På torsdag kostar en dollar drygt 11 kronor, efter att ha varit uppe i 11.13 under förmiddagen, vilket är ett nytt årslåg.
– Förklaringen är inte att det går dåligt för Sverige utan att kronan är kraftigt undervärderad jämfört med dollarn som är övervärderad, säger SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.
Enligt Bergqvist finns det heller ingen anledning att tro på en förbättring inom en snar framtid.
– Vi har gjort bedömningen att utrymmet för att kronan ska stärkas under 2025 är litet, säger han.
Han menar att det finns positiva aspekter av en svag krona, som att svenska exportföretag kan få viss konkurrenskraft, men att nackdelarna klart överväger fördelarna när allt som importeras blir dyrare.
– Det vore olyckligt om inflationsspöket vaknar till liv igen. Det kan bland annat innebära att Riksbanken inte går vidare med ytterligare räntesänkningar och att bolåneräntorna inte sjunker som vi hoppas, säger Robert Bergqvist.
Hans hopp är att svenska företag som importerar varor avstår från att höja priserna gentemot kunder, även om de är under ekonomisk press.
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänkte sin styrränta med 0,25 procentenheter på onsdagen och flaggade för att det bara kommer att ske två räntesänkningar nästa år, istället för de aviserade fyra. Beskedet stärkte dollarn mot andra valutor.
– Mellan USA och Sverige är det en ränteskillnad på två procent. Det är klart att det är mer attraktivt att placera pengar där räntan är högre, vilket stärker dollarn mot de flesta valutor, säger Bergqvist.
Kronan har fallit runt tio procent mot dollarn i år och kronans fall ökade efter att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet i november.
– Valutans position bygger mycket på förväntningar. Ingen vet exakt hur politiken kommer att utformas med Trump, men han för en politik som borde leda till en starkare dollar, säger Bergqvist.
När kronan tappar i värde mot dollarn tenderar den att spridas. Kronan har nu också tappat mot euron och kostar 11,50.
– Kronan har fortfarande hållit sig lite mer mot euron. Det beror på de problem som finns i euroområdet, främst det politiska läget i Tyskland och Frankrike, säger Bergqvist.