Den 10 december, på FN:s dag för mänskliga rättigheter, även Nobeldagen, varnade FN:s flyktingkommissariat UNHCR och Världsorganisationen för humanitärt bistånd, OCHA, världen för att börja prata om skicka tillbaka flyktingar till Syrien.
Strax efter att tyrannen Bashar al-Assad störtats gick SD-ledaren Jimmie Åkesson på morgonen den 8 december ut med beskedet att syriska flyktingar borde passa på att återvända till sitt hemland. Han vill också se granskningar av uppehållstillstånd som beviljats syriska flyktingar. Är någon förvånad?
I sin varning underströk UNHCR att under al-Assads terrorvälde hade regimen dödat hundratusentals syrier, skapat 17 miljoner internflyktingar – vilket är nästan hälften av befolkningen – och fördrivit över fem miljoner flyktingar till världen . Samtidigt bombade Israel vad de kallar militära mål i landet.
UNHCR verkar vänd i sin kommentar direkt till Åkesson och hans likasinnade: “Alla som flytt måste få tid att noggrant överväga ett frivilligt återvändande utan påtryckningar. Det är deras grundläggande rättighet.”
Svensken Carl Skau, biträdande chef för FN:s livsmedelsprogram, berättar om en katastrofal situation i landet. Hans kollega, FN:s biträdande chef för Syrienfrågor, Najat Rochdi, säger att mindre än en tredjedel av de fyra miljarder dollar i nödhjälp som hade målsatts för 2024 har uppnåtts.
Många syrier i Sverige som räddades från slaktaren al-Assad kan nu hoppas på att en dag kunna återvända till sina släktingar i hemlandet. Men visst är läget fortfarande oförutsägbart, det är trots allt radikala islamister som tagit makten.
Det skulle vara därför i dess ställe att statsminister Ulf Kristersson eller utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) kunde förklara för sin entusiastiska partner Jimmie Åkesson vad humanitär rätt föreskriver och vad som menas med ordet humanitär.
Mer om insändare: Så här skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare