Betalningsjätten Klarna får en halv miljard kronor i böter för att ha brutit mot penningtvättsreglerna.
– Klarna har brutit mot flera centrala regler, säger Malin Alpen på Finansinspektionen om beslutet.
Klarnas presschef Joel Hedin säger direkt efter beskedet att det är viktigt att komma ihåg att det handlar om regeltolkning och tillämpning av reglerna mot penningtvätt och finansiering av terrorism och inte faktiska fall av penningtvätt.
Det är inte uteslutet att FI-beslutet kommer att överklagas av Klarna, enligt Hedin. Enligt Finansinspektionen har företaget tre veckor på sig att överklaga.
Annons
Annons
– Men det kan jag inte säga något om. Vi behöver gå igenom beslutet, säger han till TT.
– Vi har haft en konstruktiv dialog sedan utredningen startade 2022 och ser detta som en viktig del i det gemensamma arbetet för en trygg finanssektor, tillägger han.
“Saknade bedömningar”
FI har utrett hur Klarna har följt penningtvättsreglerna under perioden 1 april 2021– 31 mars 2022. Banken har enligt FI bland annat saknat viktiga rutiner och riktlinjer.
– Bland annat när det gäller den allmänna riskbedömningen har det saknats helt bedömningar för hur bankens produkter och tjänster kan användas för penningtvätt eller finansiering av terrorism, säger Malin Alpen, affärsområdeschef på FI.
Har utredningen gett indikationer på att brott har begåtts?
– Vår uppgift är att se över företagens förebyggande arbete. Faktisk penningtvätt är en fråga för andra myndigheter, till exempel polisen. Men ser vi tecken på det så är det något vi rapporterar, säger Alpen.
Fortsätter att följa
Enligt FI ska det inte finnas skäl att ge Klarna en varning eller återkalla företagets tillstånd, utan istället kommer en anmärkning och en sanktionsavgift på 500 miljoner kronor att utdömas. Maxbeloppet är 2,5 miljarder kronor.
– Då är det här i den nedre delen av det här intervallet. Vi har noterat att vi inte anser att kränkningarna är så allvarliga att det är lämpligt att överväga att återkalla tillstånd eller utfärda en varning.
Annons
Finansinspektionen kommer nu att fortsätta tillsynen av Klarna för att säkerställa att de brister som framkommit åtgärdas.
– Nu förväntar vi oss att företaget lever upp till alla krav som regelverket ställer, säger Malin Alpen.