Alla religiösa samfund ska få existera och verka i Syrien, lovar landets nya regering i en charmoffensiv.
Syrier som flytt det blodiga kriget uppmanas att komma tillbaka och delta i återuppbyggnaden.
Premiärminister Mohammed al-Bashir, som kommer att leda en tillfällig övergångsregering, pratar med Damaskus-korrespondenten för den italienska tidningen Corriere della Sera och vänder sig till de miljontals syrier som befinner sig i andra länder.
– Syrien är nu ett fritt land som har förtjänat sin stolthet och värdighet. Kom tillbaka, säger han och understryker att detta humankapital behövs för att landet ska blomstra i framtiden.
Ingen anledning till oro?
42-årige al-Bashir ledde tidigare den till stor del islamistiska statsapparaten i rebellkontrollerade Idlib. Då som nu har han valts ut av Hayat Tahrir al-Sham (HTS) högste ledare Ahmed al-Sharaa (som tidigare gick under pseudonymen Abu Mohammed al-Julani).
Annons
Annons
Al-Sharaa har också varit i kontakt med västerländsk media efter maktövertagandet och sagt att ingen behöver känna någon rädsla inför den nya regimen. Det var den avsatta Assad-regimen som låg till grund för rädsla, framhåller HTS-ledaren.
– Landet är nu på väg mot utveckling och återuppbyggnad. Det går mot stabilitet, sa han till en brittisk Sky News-reporter i en större skara.
– Folk är utmattade av krig, så landet är inte redo för ett nytt krig, och kommer inte att hamna i ett nytt.
Att ta bort den tidigare regimen och den Iran-stödda shiamilisen Hizbollah är “lösningen för Syrien”, enligt Ahmed al-Sharaa.
Fråga om extremism
Rörelsen HTS hette tidigare Nusrafronten och spred sig ur jihadistiska al-Qaida, men säger sig idag vara oberoende. Den amerikanska regeringen bedömer dock att viss kommunikation med al-Qaida kvarstår. Ahmed al-Sharaa säger sig ha lämnat sitt extremistiska förflutna bakom sig och de senaste åren har rörelsen fått en mer moderat framtoning.
När Corriere della Sera tar upp detta i intervjun med premiärminister Mohammed al-Bashir – och påpekar att många inom HTS har en bakgrund inom al-Qaida och IS – svarar han att vissa gruppers illdåd har gett många i väst ett fel idé om vad islam är:
– Just för att vi är islamiska kommer vi att garantera rättigheterna för alla människor och samhällen i Syrien.
Annons
På en följdfråga om en ny konstitution kommer att stå på islamisk grund svarar al-Bashir att det kommer att klargöras i det kommande arbetet, “om Gud vill”.
Övergångsregeringen sägs få regera fram till den 1 mars.
Fakta: Styrt i över 50 år
Fram till i söndags hade den syriska staten styrts med järnhand av familjen al-Assad sedan 1970-talet.
Syriens politiska system formades av Hafiz al-Assad, president 1970–2000. Sonen Bashar al-Assad ärvde makten efter sin fars död 2000 och genomförde några förändringar. Men grundsystemet förblev detsamma: med presidenten som både statschef, överbefälhavare och högsta verkställande direktör.
Upproret mot Bashar al-Assads regim som startade i samband med den arabiska våren 2011 tog snart formen av ett inbördeskrig med hårt engagemang från främmande makter, med många dödsfall och en stor flyktingvåg som följd.
En ny konstitution antogs 2012. Syrien förklarades som flerpartidemokrati, men bara partier lojala mot al-Assad var tillåtna och den nya konstitutionen ändrade inte hur landet styrdes i praktiken.
Oberoende organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har upprepade gånger rapporterat om al-Assads brutala styre och den statliga hemliga polisen som systematiskt torterade, fängslade och dödade regimens motståndare.
Källa: Landguiden/UI