Annons
Lyxiga förrätter – vad kan vara en bättre start på en festlig bjudning? Vi tycker ofta att en smarrig förrätt kan vara det allra bästa under en god middag. Det är snart nyår, och vi passar på att tipsa om ett gäng smakrika smårätter.
Lyxiga förrätter för festen
Här följer en lista på lyxiga förrätter för festen eller högtidsdagen. En del av dessa är favoriter, som vi lagat gång på gång. Andra är nyheter för oss – rätter som vi (läs: Peter!) experimenterat fram i år.
1. Hummersoppa
En riktigt lyxig förrätt, som bland annat passar att servera på nyårsafton, är en god hummersoppa. Peter har nu lagat denna soppa flera gånger och landat i ett recept som ser ut som nedan. Alltid mycket uppskattat!
Hummersoppa: Du behöver (4 portioner)
- Hummer, färsk eller fryst och därefter tinad (1 st)
- Matlagningsolja (lite att steka i)
- Schalottenlök (1 st)
- Vitlök (1 klyfta)
- Morot (1 st)
- Palsternacka (en halv)
- Fänkål (en fjärdedel)
- Tomatpuré (en halv msk)
- Chilikrydda (lite)
- Konjak (en halv dl)
- Vitt vin (1,5 dl)
- Vatten (2 dl)
- Tomater (1-2 st)
- Matlagningsgrädde (5 dl)
- Cayennepeppar (en aning)
- Salt och peppar
Gör så här
- Dela hummern genom att skära rakt igenom ryggen, och ta ut magsäck och inälvor som sitter längst fram i hummern, annars blir det beskt. Ta ut köttet.
- Skala rotfrukter och lök. Skär alla grönsaker i bitar (även fänkål och tomat).
- Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs hummerskalen.
- Lägg i rotfrukter, fänkål och lök, och fräs så att grönsakerna mjukar. Klicka i tomatpurén och lite chilikrydda.
- Häll i lite konjak (vi tog ett nubbeglas som vi fyllde 2/3). Sätt en brinnande tändsticka över kastrullen så att skalen flamberas. Skaka kastrullen samtidigt som lågorna slocknar.
- Häll i vin, vatten och hackade tomater. Låt sedan grytan koka försiktigt utan lock i en timme.
- Sila bort skal och grönsaker. Koka sedan upp soppa på nytt och koka ihop så att cirka 2/3 av mängden är kvar.
- Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare en halvtimme.
- Smaka av med salt, peppar och en liten aning cayennepeppar.
Servera så här
Lägg lite hummerkött i botten på djupa tallrikar och slå soppan över. Som dryck passar till exempel vitt vin eller bubbel.
2. Skagenröra
Skagenröra är en klassisk förrätt, och den stora fördelen med denna är att röran kan tillredas i lugn och ro innan gästerna kommer. Senast råkade vi ha löjrom hemma och då toppade vi med detta, men det är inte nödvändigt.
Skagenröra: Du behöver (2 portioner)
- Räkor (250 gram, med skal)
- Rödlök (en halv)
- Dill (lite)
- Crème fraiche eller turkisk yoghurt (en halv dl)
- Majonnäs (en halv dl)
- Citron (en halv)
- Salt och peppar
- Formfranska (en skiva per person)
- Smör att steka i, eller bre på brödet
- Eventuellt löjrom för garnering
Gör så här
- Skala räkorna och hacka dem grovt.
- Hacka dillen. (Spara någon kvist för dekoration!)
- Lägg räkorna i en bunke och blanda dem med majonnäs, créme fraiche och hackad dill.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Servera på en smörstekt skiva rostbröd (eller rosta brödet i brödrost och bre på lite smör).
- Dekorera med en skiva eller klyfta citron, en dillkvist och eventuellt en klick löjrom.
Servera så här
Servera på en bit rostad eller smörstekt formfranska, eventuellt skuren i trekanter. En annan variant är att servera röran på en halv avokado.
3. Salt crème brûlée med salmalax
Rå salmalax är både lyxigt och gott. Att servera denna tillsammans med en slags crème brûlée, som är salt istället för söt, är en lite annorlunda variant. Tillsammans med wasabikräm blir detta en intressant start!
Salt crème brûlée med salmalax: Du behöver (4 portioner)
- Rå salmalax (1 st)
- Ägg (3 st)
- Vispgrädde (1,5 dl)
- Mjölk (1,5 dl)
- Salt (1 tsk)
- Socker (en halv tsk)
- Furikake japansk fröblandning (Renée Voltaire)
- Wasabipasta (3 tsk)
- Matlagningsolja (3 tsk)
- Dijonsenap (1 tsk)
- Rödlök, för dekoration (en halv)
- Morot, för dekoration (1 st)
- Spenatblad, för dekoration (några blad)
Gör så här
- Blanda mjölk och grädde i en kastrull och låt koka upp.
- Dra gräddblandningen ifrån plattan och låt svalna fem minuter.
- Blanda i tre äggulor, en halv tesked socker, en tesked salt samt ”furikake” fröblandning.
- Häll över gräddblandningen i formar och ställ formarna i en större form eller långpanna, till två tredjedelar fylld med vatten.
- Ställ in i botten av ugnen, på 150 grader i 30-40 minuter.
- Ställ in formarna i kylskåp för att brulén ska få stadga.
- Blanda wasabipasta med matlagningsolja och senap, så att du får en slät wasabikräm.
- Skiva rödlöken (eller välj picklad rödlök), hacka spenaten och hyvla moroten med potatisskalare eller mandolin.
- Värm formarna i ugnen innan servering.
- Lägg 3-5 skivor av rå lax på varje form, droppa över wasabikräm och dekorera med skivor av rödlök och rullad morot, som du fyller med hackad spenat.
Servera så här
Servera i små portionsformar, och dekorera gärna med något grönt. Vitt vin eller bubbel passar fint till.
4. Gratinerade ostron med spenat
När vi pratar lyxiga förrätter ska vi förstås inte glömma ostron. Dessa är goda att äta precis som de är, men om du vill ha en lite spännande variation kan du testa att gratinera dem i ugnen. Här har vi gratinerat dem med spenat och ost. Mycket gott!
Gratinerade ostron med spenat: Du behöver (2 portioner)
- Ostron (cirka 4 st)
- Rödlök (en halv)
- Spenatblad (40 gram eller två fulla händer)
- Västerbottensost (0,5 dl)
- Pankopanering (0,5 dl)
- Ägg (1 st)
- Vispgrädde (0,5 dl)
- Citron (en skvätt)
- Tabasco (lite)
- Smör (att steka i)
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader och grill.
- Öppna ostronen: Sätt in kniven bredvid muskelfästet och för knivbladet bakåt. Använd gärna en ostronkniv eller annan kniv med hårt blad, samt en handduk för att skydda handen.
- Lossa försiktigt ostronet från skalet, och låt det ligga kvar. Häll av vätskan och spara den.
- Ställ ostronen i en ugnssäker form.
- Gör såsen: Skala och hacka lök och fräs löken i smör. Tillsätt grädde och ostronspad och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner en äggula. Smaka av med tabasco och citronsaft.
- Hacka spenaten och blanda med ströbröd och västerbottensost.
- Häll sås över ostronen och toppa med ströbrödsblandningen. Gratinera ostronen högt upp i ugnen i cirka 5 minuter. Ostronen är klara när de har fått lite färg
Servera så här
Servera de gratinerade ostronen i skalen, tillsammans med en tesked att äta med. Lite bubbel passar utmärkt som dryck!
5. Räksoppa
Hummersoppa i all ära, men räksoppa är också en fantastiskt god och smakrik soppa, som passar utmärkt att nämna bland dessa lyxiga förrätter. Vi tycker att den bli extra god med fileade tomater och fräst spetskål i botten på sopptallriken.
Räksoppa: Du behöver (4-6 portioner)
- Morot (1 st)
- Gul lök (1 st)
- Fänkål (1/3 st, 50 gram)
- Räkor (600 gram)
- Tomatpuré (2 tsk)
- Cayennepeppar
- Olivolja (2 msk)
- Vitt vin (1,5 dl)
- Vatten (6 dl)
- Matlagningsgrädde (3 dl)
- Citron (1 st)
- Konjak (1 msk)
- Fiskbuljong (1 buljongtärning)
- Salt och peppar
- Spetskål (en bit)
- Tomat (1 stor)
- Dill, för dekoration
Gör så här
- Skala de färska räkorna.
- Häll olivolja i en kastrull och fräs räkskalen i 2-3 minuter.
- Skär morot, fänkål och lök i små bitar.
- Fräs morotsbitar, hackad lök, tomatpuré, en tredjedel fänkål tillsammans med räkskalen i lite olivolja, i en stor kastrull.
- Blanda i vatten, fiskbuljongtärning och vitt vin och låt koka i cirka 12 minuter. (Koka inte för länge, då kan räkskalen avge en bitter smak.)
- Sila bort räkskal och grönsaker.
- Häll i matlagningsgrädde och låt småkoka i 5-8 minuter.
- Smaka av med salt och peppar, citronsaft, cayennepeppar och eventuellt lite konjak. Du ska känna citron, hetta och styrka i en härlig balans.
- Filea tomaten: Skär bort skalet på tomaten och skär tomaten i fyra delar. Ta bort kärnorna och vätskan i tomaten. Det som återstår är filén.
- Skär spetskålen i strimlor och fräs i lite smör eller olja, på hög värme i någon minut.
- Lägg tomat och spetskål i botten på tallrikar, tillsammans med några skalade räkor, och slå soppan över.
Servera så här
Servera i djupa tallrikar eller små skålar, med räkor, spetskål och filead tomat i botten. Dekorera gärna med lite dill. Vitt vin passar utmärkt som dryck.
6. Lyxig mini-Jansson
Janssons Frestelse är en klassisk maträtt, som framför allt är populär på julbordet, eller som vickning. Här har vi experimenterat med att göra en lyxig minivariant, som kan serveras som förrätt.
Lyxig mini-Jansson: Du behöver (4 portioner)
- Fast potatis (1 kg)
- Gul lök (1 st)
- Smör eller margarin att steka i
- Ansjovisfileer på burk (125 gram)
- Vispgrädde (3,5 dl)
- Orökt kaviar (1 msk)
- Panko ströbröd (0,5 dl)
- Riven västerbottensost (0,5 dl)
- Färska spenatblad (2 nävar eller cirka 40 gram)
- Grönkål, för garnering
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala löken. Skiva den tunt och fräs den i smör eller margarin, i en stekpanna, på svag värme i tio minuter så den blir glansig.
- Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
- Varva potatis, lök och ansjovis i små portionsformar. Potatis ska vara underst och överst. (Spara ansjovisspadet!)
- Blanda grädde, ansjovisspad och orökt kaviar.
- Häll gräddblandningen i portionsformarna.
- Ställ in portionsformarna i ugnen, i 40 minuter.
- Blanda ihop ströbröd, riven västerbottensost och finhackade spenatblad.
- Skölj och torka av ett antal grönkålsblad, och riv i mindre bitar. Blanda in olja, salt och peppar i kålen och lägg ut glest på en plåt, med bakplåtspapper.
- Efter 25 minuter: Stoppa in grönkålsblad i ugnen.
- Efter ytterligare 15 minuter: Ta ut både Jansson och grönkålen ur ugnen.
- Höj ugnens värme till 200 grader.
- Strö lite ströbrödsblandning över Jansson och ställ återigen in i ugnen, i cirka 1o minuter.
- Ta ut Jansson ur ugnen och garnera med grönkålen.
Servera så här
Servera i små portionsformar och dekorera med grönkålsblad. Öl passar bra som dryck, men självklart går det bra att kombinera med vin också.
7. Räkcocktail
Räkcocktail är en klassisk förrätt med räkor, ägg, grönsaker och rhode islandsås. Det går bra att variera grönsakerna lite efter tycke och smak, så här har man möjlighet att vara lite kreativ.
Räkcocktail: Du behöver (2 portioner)
- Räkor (250 gram, med skal)
- Ägg (1 st)
- Spetskål eller isbergssallad (en halv dl)
- Gurka (en bit)
- Körsbärstomater (några stycken)
- Sparris eller ärtor (2 st sparrisar eller motsvarande mängd ärtor)
- Rhode Islandsås (1 dl majonnäs, 1 dl gräddfil och 0,5 dl chilisås samt eventuellt konjak)
- Dill (lite)
- Citron (1 st)
Gör så här
- Skala räkorna.
- Koka äggen, låt dem svalna av och skär dem i ”båtar”.
- Blanda alla ingredienserna till Rhode Islandsåsen: majonnäs, gräddfil och chilisås. Om du vill kan du ha i en tsk konjak.
- Hacka spetskål eller sallad, och skär gurka och tomat i mindre bitar.
- Koka sparrisen (eller ärtorna) lätt. Skär sparrisen i bitar.
- Lägg upp spetskål/sallad och grönsaker i fina portionsskålar eller glas.
- Lägg ägg och räkor på salladen.
- Ringla över Rhode Islandsås.
- Dekorera med dill och citron.
Servera så här
Servera i portionsskålar eller, kanske ännu hellre, i hög glas på fot. Vitt vin eller bubbel passar fint som dryck.
8. Carpaccio på hälleflundra
Carpaccio på hälleflundra är en spännande och god förrätt, med en lite exotisk touch. Tänk på att hälleflundran måste ha varit fryst i minst tre dygn, om du planerar att äta den rå.
Carpaccio på hälleflundra: Du behöver (4 portioner)
- Hälleflundra, halvtinad, som varit fryst minst tre dygn (200 gram)
- Lime (1 st)
- Wasabipasta (3 tsk)
- Vitvinsvinäger (4 tsk)
- Matlagningsolja (4 tsk)
- Salladslök, för garnering (en bit)
- Röd pepparfrukt, för garnering (1 st)
- Spenatblad (10 gram)
Gör så här
- Skär den halvtinade fisken i tunna skivor.
- Pressa limejuice över fiskskivorna och vänd runt.
- Blanda wasabi, vinäger och olja till en slät sås.
- Lägg fiskskivorna på en tallrik och droppa över wasabisåsen.
- Låt stå i 15 minuter.
- Skär salladslök och pepparfrukt i bitar. Hacka spenatbladen.
- Garnera med salladslök, pepparfrukt och spenatblad.
Servera så här
Servera på en flat tallrik med garnering över. Eventuellt kan du bjuda på en bit bröd som tillbehör. Vitt vin passar bra som dryck.
9. Löjromstoast
Löjromstoast är en förrätt som är mycket lyxig och fantastiskt god, samtidigt som den är enkel att tillreda. Om man vill kan man till och med ställa fram ingredienserna i skålar och låta gästerna göra sin egen toast.
Löjromstoast: Du behöver (2 portioner)
- Formbröd (en skiva per person)
- Smör
- Smetana (en klick per person)
- Löjrom (en klick per person)
- Rödlök (en halv)
- Citron (1 st)
- Dill, för garnering
Gör så här
- Finhacka rödlöken.
- Smörstek brödet på medelhög värme, på båda sidorna, tills det blir härligt gyllenbrunt. Eller: rosta i brödrost och bred på smör.
- Lägg brödskivorna på assietter och skeda upp smetana och löjrom.
- Strö över hackad rödlök.
- Dekorera med dillkvist och citronskiva.
Servera så här
Servera varsin toast på en assiett. Eller lägg upp ingredienserna i skålar och låt gästerna ”bygga” sin egen toast. Ett glas bubbel passar utmärkt till!
10. Pilgrimsmusslor i ärtpuré
Vi älskar pilgrimsmusslor och vi älskar ärtpuré. Tillsammans blir det helt gudomligt. Vi har gjort den här rätten många gånger och det är en riktig favorit. Den röda kaviaren är ett frivilligt tillbehör, som bjuder på en härlig färgklick!
Pilgrimsmusslor i ärtpuré: Du behöver (2 portioner)
- Pilgrimsmusslor (4-6 st)
- Smör eller margarin (lite, att steka i)
- Gröna ärtor (125 gram)
- Crème fraiche eller liknande produkt (cirka 1,5 dl)
- Salt och peppar
- Eventuellt röd kaviar, för dekoration (några klickar)
- Citron (1 st)
- Gräslök, för dekoration
Gör så här
- Koka ärtorna och häll av vattnet.
- Blanda ärtorna med crème fraiche, lite pressad citron och lite rivet citronskal. Mixa med en mixer så att du får en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela krämen i två portionsskålar.
- Skär bort den hårda kanten (en vit muskel) som finns på ena sidan av pilgrimsmusslorna (den kan annars vara lite seg).
- Stek pilgrimsmusslorna, cirka 45 sek – 1 minut på varje sida. Låt dem droppa av lite på en bit hushållspapper och lägg dem sedan på ärtpurén.
- Dekorera med röd rom, gräslök och kanske en citronskiva.
Servera så här
Servera som förrätt i små portionsskålar. Vitt vin passar bra som dryck.
11. Kräftsoppa
Skaldjurssoppor passar bra bland lyxiga förrätter och vi fortsätter där för med ett receöpt på kräftsoppa. Om du vill göra en enklare variant går det också bra att göra soppa på kräftost. I detta recept använder vi kräftskal, till exempel från en kräftfest dagen innan.
Kräftsoppa: Du behöver (4 portioner)
- Kräftor (ett halvt kilo)
- Morot (en halv)
- Gul lök (en halv)
- Fänkål (en fjärdedel)
- Matlagningsolja (2 msk)
- Tomatpuré (1-2 msk)
- Paprikapulver (en halv msk)
- Cayennepeppar
- Vitt vin (1,5 dl)
- Fiskbuljong (en halv liter)
- Matlagningsgrädde (1,5 dl)
- Konjak och portvin
- Salt och peppar
Gör så här
- Skala kräftorna och spara stjärtarna för garnering.
- Skala och skär morot, lök och fänkål i små bitar.
- Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i kräftskalen och de hackade grönsakerna, och låt fräsa några minuter, under omrörning.
- Blanda ner tomatpuré och kryddor och fortsätt fräsa under omrörning ytterligare en stund.
- Häll i fiskbuljong och vin. Koka upp och låt puttra under lock i 15–20 minuter.
- Sila bort kräftskalen och grönsakerna från soppan.
- Koka ner soppan till ungefär två tredjedelar, så att den får en kraftigare smak.
- Häll i grädde och koka upp långsamt. Rör om då och då. Låt soppan koka försiktigt i 5-10 minuter.
- Smaka av med konjak, portvin, salt och peppar.
Servera så här
Servera i små förrättsskålar. Lägg några kräftstjärtar i botten och dekorera med några på kanten. Vi piffade också till det hela med några gräslöksstrån. Vitt vin passar bra att dricka till.
Fler lyxiga förrätter
Har vi ännu fler tips på lyxiga förrätter? Tja, ostron kan man ju med fördel äta som de är – färska med till exempel citron eller tabasco. Om det är en mingeltillställning kan det passa bra med olika snittar.
Dina tips på lyxiga förrätter
Vilka är dina bästa tips på lyxiga förrätter för festen? Berätta gärna!