Några av världens största mediehus tog upp nyheterna om MSB:s nya broschyr.
Många satte det ihop med Kremls eskalerade retorik.
– Den kopplingen ska man förstås inte göra, säger Carl Oscar Bohlin (M), civilförsvarsminister.
Den här veckan börjar MSB:s nya version av “Om krisen eller kriget kommer” landa i brevlådorna hos över 5 miljoner hushåll.
Båda brittiska Daily Mail och holländska HLN har toppat sina sajter med broschyren – och kopplat den till nyheten om att USA gett Ukraina grönt ljus att använda långdistansvapen för att träffa mål inne i Ryssland, vilket i sin tur ledde till en hög ton från rysk sida.
“Fem miljoner hushåll får broschyrer om hur de förbereder sina hem för kärnvapenarmageddon…medan Biden anklagas för att ha försökt starta tredje världskriget.” skriver Daily Mail i rubriken.
HLN tar in samma summa.
Deras rubrik är en sammanslagning av ett citat från det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova och MSB:s nya broschyr:
“‘Om Kiev sätter in långdistansrobotar kommer vårt svar att märkas’ – Sverige ber invånarna via broschyr att förbereda sig för eventuellt krig”.
Det finns inget samband, understryker Carl Oscar Bohlin (M), civilförsvarsminister.
– Förändringarna i broschyren sker förstås mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget, men man ska inte koppla det till aktuella händelser.
“Om krisen eller kriget kommer”
Under 2018 lanserade Myndigheten för social trygghet och beredskap broschyren “Om krisen eller kriget kommer”.
I våras fick samma myndighet i uppdrag att ta fram en ny version.
Bakgrunden är att säkerhetsläget har försämrats och att Sverige nu är medlem i Natos försvarsallians.
Den nya broschyren omfattar fler områden än den tidigare och har ett större fokus på krigsberedskap. Den innehåller råd om hur man förbereder sig och hur man agerar om något allvarligt händer.
Syftet är att öka svenskarnas motståndskraft och förmåga att hantera kriser och krig.
“Om krisen eller kriget kommer” skickas ut till alla hushåll med start den 18 november 2024.
Källa: MSB
På bild med Bohlin
Nyheten har också plockats upp av bl.a BBCvärldens största nyhetsbyrå AP och världens tredje största nyhetsbyrå AFP. AP lyfter fram ett exempel på hur man kan svara på en attack med kärnvapen, kemiska eller biologiska vapen – och nämner i slutet av artikeln att Gotland ligger “lite mer än 300 kilometer från den ryska enklaven Kaliningrad”.
Flera redaktörer har illustrerat artiklarna med ett fotografi av Carl-Oskar Bohlin som håller i en av broschyrerna.
– Jag förhåller mig inte till just det. Det viktiga är innehållet. I grund och botten är det bra att det får uppmärksamhet, säger Carl-Oskar Bohlin.
“Kulturella skillnader”
Hans bild är att det finns en nyfikenhet på Sveriges arbete med att bygga upp försvaret igen.
– I Sverige har vi en tradition av att kunna prata offentligt om sådant här. Det manifesterar möjligen den stora kulturella skillnaden mellan Sverige och utländska medier som snappat upp detta och ser ett sammanhang där det inte alls är vanligt med den här typen av direktkommunikation till sina medborgare.
Den typen av information är i grunden en styrka, enligt Bohlin.
– Med tanke på hur utvecklingen i världen har sett ut de senaste åren tror jag att det finns en stor förståelse bland svenska folket för varför den här broschyren skickas ut.