I en blixtoffensiv har jihadister och turkisk-stödda miliser gått samman för att erövra Aleppo, Syriens näst största stad.
Samtidigt uttrycker utrikesministrarna i Ryssland och Iran oro över utvecklingen.
“Hayat Tahrir al-Sham (HTS) och allierade fraktioner har tagit kontroll över större delen av staden samt statliga anläggningar och fängelser”, skriver det brittiskt baserade Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Enligt SOHR har rebellerna även tagit kontroll över stadens flygplats och attackerat Irans konsulat i Aleppo, rapporterar AFP.
Rebellerna sägs också vara på frammarsch i provinserna Hama och Idlib och ha tagit kontroll över “ett dussintal strategiska städer utan att möta motstånd”.
Annons
Rester av al-Qaida
HTS kan beskrivas som resterna av terrorrörelsen al-Qaida i Syrien. Men de arbetar med en brokig besättning av andra rebeller, av vilka många rapporteras ha stöd från Turkiet.
På lördagsmorgonen kom en kommuniké från den syriska armén som konstaterade att fienden trängde in i “stora delar” av miljonstaden. Dussintals soldater har förlorat sina liv i strider, enligt kommunikén.
Annons
SOHR säger att minst 16 civila dödades och 20 andra skadades när stridsplan, “troligen ryska”, attackerade civila mål i Aleppo i lördags. Sedan i onsdags har 327 människor dödats i striderna, enligt SOHR.
Stödja Assads Syrien
Rysslands och Irans utrikesministrar, Sergei Lavrov och Abbas Araghchi, har uttryckt “extrem oro” över de eskalerade striderna i ett telefonsamtal, sade det ryska utrikesdepartementet. Araghchi kräver också samordning med Ryssland för att hjälpa Damaskus att slå tillbaka rebelloffensiven.
Lavrov har också uttryckt oro över utvecklingen i ett samtal med Turkiets utrikesminister Hakan Fidan, enligt Moskva.
I skuggan av krigen i Gazaremsan och Libanon har positionerna länge varit låsta i Syrienkriget, med en haltande vapenvila som gjorde att Syriens diktator Bashar al-Assad, med avgörande militär hjälp från Ryssland, kunde behålla kontrollen. över två tredjedelar av landet.
Ryska luftangrepp
Regimen försöker motverka offensiven från luften och har enligt SOHR fått hjälp av ryska stridsflygplan att flygbomba Aleppo. Sedan 2016 har sådana attacker inte förekommit i staden, som före kriget hade två miljoner invånare.
Annons
Bashar al-Assads regim hävdar också att förstärkningar skickas till staden. Och även ett antal mil åt sydväst, vid staden Idlib, har ryska stridsplan deltagit i bombräder mot rebellstyrkor.
Assad-sidan har försvagats av att dess stora militära välgörare, Ryssland, är allt mer upptagen av sitt eget anfallskrig i Ukraina. Nu hävdar regimkällor att nya vapenleveranser kommer att nå Rysslands stora militärbas Hmeimim i västra Syrien inom några dagar.