– Jag känner mig hedrad, ödmjuk och lite omtumlad, säger Nicklas Pihlqvist, vinnare av Årets goda kraft 2023. Med sitt initiativ Fotboll för alla har han i 19 år skapat en inkluderande mötesplats där trygghet och glädje står i centrum . Nu är nomineringen för 2024 öppen – en chans att fostra fler inspirerande eldsjälar.
Varje år delas utmärkelsen Årets goda kraft ut ur Jönköping Energi för att hylla människor och initiativ som gör en positiv skillnad i samhället. Vid den senaste prisutdelningen, som ägde rum på Spira under evenemanget Godmorgon Jönköping, fick Nicklas Pihlqvist ta emot det prestigefyllda priset. Genom sitt initiativ Fotboll för alla har han skapat en plats där människor i alla åldrar och bakgrunder känner sig välkomna och värderade – både på och utanför planen.
– Under många år har Nicklas spridit både glädje och trygghet, säger Linda Svensson, enhetschef för marknad och kommunikation på Jönköping Energi. Hon beskriver honom som en inspiration och en god kraft i samhället.
Priset är inte bara ett pris; det är det också en påminnelse om vikten av gemenskap och engagemang. Även tidigare vinnare, som Ann Axelsson (2021) och Amir Faqiri (2020), har gjort avtryck med sina insatser. Ann belönades för sitt långvariga arbete som ideell sportchef och för att uppmuntra friskvård och hälsa. Amir har genom initiativet Håll Jkpg Rent gjort Jönköping renare och spridit kunskap om hållbarhet.
Andra vinnande initiativ är Hållbarhetsbalen (2019), som utmanar konsumtionsnormer, Torpa Parkloppis (2018), där lokal hållbarhet och gemenskap står i centrum och Änglar mot Cancer (2022) en satsning mot cancer.
Nu kan du nominera till Årets goda kraft 2024
Nomineringarna till nästa års pris är nu öppna och vem som helst kan tipsa om en person, grupp eller initiativ som gör Jönköping till en bättre plats.
Kriterier för nominering
Årets goda kraft delas ut till personer eller projekt som uppfyller ett eller flera av följande kriterier:
- Starkt lokalt engagemang: En person eller grupp som gör skillnad för Jönköpingsregionen och dess invånare.
- Främjar hållbarhet: Initiativ som uppmuntrar till hållbar och långsiktig samhällsutveckling.
- Positivt inflytande i vardagen: En insats som förbättrar livskvaliteten för en eller flera personer i kommunen.
- Rensa resultat: Ett arbete som visar konkreta, mätbara resultat.
Vilken eldsjäl skulle du vilja nominera?
– Vi på Jönköping Energi strävar efter att bidra till ett hållbart samhälle och därför vill vi uppmärksamma individuella och ideella krafter genom utmärkelsen Årets goda kraft, säger Linda Svensson.
Nomineringsperioden löper till den 31 december 2024, och tre finalister kommer att utses av en jury innan vinnaren presenteras under Jönköpingsgalan i mars 2024. Vinnaren får även ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete.
Känner du någon som har gjort ett extra engagemang för människor i Jönköpingsregionen? Nominera nu!