Förhoppningarna om att nå en överenskommelse på klimatkonferensen COP29 ser allt mindre ut.
Flera mindre länder har valt att lämna förhandlingarna.
“Det hänger ett haveri i luften”, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen.
Förhandlare från de små östaterna och de minst utvecklade länderna har lämnat förhandlingarna som nu går på nästan ett dygns övertid. De anser att deras intressen inte tas tillvara.
– Vi kom hit till COP för att få en rättvis överenskommelse. Vi känner att vi inte har blivit lyssnade på, sa Cedric Schuster, samoansk president för AOSIS, en sammanslutning av länder som hotas av stigande havsnivåer.
Annons
“Trots klimatkrisens allvar och brådska verkar det finnas en stor risk att länderna inte kommer överens. Stämningen här är pressad och upprörd. En olycka hänger i luften”, skriver Karin Lexén, generalsekreterare av Naturskyddsföreningen, i ett sms till TT.
Annons
“Oavsett vilket tyder allt på att vi inte kommer att se några skarpa beslut vare sig om finansiering eller utsläppsminskningar efter två veckors förhandlingar.”
AOSIS har ändå skickat ut ett uttalande som säger att de fortfarande deltar i processen – så länge den är “inkluderande”.
Försöker bygga broar
Även EU:s klimatchef Wopke Hoekstra är pessimistisk över resultatet av förhandlingarna på klimatmötet.
– Vi gör allt vi kan inom alla områden för att bygga broar och nå framgång. Men det är osäkert om vi kommer att lyckas, sa han till reportrar på COP29 i Azerbajdzjan.
I fredags presenterades ett utkast till ett klimatavtal där rika länder ska bidra med 250 miljarder dollar årligen fram till 2035 för att hjälpa fattigare länder med klimatomställningen.
Det är första gången under mötet, som inleddes den 11 november, som ett utkast presenterar en konkret summa. Men det är också långt under de 1 300 miljarder som de fattigare länderna krävde.
Högt erbjudande
Wopke Hoekstra beskriver möjligheterna att avsluta förhandlingarna som osäkra, även efter att de rika länderna i lördags höjde sitt bud till 300 miljarder dollar per år fram till 2035.
Annons
Annons
Det sista mötet kommer att hållas klockan 19.00 lokal tid. Om det verkligen blir så återstår att se. Att bara översätta allt till de officiella FN-språken kommer att ta flera timmar och många länder är missnöjda med förslaget som nu ligger på bordet.
“Vi förstår inte varför presidentskapet i slutfasen lägger fram en text som inte ens försöker balansera intressen”, säger Tysklands klimatsändebud Jennifer Morgan i ett uttalande.