Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger att hon har åtta kycklingar hemma.
Men hönorna är inte registrerade hos Jordbruksverket, vilket strider mot EU:s regelverk och kan ge böter.
44 minuter efter hufvudstadsbladets frågor har ministern fått panik i kycklingarna.
– Tyvärr tror jag inte att jag är ensam, säger hon.
Artikeln i korthet
Kulturminister Parisa Liljestrand har åtta höns. Men de är inte registrerade hos Jordbruksverket.
Registrering krävs enligt EU:s regelverk för att kunna spåra djur vid sjukdomsutbrott.
Den som bryter mot bestämmelserna riskerar böter.
44 minuter efter hufvudstadsbladets frågor har ministern fått panik i kycklingarna.
Det finns i Moderaternas egna Youtube-klipp “Fråga och svar: Lär känna Parisa Liljestrand” som kulturministern delar med sig av att hon har höns.
30 sekunder in i klippet, som publicerades den 17 november, och som i skrivande stund har drygt hundra visningar, får Parisa Liljestrand frågan “vad har du för djur?”.
– Jag har tre hundar, två katter och åtta höns, säger hon i klippet.
hufvudstadsbladet kan nu avslöja att kulturministern bröt mot EU:s regelverk när det gäller hönshållning.
“Viktigt att kunna ta kontakt”
Sedan 21 april 2021 ska alla kycklingägare anmäla djuren till Jordbruksverket. Detta är i enlighet med de direktiv som EU kommit överens om. Myndigheten kallar en plats där det finns höns för “anläggning” och kravet gäller oavsett hur många fjäderfän som finns på platsen och vilket syfte djuren har.
Kostnaden för att driva en anläggning är 80 kr per år.
“Syftet med registreringen är att vi ska kunna spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott. Det är också viktigt att kunna komma i kontakt med aktören och ge relevant information”, skriver Sofia Ström, enhetschef på djurregisterenheten på myndigheten i ett mejl.
Ytterligare hon skriver att en hönsägare som inte registrerar sin anläggning riskerar att “försvåra både smittspårning och sjukdomsbekämpning”.
Risk för böter
Enligt dokument som hufvudstadsbladet har sett har Jordbruksverket inte fått någon information om att det finns kycklingar på adressen där Parisa Liljestrand står skrivet.
“Det finns ingen anläggning registrerad på den angivna adressen”, skriver myndigheten i ett mejl till hufvudstadsbladet den 27 november.
På frågan om hur Jordbruksverket kan agera om det visar sig att en person med åtta höns inte har registrerat en gård svarar Sofia Ström:
“Jordbruksverket får ålägga verksamhetsutövaren vite om denne inte registrerar sin anläggning”.
Kommunen känner bara till cirka fem av hönsen
EU:s regler för hönshållning är inte det enda som Parisa Liljestrand bröt mot.
Den som håller höns i ett detaljplanerat område kräver oftast ett godkännande från kommunen. Något som Parisa Liljestrand fick av Vallentuna kommun den 28 maj 2020.
Tillståndet gäller dock “högst fem höns”. Alltså tre färre kycklingar än vad Parisa Liljestrand säger att hon har i dag.
Det har Parisa Liljestrand själv berättat för tidningen Vallentuna nytt om när hon fick kycklingar våren 2020.
– Vi planerar noga för att följa djurskyddsregler om hönshusets storlek och så vidare, sa hon då.
“Nu är det fixat”
När hufvudstadsbladet söker Parisa Liljestrand via sin pressekreterare ber hon att få komma tillbaka. 44 minuter senare har kulturministern skickat kycklinginformationen till Jordbruksverket.
“Jag har tidigare fått tillstånd för att hålla djur i ett detaljplanerat område från kommunen. Jag var inte medveten om att bestämmelserna ändrades 2021 och att jag då även behövde registrera det hos Jordbruksverket, men det har nu fixats”, säger Parisa Liljestrand i en skriftlig kommentar.
Hon fortsätter:
“Jag tror tyvärr inte att jag är ensam så jag passar på att råda alla som läser detta och som har så kallade hobbykycklingar att se till att de har rätt tillstånd, det var enkelt att anmäla sig till Jordbruksverket .”