Benjamin Ingrosso hörs tveka. “Jag gillar inte att prata om det…”, säger han. Han vill inte trigga folk. Men i det senaste avsnittet av podden “Rekryten” artisten tar äntligen steget och berättar om ätstörningsproblemet som har förföljt honom hela livet.
Ingrosso berättar hur han kände sig “knubbig” som 12-åring, och upplevde hur folks syn på honom förändrades när han snabbt gick ner 13 kilo en sommar. Det lämnade ett märke, utlöste ytterligare ett problem.
Om bilden i spegeln ser inte ut som att han vill kontrollera det hela dagen, med allt från matintag till humör, säger han. När sångaren ser sig själv på stora jumbotronskärmar vid scenen under konserter frågar han sig om hans ansikte inte ser uppsvällt ut.
Som svar på vad Ingrosso berättar svarar programledaren Kristoffer Triumf: “Men du ser ut som om du är skapad av en glad gud, hörru”. Det är naturligtvis ett objektivt sant påstående, och en begriplig reaktion – de vill berätta hur fel Ingrosso har. Men det är också ett bra exempel på hur skev uppfattningen är av killars självbildsproblem. Skulle Ingrossos känslor vara rimliga om han inte såg ut som Hercules reinkarnerade? Nej, självklart inte – det handlar om hjärnspöken.
Och skulle Triumf ha reagerat på samma sätt om han haft en kvinna med ätstörning framför sig?
Det förblir spektakulärt tyst om pojkarnas svåra situation.
Ätstörningar är vanligare bland kvinnor, att se det problematiska i kvinnors förhållande till mat är lättare av vana. Men Socialstyrelsen uppgav 2019 att flera färska studier visar att 20 procent av de med ätstörningar tros vara män. En femtedel! Och mörkret är nog större bland killar än bland tjejer. Hur många kända män och kvinnor talar ut om sin ätstörning? Hur många i din närhet? Det förblir spektakulärt tyst om pojkarnas svåra situation.
Det beror nog delvis på att många män inte förstår att de lever med problem. Istället uppmuntras det. Och då kanske det inte är så konstigt att du inte förstår?
Kroppsideal skiljer sig åt, som alla vet, beroende på vem du är. I det hälsobesatta land vi lever i ses extrem fixering, att helt enkelt väga mat för att räkna ut kalorier, ofta som något hälsosamt. Åtminstone om det handlar om att kombinera protein med träning, vilket killars ätstörningar ofta gör. Ja, han äter bara ris och kyckling – har du inte hört talas om det def eller? En proteinshake och tre timmar på gymmet varje dag kommer säkert att skapa stora muskler. Men det är skillnad på att ha en standardutseende kropp och att må bra.
De vet faktiskt detta. På Tiktok är det ett återkommande “skämt” bland gymkillar att de började ogilla sina kroppar efter att ha börjat styrketräna; ju mer de fokuserar på att få muskler, desto mer hatar de sin kropp. Men att gå från att skämta om den insikten till att bryta sig loss från fixeringen är svårt. Likaså att inse hur lätt ett ätstört beteende kan riskera att förvandlas till en riktig ätstörning om inget görs.
Det är alldeles för mycket tyst om pojkars ätstörningar. Att Benjamin Ingrosso, mitt i en exceptionell karriär som artist, matkännare och mycket mer, vågar gå ut med sin matångest och sin självbild är modigt och väldigt viktigt för den stora publik av unga han kan nå . Förhoppningsvis öppnar det dörren till ett större samtal.
Läs mer:
Lisa Magnusson: Jag hatade lycra-gubbarna – sedan förvandlade jag mig till en själv
Erik Helmerson: Gud kanske inte finns – men han förtjänar bättre kritik än i Aftonbladet