-
Kristersson: Kan vara sabotage
Kristersson: Kan vara sabotage
Att förstöra telekommunikation och andra typer av kablar är ett effektivt sätt att förlama delar av samhället, konstaterar statsminister Ulf Kristersson (M). Men det är för tidigt att säga om de två kabelbrotten i Östersjön orsakades av sabotage.
– Vi antar att det mycket väl kan vara medvetet sabotage, men vi vet inget än, det ska jag inte spekulera i.
Nu ska de förstörda kablarna utredas noggrant, av polisen och internationellt, understryker han.
Redan nu pågår ett arbete för att bättre skydda ledningarna på havsbotten, till exempel genom övervakning. Rysslands krig mot Ukraina visar hur viktigt detta är, anser premiärministern.
Senaste nyheterna
-
Det danska försvaret följer det misstänkta fartyget
Det danska försvaret följer det misstänkta fartyget
Den danska flottan följer ett kinesiskt fartyg för andra dagen i rad efter att skador konstaterats på undervattenskablar i Östersjön. Fartyget har passerat nära kablarna de senaste dagarna.
Det kinesiska fartyget Yi Peng 3 är i Kattegatt på onsdag, visar söksidan Vesselfinder. Strax intill syns ett fartyg från den danska flottan som har följt Yi Peng 3 sedan i tisdags.
“Försvaret kan bekräfta att vi är på plats i området för det kinesiska fartyget Yi Peng 3”, skriver det danska försvaret på X.
Det kinesiska fartyget har följts av flottan på väg ut ur Östersjön.
– Om jag fick gissa så är det fartyget som misstänks ha skadat kablarna i Östersjön, säger Iben Bjørnsson, biträdande professor vid Norska Försvarshögskolan och bland annat expert på dansk och nordisk säkerhetspolitik.
-
Nordens äldsta har avlidit
Nordens äldsta har avlidit
Sveriges, och hela Nordens, äldsta invånare har avlidit i helgen, rapporterar SVT Västernorrland. Agnes Boström i Ärlandsbro utanför Härnösand blev 112 år och 205 dagar gammal. Hon efterlämnar barn, barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnbarn, enligt familjen.
På frågan om hur hon lyckades bli så gammal svarade hon: “Ät och sov”.
Den äldsta svensken genom tiderna är Astric Zachrison som var 113 år gammal innan hon dog 2008.
-
Nej till ändrade regler för avskogning av regnskog
Nej till ändrade regler för avskogning av regnskog
Att skjuta upp införandet av nya EU-regler mot avskogning till december 2025 är en bra idé, tycker både EU-parlamentet och EU:s medlemsländer.
Men för att också börja ändra på de regler som redan är etablerade säger medlemsländerna nu bestämt nej. Beskedet kommer efter ett ambassadörsmöte i Bryssel på onsdagen, enligt uppgifter till TT.
EU-parlamentet får därmed backa på de förändringar som drevs igenom av en majoritet förra veckan, framför allt med stöd från höger och extremhöger. Kritiker menar att förändringarna urvattnar förslaget samtidigt som det också finns risk för regelkaos från och med årsskiftet om förändringarna inte förhandlas fram i tid.
Parlamentet uppmanas nu istället att fatta ett nytt beslut om uppskjutandet, helst redan vid nästa veckas session i Strasbourg.
Reglerna gäller för EU:s så kallade avskogningsdirektiv, EUDR, som skulle ha trätt i kraft den 30 december i år.
-
Sudan: 40 skjutna ihjäl i attack mot byn
Sudan: 40 skjutna ihjäl i attack mot byn
Omkring 40 personer har skjutits ihjäl i en attack mot byn Wad Oshaib i centrala Sudan, säger läkare och ögonvittnen.
Enligt vittnen attackerades byn på tisdagskvällen av de paramilitära Rapid Support Forces (RSF), som har varit i krig med landets reguljära armé sedan förra året. Attacken i delstaten al-Jazira ska ha fortsatt under onsdagsmorgonen.
Enligt FN har mer än 340 000 människor tvingats fly från staten på grund av strider sedan oktober.
Totalt har över elva miljoner sudaneser tvingats fly, de flesta inom landet, sedan inbördeskriget mellan RSF och militären bröt ut i april förra året. (TT)
-
Detaljer: Stort slagsmål vid tingsrätten
Detaljer: Stort slagsmål vid tingsrätten
Polisen larmades strax före lunch till Malmö tingsrätt, där ett bråk ska ha pågått med ett tiotal personer inblandade.
– Vi åkte dit med flera resurser och som det ser ut just nu vill ingen anmäla och ingen har skadats och förts till sjukhus, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.
Enligt TV4 ska bråket ha uppstått i samband med en rättegång mot fotbollssupportrar, men det är inget som polisen kan bekräfta.
-
Militära hemligheter var öppna på den officiella webbplatsen
Militära hemligheter var öppna på den officiella webbplatsen
Försvarshemligheter och annan hemligstämplad information har kunnat laddas ner från Lantmäteriets e-tjänster. Enligt Expressen kände generaldirektören till bristerna i flera år innan tjänsten stängdes.
Hon är nu uppringd av regeringen.
I maj i år lade Lantmäteriet ner flera av sina digitala tjänster efter att det upptäckts att hemlig information kunde hämtas från myndigheten utan sekretesskontroll. Lantmäteriets arkiv innehåller detaljerade kartor och information om alla fastigheter i Sverige, inklusive militära anläggningar och skyddsobjekt.
Enligt en granskning av Expressen hade myndighetens generaldirektör Susanne Ås Sivborg och ledningsgruppen fått varningar om att uppgifter som borde ha varit sekretessbelagda inte gjorde det innan de släpptes. Bland annat ska myndighetens säkerhetschef ha uppmanat generaldirektören att lägga ner tjänsten redan 2023.
Ingen vet hur mycket sekretessbelagt material som har läckt ut och enligt Lantmäteriets undersökningar är det omöjligt att ta reda på då arkivets loggsystem är bristfälligt.
-
Marius Borg Høiby begärs häktad
Marius Borg Høiby begärs häktad
Kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby efterlyses häktad, meddelar norsk polis enligt VG.
Høiby greps sent på måndagskvällen, misstänkt för våldtäkt.
-
Tre flygplatser utsatta för färgattack
Foto: Återställ våtmarkerna.
Tre flygplatser utsatta för färgattack
Polisen är på plats på Arlanda, Malmö och Landvetter flygplatser efter att flera personer kastat färg på fasaderna, rapporterar Kvällstidningen.
Aktivistgruppen “Restore Wetlands” har tagit på sig ansvaret för färgattackerna, enligt ett pressmeddelande.
I uttalandet meddelar gruppen också att de kommer att göra en stor aktionsvåg i vår där de kommer att genomföra aktioner under tre veckor runt påsk för att uppmärksamma “att klimatpolitiken misslyckas”.
-
Regnet i Valencia avgör nästa EU-ledning
Regnet i Valencia avgör nästa EU-ledning
Kan nästa EU-kommission tillträda redan den 1 december – eller dröjer det till tidigast mitten av januari? Allt beror på kampen om regnkatastrofen i Valencia.
Frågan om när Ursula von der Leyen får sin nya kommission på plats kan avgöras på onsdag, då EU-parlamentets talman Roberta Metsola väntas träffa ledarna för parlamentets tre dominerande partigrupper. Om konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE sedan kan enas om att säga ja till de sju tilltänkta kommissionärerna som ännu inte godkänts, är vägen öppen för en snabb anslutning.
Processen har fastnat i en stor dos spansk inrikespolitik, där högerpartiet PP har gått med i EPP och riktat skarp kritik mot Spaniens nominerade kommissionär Teresa Ribera. Som spansk klimatminister anklagas hon för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra regnkatastrofen som nyligen drabbade Valencia-området.
-
Socialstyrelsen: Snusare ska få hjälp att sluta
Socialstyrelsen: Snusare ska få hjälp att sluta
Fler borde få hjälp att sluta snusa. Det vill Socialstyrelsen som i sina nya rekommendationer slår fast att snus är mer skadligt än vad man tidigare känt.
Andelen snusare ökar i Sverige, särskilt bland unga kvinnor. I en färsk rapport från Socialstyrelsen säger prefekt Thomas Lindén att ny forskning visat att snus är farligare än man tidigare trott.
– När det gäller snus visar ny forskning att snus är mer skadligt än tidigare visat och att riskerna till stor del beror på nikotinet, inte minst riskerna för hjärt- och kärlrelaterad dödlighet och för fostret under graviditeten, säger han.
Socialstyrelsen uppdaterar nu sina rekommendationer för vård av ohälsosamma vanor och inkluderar då även nikotinsnus, så kallat vitt snus. Vuxna som snusar dagligen bör erbjudas rådgivningstillfällen från vården för att sluta, anser Socialstyrelsen. (TT)
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern