Sverige översköljs av billiga kinesiska prylar – och en rasande klimatminister Romina Pourmokhtari (L) vill sätta stopp för företag som Temu och Shein.
Det är budskapet i ministerns intervju med DN, där Liberalerna radar upp en rad förslag för att förverkliga sitt hot.
Man vill bland annat undersöka om det är möjligt att införa försäljningsförbud för företag, förhindra reklam och beskatta enskilda produkter.
Pourmokhtari riktar sig även mot de svenskar som handlar på plattformarna.
Helena Storckenfeldt är ansvarig för Moderaterna miljö- och klimatfrågor. Hon är tveksam till om Liberalernas förslag om försäljningsförbud är rätt väg att gå.
– Det är inte självklart att ett förbud mot enskilda företag som Temu och Shein skulle lösa problemet, utan bara leda till att andra aktörer tar deras plats, säger hon och fortsätter:
– Med det sagt utesluter vi inte åtgärder som säkerställer att vi kommer till botten med de omfattande problem som helt uppenbart finns.
Samtidigt framhåller Helena Storckenfeldt vikten av att konsumenterna blir medvetna om konsekvenserna av sina val.
– Det är tydligt att de här företagen utnyttjar kryphål i svensk och europeisk lagstiftning, säger hon.
Martin Kinnunen är SD:s klimatpolitisk talesperson.
– Vi är positiva till alla åtgärder som kan stoppa eller minska flödet av kinesiskt sopor till Sverige, säger han.
Martin Kinnunen understryker samtidigt att handeln regleras på EU-nivå och att förändringar därför i första hand bör ske där.
– Jag ser problem med att försöka lösa detta genom svenska myndigheter, det kan vara svårt att hindra företag från att lägga ut saker till svenska medborgare.
Är det osannolikt att förbjuda Shein och Temu i Sverige?
– Vi lyssnar på alla förslag, men jag tror att det är lättast att lösa på europeisk och global nivå. Jag tror att det behöver drivas hårdare på EU-nivå, säger Martin Kinnunen.
Fredrik Olovsson är från Socialdemokraterna ekonomisk-politisk talesperson.
– Senare undersökningar visar att dessa företag inte bara säljer produkter som kan innehålla farliga ämnen, utan även utgör ett hot mot svenska företag, säger han.
Han uppmanar regeringen att agera för att “täppa till kryphål i Sverige och i EU”.
– Ansvaret kan inte läggas på hårt pressade hushåll, utan regeringen måste agera för att skydda konsumenterna och rättvis konkurrens, säger Fredrik Olovsson.
Stina Larsson, Centerns miljöpolitiska talespersonsäger att det inte räcker med ett svenskt förbud.
– Centerpartiet vill att EU går hårt åt och vill svartlista företag som importerar produkter som bryter mot EU:s produktsäkerhetskrav, säger hon.
Det är så Liberalerna vill stoppa Shein och Temu
● Undersöka möjligheterna att införa ett försäljningsförbud för företag som Temu och Shein utifrån befintlig lagstiftning, alternativt vidta åtgärder liknande de som föreslagits i Frankrike där företagen ska hindras från att annonsera och där varje enskild produkt belastas med en särskild skatt. Enligt liberalerna innebär detta i praktiken ett förbud mot Shein och Temu.
● Inför ett förbud mot PFAS-kemikalier i skor, kläder och impregnering liknande vad Danmark inför från 2026.
● Sänk momsen på begagnade varor.
● Inför klimatmärkning på kläder och mat.