EU-parlamentet säger ja till Ursula von der Leyens nya EU-kommission med 370 röster mot 282.
Nu tillträder Jessika Roswall och hennes kollegor sina uppdrag från och med söndag.
Det förväntade beslutet togs av EU-parlamentet, som har 720 ledamöter.
Allt annat än ett ja hade varit en riktig överraskning. Parlamentets tre mittgrupper – konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE – har bildat en lös koalition för att stödja kommissionen och förväntades i stort sett rösta ja.
En enkel majoritet – mer ja än nej – var allt som krävdes.
I ett valtal före omröstningen varnade president von der Leyen för en svår politisk situation, inte minst gällande Rysslands krig i Ukraina.
– Européerna måste återigen kämpa för frihet och självständighet. Det kan se annorlunda ut än för tidigare generationer, men samma sak står på spel, sa von der Leyen i Strasbourg.
Tung roll för Kallas
Resultatet innebär att den nya EU-kommissionen kan få en rivstart och tillträda redan från söndag 1 december.
Framför allt kommer det att märkas i form av att Estlands tidigare premiärminister Kaja Kallas tar över som utrikesminister istället för Spaniens Josep Borrell.
Bland de tyngsta namnen finns även franska Stéphane Séjourné med ansvar för välstånd och industristrategi, finska Henna Virkkunen som tar hand om digitala frågor och säkerhet och spanska Teresa Ribera som får hantera “en ren och konkurrenskraftig omvandling”.
Sveriges tidigare EU-minister Jessika Roswall (M) får ansvar för miljö och vattentålighet.
Nej från V och SD
Resultatet var inte en självklarhet. Alla de stora partigrupperna har “rebeller” som inte velat följa partilinjen – till exempel det spanska högerpartiet PP och de franska socialdemokraterna PS.
Av svenskarna förväntades bara V och SD rösta nej, av helt andra skäl.
– Vi kommer att få en kommission som är den mest högerextrema vi någonsin haft, tror Hanna Gedin (V).
– Den politiska riktningen är fast förankrad i ett mitten-vänsterperspektiv. Utifrån detta ser vi att vi inte har något annat val än att rösta nej, säger Charlie Weimers (SD).
MP lovade i sin tur att lägga ner sin röst.
“Vi lägger våra röster i protest mot den skumma processen och mot de högerextrema som nu ges inflytande över EU:s framtid”, hälsar Alice Bah Kuhnke (MP) via sms.