-
Misstänkt mord i Fjärås – offret norska
Misstänkt mord i Fjärås – offret norska
En man som hittades död förra veckan vid E6:an i Fjärås söder om Kungsbacka kom från södra Norge, rapporterar norska Fædrelandsvennen.
Norrmannen, som misstänks ha blivit mördad, var i 40-årsåldern, vilket även Göteborgs-Posten tidigare har rapporterat.
En 55-årig svensk man greps i helgen misstänkt för mord.
– Vi har inget motiv och ser inget samband mellan den häktade mannen och den avlidne, säger polisens förundersökningsledare Stina Frenning till GP.
Senaste nyheterna
-
Fängelse efter dödligt knivdåd i Ystad
Fängelse efter dödligt knivdåd i Ystad
En man i Ystad fick livshotande skador efter en oprovocerad knivattack i september. Nu döms en 20-årig man till åtta år och sex månaders fängelse för mordförsök, rapporterar Ystads Allehanda.
Den dömde var drogpåverkad vid händelsen och har i polisförhör inte kunnat förklara varför han attackerade den andre mannen med kniv.
Rätten har kommit fram till att han hade för avsikt att döda, eller att han åtminstone måste ha insett att det fanns en risk för att offret skulle dö i attacken. Han döms även att betala 250 000 kronor i skadestånd. (TT)
-
Danmark utlämnar inte miljöaktivist till Japan
Danmark utlämnar inte miljöaktivist till Japan
Den franske miljöpartisten Paul Watson, som har suttit fängslad på Grönland sedan juli, kommer inte att utlämnas till Japan. Hans försvarsadvokat har underrättats av det danska justitieministeriet att han ska släppas.
I Japan anklagas han för att ha varit inblandad i intrång på ett valfångstfartyg i Antarktis i februari 2010. Japanska myndigheter hävdar att han skadade fartyget och hindrade besättningen ombord från att göra sitt jobb. En besättningsmedlem ska ha skadats. Ytterligare en aktivist greps efter händelsen i Tokyo och dömdes till två års fängelse.
Watson, som är amerikansk och kanadensisk medborgare, har förnekat anklagelserna.
2012 utfärdade Japan en internationell arresteringsorder genom Interpol och i juli i år greps Watson på Grönland. Frankrikes president Emmanuel Macron har uppmanat Danmark att inte utlämna honom till Japan.
Nu är han fri att återvända till Frankrike, där han bor och har sin familj.
-
Tidöpartierna föreslår skärpta asylregler
Tidöpartierna föreslår skärpta asylregler
Tidöpartierna presenterar hårdare regler för att söka asyl igen.
Det handlar bland annat om att personer vars asylansökan får avslag ska behöva lämna Sverige innan de kan söka asyl igen. Dessutom ska en ny ansökan inte skickas förrän efter fem år.
– Vi bedömer att de här förslagen kommer att öka återvändandet och minska antalet ogrundade asylansökningar, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
I dag har ett beslut att lämna landet en preskriptionstid på fyra år. Den är nu förlängd med ett år.
– Men den verkliga skillnaden är att preskriptionstiden inte börjar löpa förrän personen har återvänt till det land som den ska återvända till, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april nästa år.
-
Svårt att inspektera skuggflottan
Svårt att inspektera skuggflottan
Sverige och andra länder med kuster mot Östersjön och Nordsjön ska försöka skärpa kontrollen av fartyg i den ryska så kallade skuggflottan. EU-länderna har kommit överens om det.
Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterar att åtgärden är ett viktigt steg för att följa och övervaka fartygen närmare. Men han erkänner:
– Det finns tydliga begränsningar för vad vi kan göra enligt internationell rätt och sjörätt.
Fartygen, som ofta är slitna och kan utgöra en miljöfara, misstänks ha hjälpt Ryssland att kringgå sanktioner. Tanken är att kustländerna runt Östersjön och Nordsjön ska begära att få se försäkringshandlingar när till exempel oljetankfartyg passerar Öresund eller Engelska kanalen.
-
Wykman om kärnkraftskritik: Anständighet behövs i debatten
Wykman om kärnkraftskritik: Anständighet behövs i debatten
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tonar inte oväntat ner kritiken mot förslagen om finansiering av ny kärnkraft. Kostnaderna för staten och elkonsumenterna är hanterbara, tycker han.
Han tycker inte att stödet kan kallas subvention. Det handlar om att låna ut till förmånliga villkor.
– Pengarna kommer tillbaka, säger Wykman på en presskonferens.
När det gäller remissvaren säger han att han hade förväntat sig hårdare kritik.
– Jag är fortfarande positivt överraskad över remissvaren.
Han håller bland annat dörren öppen för att staten ska bli en partner inom kärnkraften, något som vissa remissvar tycker vore bra. Han stänger inte heller möjligheten för andra energislag att kunna få andra former av statligt stöd.
Finansieringsprogrammet handlar om utbyggnad av fyra kärnkraftsreaktorer där staten beräknas låna ut 300 miljarder kronor samt en prisgaranti på 80 öre/kWh i 40 år. (TT).
-
Flygbolag måste betala miljoner till staten
Flygbolag måste betala miljoner till staten
Flygbolaget Nova Airlines ska betala en sanktionsavgift på drygt 44 miljoner kronor till staten, enligt ett beslut från Naturvårdsverket.
Detta då överlämnandet av utsläppsrätter för utsläpp av växthusgaser 2023 inte skedde i tid, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Enligt Naturvårdsverket är sanktionsavgiften ovanligt hög.
“Anledningen till det höga beloppet är att det enligt förordningen ska beräknas på antalet utsläppsrätter som företaget skulle ha avstått”, står det i pressmeddelandet.
Flygbolaget Nova Airlines gick i konkurs förra året. Enligt Naturvårdsverket är sanktionsavgiften riktad mot bolaget och konkursboet.
-
Ukraina ska ha bekräftat att de dödade Kirillov
Ukraina ska ha bekräftat att de dödade Kirillov
En ukrainsk säkerhetskälla bekräftar att Ukraina ligger bakom mordet på den ryske toppgeneralen Igor Kirillov, rapporterar Reuters.
Kyiv Independent rapporterar att den ukrainska underrättelsetjänsten SBU ligger bakom dödsfallet.
Kirillov dog i en explosion i centrala Moskva på tisdagsmorgonen. Rapporter tyder på att en explosiv anordning gömd i en elektrisk skoter detonerades på distans och dödade Kirillov och en medhjälpare till generalen.
I går åtalades Kirillov för krigsförbrytelser i Ukraina, då Ryssland ska ha använt kemiska vapen vid 4 800 tillfällen.
Sedan 2017 har Kirillov varit den högsta chefen för Rysslands kemiska och biologiska försvar.
-
Investerar i Sveriges största vattenkraftstation
Investerar i Sveriges största vattenkraftstation
Vattenfall investerar 713 miljoner kronor i Sveriges största vattenkraftstation Harsprånget i Jokkmokks kommun.
Med investeringen i en ny transformator, styranläggning och lokalt ställverk kan effektuttaget öka något, med 15 MW till 826 MW.
Arbetet kommer att påbörjas under första kvartalet. (TT)
-
Åklagare: Ex-presidenten gjorde en 15-åring gravid
Åklagare: Ex-presidenten gjorde en 15-åring gravid
Åklagare i Bolivia vill gripa den tidigare presidenten Evo Morales.
Anledningen är en utredning om sexuella övergrepp, där Morales ska ha blivit far till ett barn med en 15-årig tjej.
Arresteringsordern, som fortfarande behöver godkännas av en domare, utfärdades efter att 65-åringen vägrat att vittna i fallet.
Morales styrde det sydamerikanska landet i 13 år fram till 2019. Han ska ha gjort tonåringen gravid 2016, vilket betyder att han enligt boliviansk lag var skyldig till våldtäkt. Han har tidigare förnekat anklagelserna och hävdat att det var en konspiration för att få honom att inte ställa upp i nästa års presidentval.
På måndagen ska polisen som skulle gripa Morales ha tvingats backa efter att hans anhängare agerade våldsamt.
-
Försvaret: Yoon gjorde inte uppror
Försvaret: Yoon gjorde inte uppror
Sydkoreas nu avstängda president Yoon Suk-Yeol gjorde inte uppror genom att införa krigslagar, hävdar hans försvarare. Han kommer därför att bestrida anklagelserna i domstol, sa de till den koreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Yoon Suk-Yeol utreds för att ha utlyst undantagstillstånd med åtföljande krigslagar den 3 december. Han fick backa bara några timmar senare, efter att parlamentet röstat emot hans beslut, men det ledde ändå till att landet hamnade i politisk kris . På lördagen röstade parlamentet för att ställa presidenten inför riksrätt och avstänga honom från ämbetet.
Men enligt en av Yoon Suk-Yeols försvarare, Seok Dong-Hyeon, var hans deklaration om krigslag inte ett uppror.
– Även om vi inte anser att anklagelserna om uppror är juridiskt giltiga kommer vi att samarbeta med utredningen, säger han.
Uttalandet kommer kort efter rapporter om att Yoon skulle kunna gripas om han inte kommer till förhör på lördag. Presidenten och några av hans inre kretsar riskerar livstids fängelse eller dödsstraff om de befinns skyldiga. (TT)
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern