Mjölk är en självklar dryck i svenska hushåll.
Nu visar en svensk studie en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor som dricker mycket mjölk.
– Kopplingen är överraskande och intressant, säger den danske specialistläkaren Jens Rikardt Andersen till Videnskab.
I studien från Uppsala universitet har forskarna följt 60 000 svenska kvinnor och 40 000 svenska män under en period på cirka 30 år. Deltagarna rapporterade regelbundet sin dagliga mjölkkonsumtion.
Studienpublicerad i den medicinska tidskriften BMC Medicine, fann ett överraskande samband mellan mjölkkonsumtion och risken för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Studien kopplar samman blodproppar och åderförkalkning i hjärtat hos kvinnor som dricker mycket mjölk.
Forskarna hittade dock inte samma samband hos män, eller om mjölken var fermenterad, som ost och yoghurt.
– Kopplingen är överraskande och intressant, men jag skulle inte avskräcka någon från att dricka mjölk på den här grunden, säger Jens Rikardt Andersen, specialistläkare och föreläsare vid Institutet för Idrott och Nutrition vid Köpenhamns universitet till Vetenskap.
Läkarens kritik
Jens Rikardt Andersen tror att det kan ligga något i resultatet, men är inte övertygad om att mjölk är den enda orsaken. Han påpekar också att studien inte tagit hänsyn till mjölkens positiva effekter.
– Mjölk är en källa till protein och kalcium, men de har inte tagit med dessa fördelar i studien. Vad betyder det för hälsan om man slutar dricka mjölk, säger han till sajten.
Enligt forskarna ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 5 procent om kvinnorna drack 2 glas mjölk per dag. Med 12 procent vid 3 glas och 21 procent vid 4 glas mjölk per dag.