En av de största fördelarna med onlineapotek är tillgängligheten. Oavsett var du bor i landet kan du beställa dina produkter och få dem levererade direkt till din dörr. Det är otroligt värdefullt för människor som bor i glesbygd eller för dem som har svårt att ta sig till ett fysiskt apotek. Men nu är onlineapotek hotade. Läkemedelsverket försöker driva igenom stora förändringar av distansförsäljningsreglerna som stoppar hemleveranser av läkemedel i hela Sverige.
Regleringen för vem och på vilket sätt apotek får bedriva handel på nätet bestäms i regelverket för distanshandel. I dessa ställs ett antal krav på läkemedelskompetens, läkemedelsansvariga, bemanningslistor och dokumentation. Utöver det tillkommer ett rutnät med dokumentationskrav och krav på styrdokument för hur dokumentationskraven ska efterlevas. Komplicerad byråkrati – Sverige i ett nötskal. Det är därför inte lätt att driva ett onlineapotek.
Men det blir ännu svårare. .Nu står det klart att Läkemedelsverket skärper reglerna. Från november 2025 får ett läkemedelspaket inte lämnas “lättåtkomligt” – till exempel utanför dörren, ovanpå eller bredvid en brevlåda. Beslutet har fått omfattande kritik från tunga myndigheter som TLV (Tand- och läkemedelsförmånsverket) och organisationer som SPF Seniorer (Svenska Pensionärsförbundet).
Chockerande nog har inte Läkemedelsverket gjort det eventuell konsekvensanalys av förslaget. De menar att förändringen kan innebära “en viss påverkan” på tillgången på läkemedel. Mer än så är frågan inte utredd. Nu kommer många i glesbygden inte längre att kunna få sina paket hemkörda. Istället måste du sätta dig i bilen och köra långt för att få dina mediciner. En mardröm för en äldre person med flera sjukdomar.
Sverige är idag ett ledande land globalt när det kommer till onlineapotek. 15 till 20 procent av de receptbelagda läkemedlen levereras idag på distans, och Sverige ligger långt före våra nordiska grannländer enligt en internationell rapport från Konkurrensverket. Enligt Läkemedelsverkets egen undersökning köper 1 av 3 svenskar läkemedel på nätet och distanshandelns marknadsandel ökar för varje år.
Läkemedelsverkets agerande visar en motreaktion när nya branscher växer fram drivna av innovativa företag inom sjukvårdssektorn. Det finns en stark vilja från allmänhetens sida att lägga undan benen för det nya. Exemplet Kry var först med digitala patientbesök. Tack vare dem och andra digitala vårdgivare som arbetat upp både rutiner och teknik kunde den offentliga sektorn snabbt gå över till digitala besök under pandemin. Kry stötte på byråkratiska hinder, och nu händer samma sak igen.
Men enligt Läkemedelsverket ska folk gå till det fysiska apoteket, oavsett hur långt bort man bor därifrån. Att den nya branschen med nätapotek, som har förenklat livet för många sjuka på landsbygden, riskerar att kollapsa spelar ingen roll.
Idag får apoteken betala för läkemedlet och skicka ett nytt paket om det hamnar fel. Argumentet att paket hamnar fel och hotar patientsäkerheten håller inte. Om felleveranser varit ett systematiskt problem hade apoteken slutat med distanshandeln för länge sedan. Beräkningen hade inte fungerat om många paket hela tiden försvann.
Slösaktig byråkrati hotar återigen de framsteg som drivs av fritt företagande. Istället för att uppmuntra företagen som hjälper oss att få ihop livspusslet, motsätter sig myndigheterna varje steg mot förbättring. De som kommer att drabbas hårdast av Läkemedelsverkets nya regler är de som behöver hemleverans av läkemedel mest.
Lovisa Lanrydvälfärdschef, Timbro