I Sverige tillåter myndigheterna en omfattande årlig vargjakt. Den dominerande formen kallas licensjakt och sedan 2010 har 295 vargar skjutits under licensjakt. Dessutom finns skyddsjakt vars syfte är att eliminera särskilt skadliga vargar. Sedan 2010 har 203 vargar skjutits under skyddsjakt. En speciell form av skyddsjakt kallas “paragraf 28”. Här behövs inget myndighetsbeslut utan varg får skjutas i direkt anslutning till attacken, på initiativ av den enskilde jägaren. Sedan 2010 har 72 vargar dödats med stöd av denna jakt. Sedan är det den illegala jakten som är omfattande.
Enligt vår mening myndigheterna bedriver nästan en frenetisk jakt på varg, och media fångar med att demonisera vargen och skapa krigsrubriker. Förvaltningen av Sveriges lilla vargstam på drygt 300 djur har gått av stapeln och saknar förnuft och sunt förnuft. Så vad gör vargen? Jägarna tror att vargen tävlar med dem om jaktbart vilt och ibland kan vargar skada eller döda tamdjur, mest får och hundar, men även renar. Av Sveriges drygt en halv miljon får dödar vargar några hundra per år.
Det finns Predator Repellent staket (RAS) och för jakthundar finns skyddsvästar. Idag vet varje jägare att det finns vargar i vår natur. Trots det är det många som släpper sina jakthundar lösa på fälten, i kända vargrevir. Risken att hunden attackeras av en varg är inte stor, men den finns. Uppenbarligen är många villiga att ta risken och struntar i att förse hunden med en skyddsväst.
Riktlinjerna idag för att länsstyrelsen ska kunna bevilja skyddsjakt på varg är att det räcker med två attacker på ett år, inom en yta av 9 kvadratmil. I praktiken gäller tillståndet vilken varg som helst inom ett specifikt jaktområde, inte specifikt den varg som var ansvarig för attacken. Om det finns flera vargar i området blir det lätt slumpen som avgör vilken varg som skjuts. Då är jakten mer som någon form av hämnd på vargarten.
Vi tror att det måste det ställs betydligt hårdare krav för att skyddsjakt på varg ska beviljas. I områden där det finns vargvalpar ska skyddsjakt vara helt förbjudet. Annars är risken stor att föräldradjuren avlivas. Observera att det idag är tillåtet att skjuta föräldradjur och lämna valpar, som fortfarande är beroende av sina föräldrar. Detta strider mot sunt förnuft. Självklar jaktetik sätts ur spel. Dessutom finns det studier som visar att vargattacker på tamdjur kan öka istället för att minska, när familjegrupper splittras upp genom avlivning av föräldradjur. Ett annat krav för beviljad skyddsjakt måste vara att hundar som blivit attackerade, och som ligger till grund för skyddsjakt, ska ha försetts med en godkänd skyddsväst. Detsamma gäller angrepp på betande husdjur. Utan ett rovdjurssäkert staket är ingen skyddad jakt tillåten.
Sammanfattningsvis vill vi invänder mot att jägarna ofta utser sig till talespersoner för hela landsbygden när det gäller varg. Jägarna säger att det nästan bara är stadsbor som vill ha varg. Det finns dock undersökningar som visar vad folk egentligen tycker, den senaste från 2023, där 67 % av landsbygdsbefolkningen i Sverige anser att vargen bör vara strikt skyddad inom EU *).
Vi måste lära oss att samexistera med andra arter i vår miljö, inte minst vargar. Jakten på licenser måste upphöra och jakten på skydd måste bli betydligt hårdare. Paragraf 28 måste helt avskaffas. Vi är många landsbygdsbor som tycker att vi måste tillåta fler vargar. Vi tycker att närvaron av vargar berikar våra liv och vi har valt att bo på landsbygden för att ha en rik natur nära till hands, inklusive stora rovdjur. Vi motsätter oss att jägarkollektivet ska styra djurlivets sammansättning, vilket vi tror sker idag. Jakt är en hobby som inte ska styra ett lands rovdjursförvaltning.
Pernilla Hedblom, Jimmy Magnusson, Åke Aronsson – landsbygdsbor