Det luktar fortfarande nybyggnation i Felicia Lindqvists lägenhet.
– Jag är absolut ett fan av nyproduktion. Jag har alltid tyckt att det är lite fräschare, säger 26-åringen.
Hon flyttade in för ett par månader sedan, och hon har lyckats med det som för många kan tyckas nästan omöjligt – att få ett förstahandskontrakt.
Vägen till kontraktet har varit lång. Felicia Lindqvist flyttade hemifrån när hon var 20 år, till en lägenhet hon hyr ut i andra hand av en kompis. Sedan dess har hon bott i olika andrahandslägenheter, tillsammans med en gammal pojkvän och hemma hos sin pappa.
– Har man inte möjlighet att köpa en lägenhet, vilket förstås är svårare ju yngre man är, blir det många andrahandskontrakt och att flytta runt, säger hon.
Hon har aldrig bott i en och samma plats längre än ett och ett halvt år. Senast delade hon lägenhet med en kompis, tills i somras då hon äntligen kunde skriva ett förstahandskontrakt på en 32 kvadratmeter stor lägenhet i Bandhagen.
– Nu är det första gången jag kan skapa ett eget hem och känna mig trygg med att jag kan bo här så länge jag vill, tills jag dör om jag skulle vilja.
Allt fler lägenheter förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm. De senaste siffrorna är från 2023 då 20 751 lägenheter såldes, en ökning med drygt fem tusen på fyra år. Trots det får man stå i kön i snitt nio år för att få en lägenhet genom Bostadsförmedlingen.
Men det finns några knep för att öka dina chanser till ett förstahandskontrakt, förklarar Åsa Schelin, bostadsexpert på Sveriges Allmännytta.
– Det är ganska knepigt att få ett förstahandskontrakt, men inte omöjligt, säger hon.
Det första tipset kanske fungerar självklart, men det innebär att stå i bostadskön. Om du letar efter en lägenhet i Stockholm är det också viktigt att komma ihåg att det är mer än en kö. Flera av kronokommunerna har egna bostadsköer.
Det är också viktigt att vara påläst innan man letar lägenhet. Olika lägenheter har olika typer av krav. Vissa lägenheter kan till exempel endast sökas av personer som är 25 år eller yngre och många bostadsbolag kräver att hyresgästen ska ha en fast anställning eller en viss inkomst.
Åsa Schelin vill också lyfta fram att bara för att det kan verka som att det är lång kö till en lägenhet så betyder det inte att det är omöjligt att få den.
– Tappa inte modet. Det är många som vägrar, de väntar helt enkelt på något bättre, säger hon.
Det går även bra att söka lägenheter någon annanstans än bostadskön. Många privata hyresvärdar har egna system för hur de förmedlar sina lägenheter. Vissa hyr ut till den första som ansöker medan andra lottar ut hyreskontrakten.
Det går även bra att kontakta de privata hyresvärdarna och fråga om de har tomma lägenheter. Framför allt finns det många små bostadsrättsföreningar som om man har tur kan ha en lägenhet över.
– Ta reda på i förväg om de har några krav på en fast inkomst eller om du måste ha bra referenser. Det är alltid bra att ta reda på sådant innan man kontaktar dem, säger Åsa Schelin.
Felicia Lindqvist ställde sig i bostadskön precis när hon fyllde 18. Lägenheten hon äntligen fick är en ungdomslägenhet, en lägenhet som bara personer yngre än 26 kan söka. Men det är ett helt normalt förstahandskontrakt, hon får till och med byta ut det mot ett annat förstahandskontrakt.
Hon råder andra unga att göra som hon, att börja leta efter ungdomslägenheter strax innan de fyller 26 år.
– Och kom aldrig ur bostadskön, även om du köper en lägenhet, för du vet aldrig vad som kan hända.
Fakta.Expertens tips för att få ett förstahandskontrakt
Stå i kö
Men tänk på att många kranskommuner till Stockholm har egna köer.
Läs vidare
Vilka är kraven för att få lägenheten? Vad är du beredd att betala i hyra och i vilket område kan du tänka dig att bo?
Våga leta
Även om det är lång kö kan många tacka nej.
Kontakta privata hyresvärdar
Många privata företag kan hyra ut lägenheter utan att gå i bostadskö.
Källa: Åsa Schelin, bostadsexpert på Sveriges Allmännytta.