ett gemensamt takbelopp. Förslaget innebär att en mindre andel av utdelningar och kapitalvinster ska beskattas för tjänsteskatt under förutsättning att du håller dig inom vissa tidsramar.
– Förslaget är en stor förändring och förbättring – kanske den största för våra kunder. Många företagare har trots allt en förmögenhet som är “inlåst” i företaget. Med det sagt möjliggör förslaget förflyttning av den här typen av kapital på ett annat sätt, säger Julia Hassel och tillägger att den förkortade trädaperioden i förslaget också bidrar till detta.
Att bara flytta kapital är en viktig funktion av de så kallade 3:12-reglerna, säger Julia Hassel och Gabriella Jonsson. Förslag som förbättrar kapitalrörelserna är enligt deras mening fördelaktiga för hela landet.
– Sverige är ett entreprenörsland och fåmansföretagen skapar väldigt många jobb. Då gäller det att ha ett system som är förutsägbart och främjar entreprenörskap och det betyder inte att man behöver ha stora investerare i ryggen, säger Julia Hassel.
Utredningens förslag beräknas träda i kraft den 1 januari 2026. Men hur ska företagare agera nu?
– Jag tycker att man ska sitta lugnt i båten och inte göra några förhastade byten. Förslaget är fortfarande ute på remiss – och man ska komma ihåg att reglerna som utgångspunkt inte gäller retroaktivt utan först från det att de träder i kraft och framåt. Man behöver inte agera på förslaget, men å andra sidan, om man har planerat att omstrukturera sitt ägande bör man närmare följa vad som händer kring förslaget och vad det kan innebära för alla, säger Julia Hassel.
– Även om beräkningsreglerna i viss mån förenklas kommer många ändå att behöva råd i tolkningsfrågor: Är aktierna kvalificerade? När upphör aktierna att vara? Har vi externa ägare? Och så vidare, säger Gabriella Jonsson.
Gillar att flexa de fiskala musklerna
De läste båda juristprogrammet i Örebro, men inte samtidigt, och båda tycker att den entreprenöriella aspekten av den här typen av ägarledda företag är spännande. Som företagsformens blandning mellan hjärna och hjärta.
– Våra kunder är i första hand företagare. De är duktiga entreprenörer som ofta skapat värde. Och det är här deras inblandning ligger, snarare än i skattereglerna specifikt. Det är där vi kommer in och kan göra skillnad, säger Gabriella Jonsson och fortsätter:
– I företag som är ägarledda får man mycket insikt i entreprenörskap och kommer närmare företaget än om man jobbar med till exempel börsbolag. Det blir inte bara tekniska frågor, utan också mycket hjärta, då det ofta handlar om ägarnas livsprojekt.
Vilken fråga från kunder tycker du personligen är mest intressant att få?
– Omstruktureringsfrågor som rör sig i både företagssektorn och i ägarkretsen. Det väcker frågor som täcker hela skattespektrat. Dels hela det så kallade 3:12-regelverket, men det finns även många andra regler i svensk och internationell skatterätt att ta hänsyn till här, säger Julia Hassel.
– Men generationsväxlingar är också intressanta. Sedan vill man så klart att det ska bli så bra som möjligt för alla parter – samtidigt som det ofta är mycket känslor inblandat, säger Gabriella Jonsson.
En annan intressant aspekt av jobbet, konstaterar båda, är att det ger en möjlighet att sätta fingret på pulsen i näringslivet. Samhällstrender syns tydligt i deras arbetsflöde.
– På sätt och vis blir vi som ett lackmustest för vad som händer i näringslivet. För några år sedan var transaktionsmarknaden på högvarv. Och ett tag handlade det mycket om att starta eller skaffa padelhallar. Det var verkligen en högkonjunktur. Nu har både transaktionsmarknaden och trycket kring padel lättat och istället ser vi nya trender, säger Julia Hassel.
EXTERN LÄNK: Boka ett möte med Ålandsbankens experter och få personlig rådgivning
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och inte en artikel av hufvudstadsbladet