-
Media: Hamas hade vapenlager i Danmark
Media: Hamas hade vapenlager i Danmark
Stämplad som terrorist ska Hamas ha haft ett underjordiskt vapenlager nära Nyborg i Danmark. Uppgifterna kommer från den tyska riksåklagarmyndighetens presstjänst, enligt danska TV2 Fyn.
– Vi kan inte avslöja var (vapenlagret) fanns, men vi vet att det åtminstone fanns handeldvapen i lagret, säger presstalesperson Ines Peterson till TV2.
Enligt Peterson upphörde vapenförrådet på ön Fyn för två år sedan och eventuella vapen har troligen gömts på en ny plats.
Information om att den islamistiska militanta Hamas-rörelsen hade vapenlager i Danmark har tidigare förekommit inom det tyska rättssystemet.
Senaste nyheterna
-
Hundratals trängdes för att köpa bröd – tre döda
Hundratals trängdes för att köpa bröd – tre döda
En kvinna och två barn dog i fredags när kaos bröt ut vid ett bageri i Dayr al-Balah i centrala Gazaremsan, rapporterade flera medier.
Det senaste dygnet har präglats av dödliga israeliska attacker på flera platser i den krigshärjade landremsan.
Kvinnan och de två barnen kvävdes till döds i folkmassan som köade efter bröd, enligt uppgifter från sjukhuset al-Aqsa dit kropparna fördes efter kaoset i bageriet.
På grund av brist på mjöl tvingades flera bagerier i Gaza stänga under flera dagar förra veckan. När de öppnade igen samlades hundratals desperata Gazabor, AP-video visar hur folk knuffas och skriks mot ett bageri i Dayr al-Balah.
Händelsen kastar ett hårt ljus över den växande livsmedelskrisen i Gaza. Enligt FN och flera hjälporganisationer ökar hungern och desperationen
-
Skärpta anställningskrav efter larm om våldtäkt
Skärpta anställningskrav efter larm om våldtäkt
Regeringen vill skärpa kraven för anställning inom äldreomsorgen efter att en 84-årig kvinna berättat att en man från hemtjänsten våldtog henne. Det blir nu obligatoriskt att lämna ut ett utdrag ur avgiftsregistret vid anställning.
Upsala Nya Tidnings avslöjade att en 84-årig kvinna blev ofredad och våldtagen av en manlig anställd från den kommunala hemtjänsten i Uppsala kommun. Kommunen har bett kvinnan om ursäkt och har sedan dess börjat kräva utdrag ur belastningsregistret vid anställning. Men många kommuner är osäkra på vad som kan kontrolleras vid anställning och nu vill regeringen skärpa kraven.
– Efter övergreppen och våldtäkterna i hemtjänsten: regeringen vill införa krav på utdrag ur belastningsregistret för att få anställning inom äldreomsorgen, säger Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister till TV4 Nyheterna.
– Det ska vara på liknande sätt som i skolan. Den som inte har visat sin belastningsjournal ska inte kunna få anställning inom äldreomsorgen.
Den åtalade mannen har sagts upp av kommunen. Han nekar till brott och förundersökningen om våldtäkt har lagts ner i brist på bevis.
-
Adopterade i Danmark stämmer staten
Adopterade i Danmark stämmer staten
Åtta danskar som adopterades från Sydkorea stämmer den danska staten för brott mot mänskliga rättigheter. Tillsammans kräver de drygt tre miljoner kronor i skadestånd.
I fredags skickade åtta danskar som adopterades från Sydkorea i slutet av 1900-talet ett skadeståndsanspråk till den danska staten för brott mot mänskliga rättigheter. Enligt uppgifter till danska TV 2 begär de 250 000 danska kronor, motsvarande 385 000 kronor, per person.
– Det här är ett offentligt erkännande av att staten har kränkt deras rättigheter, säger deras advokat Lisa Dalgas Christensen till TV 2. (TT)
-
Målet i den nya cancerplanen: Tre veckor till behandling
Målet i den nya cancerplanen: Tre veckor till behandling
Förkorta tiden mellan diagnos och behandling och se över läkemedelssystemet. Det är några av förslagen i den nya nationella cancerstrategin.
Sverige ligger bra till när det gäller cancervården, men det finns delar som behöver ses över. När utredaren Mef Nilbert lämnar över förslag på uppdaterad cancerstrategi till hälsominister Acko Ankarberg Johansson (KD) står tidig diagnostik och kortare väntetider i fokus.
– Sverige är mycket väl positionerat internationellt och vi har högkvalitativ cancervård. Trots det är cancer den främsta orsaken till förlorade levnadsår nationellt och förväntas också bli den vanligaste dödsorsaken. Att vi vidtar åtgärder för att förbättra vården är av stor betydelse, säger Ankarberg Johansson under en presskonferens.
-
Schweizisk bank anklagad för penningtvätt
Schweizisk bank anklagad för penningtvätt
Den schweiziska banken Lombard Odier, där tidigare SEB-vd:n Annika Falkengren arbetade inom management, anklagas för penningtvätt, skriver Financial Times.
Enligt åklagare har banken deltagit i Uzbekistans före detta diktatordotter Gulnara Karimovas affärer med penningtvätt – affärer som hon har åtalats för.
Åklagaren har granskat fallet sedan 2016.
Annika Falkengren anställdes 2017 men lämnade Lombard 2023. (TT)
-
Macron: Notre Dame “ännu vackrare än tidigare”
Första bilderna inifrån den renoverade Notre Dame i Paris. Foto: Christophe Petit Tesson/AP/TT
Macron: Notre Dame “ännu vackrare än tidigare”
Efter fem år av stora renoveringar efter den omfattande branden visas katedralen Notre Dame i Paris för Frankrikes president. Om en vecka öppnas landmärket igen för allmänheten.
Nu kommer de första bilderna på hur den 850 år gamla byggnaden ser ut inuti. En syn som inte gör någon besviken, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron.
“Ännu vackrare än tidigare, i den förnyade lysten från de blonda stenarna och färgen på kapellet”, sa Macron i ett uttalande som släpptes före besöket.
Under helgen 7-8 december kommer Notre Dame att invigas officiellt och hålla sin första söndagsmässa efter invigningen.
Runt 250 företag och hundratals experter har restaurerat katedralen i det som kallades “århundradets byggarbetsplats”.
Restaureringen kostade totalt nästan 700 miljoner euro.
-
Stora nedskärningar hos norska NRK
Stora nedskärningar hos norska NRK
Norska NRK tvingas göra stora besparingar. Mellan 70 och 90 jobb försvinner när public service-företaget måste spara 200 miljoner norska kronor.
– Vi är i en svår ekonomisk situation där kostnaderna är för höga i förhållande till intäkterna. Det handlar bland annat om inflationen som påverkar oss och många andra verksamheter och som NRK inte har kompenserats för de senaste åren, säger NRK-chefen Vibeke Fürst Haugen.
NRK inför nu bland annat anställningsstopp och kommer inte att ersätta anställda som går i pension. Fürst Haugen utesluter inte att besparingarna kommer att märkas i programutbudet.
-
Toppolitiker i Finland petas för ryska uvertyrer
Toppolitiker i Finland petas för ryska uvertyrer
Ordföranden för den finska riksdagens utrikesutskott kan lämna sin post efter kritiserade uttalanden om gränsen till Ryssland.
Riksdagsveteranen Kimmo Kiljunen (socialdemokratisk SDP), har varit föremål för stor kritik efter ett avslöjande om vad han sa vid ett möte med en grupp ryska riksdagsbesökare.
I ett filmklipp som cirkulerade sa Kiljunen att gränsen mot Ryssland inte bör hållas stängd då den kränker finländska ryssars mänskliga rättigheter. Han beskrev också regeringens planer på att förbjuda ryska fastighetsköp som rasistiska.
Riksdagsledamoten förklarade i ett pressmeddelande att frågan låg honom varmt om hjärtat då hans fru är rysk, men kritiken kvarstod och efter ett utskottsmöte i fredags meddelade han sin avgång. (TT)
-
Karlsson vinner efter superlopp – Johaug tvåa
Karlsson vinner efter superlopp – Johaug tvåa
Frida Karlsson vinner världscuppremiären i Ruka. Den svenska skidstjärnan var helt överlägsen i det klassiska milloppet och kom i mål 46,5 sekunder snabbare än hemvändande norskan Therese Johaug, som slutade tvåa.
Loppet pågår fortfarande.
-
Miljözon i Stockholm stoppas
Miljözon i Stockholm stoppas
Miljözonen i Stockholms stad skulle ha införts vid årsskiftet. Nu ställer Länsstyrelsen beslutet tillsvidare eftersom flera företag verksamma i området har överklagat.
Miljözonen hade inneburit att bara rena elbilar skulle få köra i en mindre zon, i centrala Stockholm.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern