Lager 157 vägrade svara på frågor om klimatpåverkan och mänskliga rättigheter.
Då anmälde de norska gymnasieeleverna klädjätten.
Nu döms företaget att betala 450 000 kronor i böter.
Det var fyra gymnasieelever från Trondheim som meddelade det svenska företaget för ett halvår sedan.
– Det är ganska häftigt att vara först med att lämna in ett klagomål som leder till dom. Jag hoppas att det motiverar andra att lämna in klagomål om de inte får svar på saker de vill ha svar på, säger en av eleverna till SVT.
Han säger att även om Lager 157 hade en hel sida om öppenhetslagen på sin norska nätbutik så kunde de inte svara på deras frågor om företagets klimatpåverkan och mänskliga rättigheter.
Offentlighetslagen, eller offentlighetslagen som den heter på norska, infördes i juli 2022. Lagen säger att vem som helst ska kunna begära information om hur företag och organisationer hanterar negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter och arbetsvillkor.
Första domen
Företag och företag måste svara inom tre veckor, men Lager 157 svarade inte. Domen mot klädjätten är den första sedan lagen infördes. De döms att betala 450 000 kronor i böter. Förutom gymnasieeleverna har miljöorganisationen “Framtiden i våre hender” även anmält Lager 157 för brott mot insynslagen.
– Utifrån en samlad bedömning anser vi att det finns ett behov av att fatta beslut om överträdelseavgifter i det här fallet, säger Bente Øverli, tillförordnad generaldirektör på norska myndigheten Forbrukertilsynet i ett pressmeddelande.
Lager 157, som har sitt huvudkontor i Gällstad utanför Ulricehamn och funnits i Norge sedan 2019, har överklagat beslutet.
I ett annat mail SVT skriver Lager 157:s norske chef Johnny Hallgren att det inte finns tillräcklig grund för böter och att avgiften är oproportionerlig. Att gymnasieelevernas frågor inte besvarades menar han var ett misstag och mänskligt fel.