Alexander Ernstberger blir villkorlig frigiven i vår.
Men de rättsliga processerna i pensionsskandalens spår är inte över för den tidigare vd:n för det skandalomsusade konkursbolaget Allra.
En nära anhörig tvingas betala tre miljoner till sitt personliga konkursbo.
Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom.
För Alexander Ernstberger, 38, är domen som avkunnats nu en påminnelse om att de ekonomiska kraven fortsätter att kretsa kring pensionsskandalen, trots att han är på väg att föras ut ur fängelsevärlden.
Artikeln i korthet
• Stockholms tingsrätt beslutar att Alexander Ernstbergers anhöriga ska betala tre miljoner.
• Pengarna anses ha överförts när Ernstberger var på obestånd.
• Rätten misstänker att överföringarna gjorts för att undvika konsekvenserna av en fällande dom i hovrätten.
• Ersättningen till pensionsspararna har ökat till över 230 miljoner kronor.
De 86 401 pensionsspararna i premiepensionssystemet som drabbades i röran blir nog något gladare. Ersättningen till pensionsspararna har skjutit i höjden under de år som de dömda suttit i fängelse. Skulden har växt från hovrättens skadestånd på 168 miljoner till dagens summa på drygt 230 miljoner kronor eftersom räntan är beräknad från 2012, som angavs som året då brotten begicks.
Ernstberger har beskrivits som Kriminalvårdens mönsterfånge och finns redan idag med i frigivningsprogrammet där villkorlig frigivning är satt till slutet av maj 2025.
Miljoner till PPM-spararna
Den nu avkunnade domen är en direkt följd av några transaktioner med miljontals frågetecken som konkursförvaltaren, advokat Nils Åberg, slog ner under granskningsarbetet med Allra-profilens personliga konkurs. Historien ser ut att bli kostsam för den anhörige om domen i det civila målet står fast. Dels ska han betala tre miljoner, dels även rättegångskostnaderna på 837 000 kronor. Merparten av pengarna kommer att gå till berörda PPM-sparare.
Miljonöverföringarna
I februari 2020 överförde Alexander Ernstberger totalt 3 646 000 kronor till den anhöriga. Av det totala beloppet överfördes 2 946 000 kronor den 14 februari 2020 och 700 000 kronor den 24 februari. Transaktionerna mellan de två visade också att 550 000 kronor senare överförts från den anhörigas konto till Alexander Ernstberger.
All röran
Allra-skandalen är en av de mest uppmärksammade finansskandalerna i Sverige på senare år. Här är några viktiga fakta om evenemanget:
Bakgrund: Allra var ett svenskt företag som erbjöd pensionssparande och finansiella tjänster. Företaget blev känt för sina aggressiva marknadsföringsmetoder och snabba tillväxt inom premiepensionssystemet.
Anklagelser. Skandalen uppstod när det avslöjades att Allra missbrukat pensionsmedel genom att övervärdera tillgångar och genomföra transaktioner som gynnade företagsledningen på spararnas bekostnad. Detta ledde till anklagelser om grova ekonomiska brott, inklusive förskingring och bedrägeri.
Rättsliga processer: Flera av företagets högsta chefer, inklusive vd:n och andra nyckelpersoner, åtalades för ekonomiska brott. Rättegångarna har varit omfattande och komplexa, med både fällande domar och friande domar i olika skeden av processen.
Konsekvenser: Skandalen har fått stora konsekvenser för det svenska pensionssystemet och har lett till en ökad debatt om behovet av skärpta regelverk och bättre tillsyn av ekonomiförvaltare. Det har också påverkat förtroendet för premiepensionssystemet och lett till krav på reformer.
Mediebevakning: Allra-röran har fått stor uppmärksamhet i media, både i Sverige och internationellt. Journalister har granskat företagets affärspraxis och juridiska processer, vilket bidragit till en bredare diskussion om etik och ansvar inom finanssektorn.
Efterspel: Efter skandalen har flera åtgärder vidtagits för att förbättra tillsynen av pensionsfonder och förhindra liknande händelser i framtiden. Det handlar bland annat om förslag till lagändringar och ökad transparens i hur pensionsmedel förvaltas.
Den 24 januari 2022 – två år efter den senaste transaktionen – försattes pensionsbolaget Allras tidigare vd i personlig konkurs.
När konkursen var ett faktum krävde konkursförvaltaren tillbaka tre miljoner kronor. Pengarna ansågs ha överförts från Alexander Ernstbergers konto när han var på obestånd, vilket ska ha inträffat redan i oktober 2017 då Stockholms tingsrätt beslutade att beslagta hans egendom i den då pågående polisutredningen. Bilagan gällde Pensionsmyndighetens fordran och ränta.
Den 31 januari 2020 friades Alexander Ernstberger i brottmålsrättegången. Samtidigt hävdes den tidigare arresteringsordern, vilket innebar att han återigen kunde disponera sina pengar.
Den 14 februari 2020 överklagade kammaråklagare Thomas Hertz den friande domen och den 22 juli 2021 kom kallduschen för de inblandade: Alexander Ernstberger och hans tre medåtalade dömdes. Svea hovrätt dömde honom till sex års fängelse och tio års näringsförbud för trolöshet mot huvudman, grovt brott, grovt bestickning och bestickning, grovt brott.
Högsta domstolen vägrade ta upp fallet och i december började Allra-profilen avtjäna sitt sexåriga straff.
Varken Alexander Ernstberger eller hans anhöriga anser att de har gjort något fel. Beloppen som överfördes av Allra-profilen var ersättning för utgifter som hans anhöriga ådragit sig under den tid som hans tillgångar var fästa/frysta och inte kunde användas för betalningar. Det omfattade ränta och amorteringar till Ålandsbanken på lånen till Ernstbergers lyxvilla på Lidingö. Släktingen hade heller ingen anledning att tro att Ernstberger skulle vara på obestånd.
Tingsrätten trodde dock inte på förklaringen.
Rätten skriver bland annat att vid en första anblick “det framgår att Alexander Ernstbergers syfte med överföringarna var att lägga undan pengar för att förhindra konsekvenserna av en eventuell fällande dom i hovrätten och efterföljande personlig konkurs”.
Vidare att familjen anses ha “ett starkt incitament att försöka skydda Alexander Ernstbergers egendom från konsekvenserna av en eventuell konkurs”
– Jag har inga instruktioner att prata om det här. Därför har jag inga kommentarer att lämna, tyvärr, säger advokat Magnus Rydberg, som företrädde Alexander Ernstbergers anhöriga i rätten.
Konkursförvaltaren Nils Åberg är nöjd med tingsrättens beslut.
– Det här är den sista åtgärden som återstår i Alexanders personliga konkurs. Det är möjligt att det kommer att överklagas. Annars är min förhoppning att konkursen kan avslutas.
Var hamnar pengarna?
– De är fördelade på borgenärerna. Den absolut största är Pensionsmyndigheten, så majoriteten går dit, säger han.
–