Massgraven är den femte som identifierats av den USA-baserade syriska människorättsorganisationen Syrian Emergency Task Force, SETF, under den hårda regimen av den nu avsatte presidenten Bashar al-Assad.
– Att det handlar om hundratusen kroppar är en försiktig uppskattning av antalet kroppar som begravts på platsen, säger Mouaz Moustafa, chefen för organisationen till Reuters.
Massgraven har hittats kl al Qutayfah, som ligger 40 kilometer norr om den syriska huvudstaden. Enligt Moustafa handlar det om personer som torterades och dödades under den nu störtade regimen. Enligt honom handlar det inte bara om syrier, utan också om amerikanska och brittiska medborgare – uppgifter som inte kunnat verifieras ännu.
Mouas Moustafa intervjuades först av Brittiska kanalen 4 om fyndet. Moustafa, som anlände till Syrien från USA, strax efter att al-Assad störtats, besökte omedelbart al Qutayfah.
Han berättade för Reuters att underrättelsetjänsten inom det syriska flygvapnet var inblandad i att samla in de döda kropparna från olika militärsjukhus där offren torterades till döds, sedan transporterades kropparna till massgraven.
Några kroppar ska också ha förts till kommunala begravningsanläggningar i Damaskus, där personal lastade av dem från kylda transportbilar.
– Vi har intervjuat personer som arbetat med massgravarna och som sedan flytt från Syrien på egen hand. Vi har också hjälpt några av dem att fly, säger Mouaz Moustafa till Reuters.
Övriga anställda i organisationen Syrian Emergency Task Force ska ha talat med människor som tvingats gräva gravar med bulldozers och på order pressat ner kropparna för att göra plats åt dem och sedan täckt dem med jord, säger Mouaz Moustafa.
Han känner stor oro över att massgravarna inte är säkrade och att det nu behöver göras för att säkra bevis för de utredningar som nu måste göras.
Fakta/Assads brutala regim
• Hundratusentals syrier beräknas ha dödats sedan 2011, då Assad slog till mot initialt fredliga protester mot sitt styre. Konflikten växte till ett fullskaligt inbördeskrig.
• Assad och hans far Hafez, som föregick honom som president och dog 2000, anklagas av syrier, människorättsgrupper och andra regeringar för omfattande utomrättsliga avrättningar, inklusive massavrättningar i landets ökända fängelsesystem.
• Assad har upprepade gånger förnekat brott mot mänskliga rättigheter av sin regering och målat upp sina motståndare som extremister.
Texten är uppdaterad