I september började Tindra Westling hosta upp blod. När hon efter en vecka uppsökte akuten fick hon svaret – mykoplasma.
– Det började med en hosta, ända ner till tårna. Hostan var så djup att jag inte ens hann prata dem emellan, så det var svårt att få luft, säger hon
Hon åkte hem från akuten med en antibiotikakur och vid ett återbesök visade provsvaren att hon var frisk. Trots det hostar hon fortfarande upp blod.
– Jag åt en och en halv burk honung på tre dagar i desperation i början. Det är fortfarande lite så, säger hon mellan hostningarna.
Tindra Westling hade inte hört talas om sjukdomen innan hon fick diagnosen.
– Jag var livrädd att ingen skulle tro mig, säger hon.
Sjukdomen orsakas av en bakterie och vanliga symtom är hosta och huvudvärk, men mykoplasma kan också leda till lunginflammation.
I september behandlades över 500 patienter på sjukhus till följd av mykoplasma. Det är den högsta siffran sedan 1998 – vilket är så långt som siffrorna från Socialstyrelsen räcker.
Och fallen fortsätter att öka.
I oktober lades minst 550 patienter in på sjukhus för mykoplasma, enligt de senaste siffrorna.
– De kommer att stiga lite mer. Det saknas data från flera regioner som inte rapporterat in ännu, säger Erik Wahlström, som är statistiker och utredare på Socialstyrelsen.
Sjukdomen är inte anmälningspliktig och de flesta som drabbas behöver aldrig söka vård, det är därför svårt att veta hur många som har fått sjukdomen, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog samt professor och infektionsläkare vid Sahlgrenska akademin.
– Det är en väldigt liten del av det totala, men toppen av isberget är en indikator på att det finns en stor spridning i samhället.
För små barn är symtomen ofta milda, men för 20- till 30-åringar är mykoplasmainfektion den vanligaste orsaken till lunginflammation. Enligt Magnus Gisslén är de flesta som hamnar på sjukhus tonåringar och vuxna upp till 35 år.
Vet du varför det är unga som drabbas?
– När man blir äldre och har haft mykoplasma några gånger utvecklar man en skyddande immunitet, även om den inte är hundra procent. Det kan också vara andra faktorer som spelar in.
– Och bland unga är det ovanligt med andra lunginflammationer, till exempel av pneumokocker, som är mycket vanligare när man blir äldre.
Fakta.Mykoplasma.
Mykoplasmainfektion orsakas av en bakterie och angriper luftvägarna. Vanliga symtom är heshet, hosta och huvudvärk, men allvarligare komplikationer som lunginflammation förekommer också. I åldersgruppen 20-30 år är mykoplasmainfektion den vanligaste orsaken till lunginflammation.
Det finns inget vaccin mot mykoplasmainfektion. Det är viktigt att de som är sjuka med luftvägssymtom stannar hemma för att undvika att smitta andra. Ett annat sätt att minska smittspridningen är att tvätta händerna ofta.
Källa: Folkhälsomyndigheten.
Under pandemin var antalet som behandlades för mykoplasma ovanligt få, därför var ökningen förväntad – men i vilken utsträckning återstår att se.
– Med den här stora ökningen efter flera år med extremt få fall kan det nu möjligen bete sig lite annorlunda än det brukar, med en längre period av ökning, säger Magnus Gisslén.
– Vi har inga indikationer på att den är på väg ner än. Du kan förmodligen förvänta dig att antalet fall fortsätter att öka i ytterligare en månad eller så.
Finns det något som allmänheten bör känna till?
– Nej, det är väldigt svårt att begränsa den här infektionen, det är i princip omöjligt. Men det är klart sunt förnuft, när man har feber och hostar ska man givetvis undvika att träffa andra.
Att inkubationstiden dessutom är lång, två till tre veckor, och att man kan bli smittad utan att själv ha symtom gör det extra svårt att förebygga smittan.
– Det är viktigt att säga att det här vanligtvis inte är en allvarlig infektion. De flesta behöver ingen antibiotikabehandling utan infektionen läker ut av sig själv. Det är de som är svårt sjuka och har lunginflammation som ska vända sig till vården.
Över två månader efter att hon blivit sjuk har Tindra Westling i Uppsala fortfarande inte kunnat återgå till sitt jobb. Ibland har hon svårt att hålla hoppet uppe.
– Har hostat upp blod sedan september… Jag har nästan vant mig vid det, säger hon.
Läs mer:
Bakterieutbrott väntar – “inte en vanlig topp”
Auktoritet: Så här bör du göra för att undvika att bli förkyld