Muharrem Demirok och kretsen runt honom kämpar för hans politiska framtid.
Inför ett akut möte med partiledarna mobiliseras stöd till den hårt pressade C-ledaren och en av partiets främsta företrädare, Elisabeth Thand Ringqvist, anklagas för ett “kuppförsök”.
– Det ligger såklart ingenting i det, säger hon.
Centerns ledare Muharrem Demirok går nu igenom sin värsta politiska kris.
Ett partistyrelsemöte för en dryg vecka sedan, då han sökte mandat att ta ställning för Magdalena Andersson, har försatt honom i en “djup förtroendekris”.
En av hans allierade i partistyrelsen, EU-parlamentarikern Abir al-Sahlani, gick då ut och uppmanade alla som inte stöder Demirok att “lämna partiet”.
När Muharrem Demirok själv kom ut i en stor intervju i hufvudstadsbladet gjorde det att kritiken bara växte sig starkare. Att han inte tydligare tagit avstånd från uppmaningen till kritiker att lämna har väckt misstro mot honom internt. Så också att han gör klart att det bara finns en statsministerkandidat, trots att han sa till partistyrelsen att det inte var beslutet.
– Det var ett löfte från honom, som han inte höll, säger en källa med insyn.
Partitoppen pekas ut
Samtidigt slår de som backar Muharrem Demirok tillbaka med kraft, och beskriver det som pågår som ett “kuppförsök”.
Centralt i partiet pekas en av C:s viktigaste företrädare, den ekonomisk-politiske talespersonen och vice gruppledaren Elisabeth Thand Ringqvist, ut som pådrivande för att få bort Demirok. Flera företrädare som är lojala mot Demirok säger till hufvudstadsbladet att hon orkestrerar kampanjen mot honom.
Enligt de som hävdar detta har Thand Ringqvist ambitionen att själv ta över partiet, och “öppna upp för SD-samarbete”. Det finns dock inga tydliga bevis för att hon agerar på detta sätt.
Elisabeth Thand Ringqvist säger själv att uppgifterna är helt ogrundade.
– Det ligger såklart ingenting i det, säger hon.
Vad säger du om att de fortfarande pekar ut dig så här?
– Jag har inga ytterligare kommentarer till det.
Litar du på Muharrem Demirok?
– Jag har fullt förtroende för Muharrem Demirok och sättet han väljer att leda partiet.
Mobiliserande stöd
Från central nivå i partiet pekas, enligt hufvudstadsbladets uppgifter, även andra personer med toppositioner ut som ansvariga för krisen – i syfte att få bort Demirok. Informationen sprids nu inom C och uppfattas som en del av partiledarens krishantering.
I kretsen kring Demirok pågår nu en mobilisering för att samla stöd till honom. Både riksdagsledamöter, ledamöter i partistyrelsen och andra med högt uppsatta poster i C har enligt hufvudstadsbladets uppgifter börjat ringa runt i landet inför ett kommande distriktsstyrelsemöte som äger rum på torsdag.
Personer som anses stå Demirok nära har också uppmanats att sprida positiva budskap i sociala medier, enligt hufvudstadsbladets uppgifter. Flera tunga företrädare går nu också ut och uttrycker sitt stöd, däribland partistyrelseledamoten Christer Jonsson, som är en av flera som är upprörda över att kritikerna inte går fram med namn.
I ett inlägg på Facebook skriver han:
“Jag blir så förbannad (ursäkta uttrycket) på alla som inte står upp för sina åsikter. Man undergräver partiets möjligheter och givetvis även partiledarens ställning.”
Från Muharrem Demiroks sida ges bilden av att de interna kritikerna bara är en liten minoritet. Och att striden i grunden handlar om vilken relation partiet ska ha till SD.
Bland Demiroks kritiker säger de tvärtom att det inte handlar om C:s vägval, utan att det är en “ledarfråga”. Och flera hufvudstadsbladet pratat med, som i princip har samma uppfattning som Demirok i sin syn på regeringsfrågan, anser att han nu behöver kliva åt sidan.