Regeringens uttalade mål är att livmoderhalscancer ska utrotas i Sverige om drygt två år, 2027. Just nu är det “tveksamt” om det kommer att uppnås, enligt hälsominister Acko Ankarberg (KD).
Hon hänvisar till att regionerna ännu inte har lyckats vaccinera tillräckligt många kvinnor mot HPV-viruset. Och att de kommit olika framåt i arbetet med det nationella screeningprogrammet för livmoderhalscancer.
I måndags avslöjade DN att 155 000 kvinnor, födda mellan 1947 och 1952, inte har fått göra ett HPV-test innan de lämnar det nationella screeningprogrammet. Nu är svåra cancerfall överrepresenterade – just bland de oprövade kvinnorna.
– Det är förödande för de som drabbas av det här, säger Acko Ankarberg.
– När vi har en bra metod som räddar liv och ger bättre hälsa borde alla i Sverige få del av det. De har inte levt upp till lagen om lika vård i dessa regioner.
Fakta.HP
Hpv, Humant papillomvirus, omfattar mer än 200 olika typer av virus. Det överförs genom kontakt mellan hud och slemhinnor, och är en sexuellt överförbar infektion. De flesta får en eller flera infektioner under sin livstid. Infektionen är symptomfri och läker vanligtvis av sig själv.
Men tretton av HPV-virustyperna klassas som högriskvirus och kan orsaka olika former av cancer, till exempel i slidan, anus, penis och svalg. Livmoderhalscancer är den vanligaste HPV-relaterade cancern.
Källa: Folkhälsomyndigheten
För snart tio år sedan kom riktlinjer från Socialstyrelsen som innebar att alla kvinnor, upp till 70 år, skulle erbjudas ett HPV-test. Även om regionerna själva var överens om hur det skulle gå till, tog det upp till sex år innan testerna började i flera regioner. Därför hann 155 000 kvinnor som fyllt 70 år lämna screeningprogrammet – utan att veta om de bar på HPV-viruset. Även om alla regioner nu är igång med HPV-tester har dessa kvinnor fortfarande inte tagit ett test.
Acko Ankarberg säger att det inte är ovanligt att det tar mellan sex och sju år att implementera nya nationella riktlinjer inom vården.
– Men på vägen är det människor som utsätts för risker. Mitt parti vill att staten ska ta huvudansvaret för vården och det är ett bra exempel på det. Att ge vaccin, erbjuda screening, det ska vara lika i hela landet.
Flera regioner menar att de tvingats prioritera annat på grund av brist på pengar, resurser och nya tröga IT-system. Vad tycker du om deras förklaringar?
– Hade det här varit något de gjort det senaste året, sedan inflationen kom, så hade jag ändå inte tyckt att det var bra – även om jag kunde ha förstått det. Men det är ganska många som har dröjt med att komma in i detta, trots att de vet att det är den bästa metoden.
– Det är klart att regionerna har något att bevisa nu, att de klarar av att hantera IT-system.
Vad är ditt eget ansvar som hälsominister?
– Det är därför jag driver frågorna om nationell hälsostyrning. I en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner har vi också kommit överens om att regionerna vilja följa de nationella riktlinjer som tas fram inom vården.
Fakta.Nationellt screeningprogram för livmoderhalscancer
Det nationella screeningprogrammet infördes i olika landsting i Sverige mellan 1966 och 1977. Socialstyrelsen uppskattar att screeningen förhindrar uppemot 1 500 dödsfall varje år.
Idag erbjuder alla regioner gratis screening till alla kvinnor mellan 23 och 70 år.
Tidigare användes så kallade cytologitester för att analysera eventuella cellförändringar. I dag visar proverna om kvinnan har en HPV-infektion, som om den inte behandlas kan leda till livmoderhalscancer.
– Det nya testet ger sju gånger högre och mer långvarigt cancerskydd än det gamla testet, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.
Källa: Socialstyrelsen