Kärnbränsle är en ändlig resurs! Googlat: Mellan 1945 och 2022 har 3,2 miljoner ton uran brutits i världen. Men det finns fortfarande 6,1 miljoner ton kvar i tillgångar som bedöms kunna återvinnas. Det årliga behovet är 67 500 ton. Så med kärnkraft på dagens nivå skulle de kända tillgångarna hålla i ytterligare 90 år. Notera! Dagens nivå. Jag kräver att regeringen tar fram en hållbar plan för Sveriges energiförsörjning!
Rune Granquist, Lätt kil
Jag ifrågasätter statssekreterarnas roll i klimat- och ekonomidepartementet. Man läser och hör allt fler experter på energiområdet som med kraft avskriver energi- och industriminister Ebba Buschs argument angående landets energipolitik. Om inte ministern ljuger rakt upp och ner för att stärka sina argument angående vår elförsörjning, menar flera experter att Busch leder sitt departement baserat på djup okunskap. Ministern har två statssekreterare till sitt förfogande. Rollen som statssekreterare ses som en person som är påläst inom sitt område, och som ofta har en rådgivande roll till sin minister. Sedan undrar man hur det berörda departementet kan släppa en minister med så många tveksamma påståenden och argument på sin agenda. Det skapar lågt förtroende för hela avdelningen.
Lars Lindén, Västra Torsås
Om opinion kontra kunskap: När energi- och industriminister Ebba Busch (KD) och Tidögänget hävdar att Sverige behöver mer kärnkraft är det ren åsikt. Åsikter kan kritiseras, men inte granskas eftersom det inte finns någon synlig grund bakom. När Energimyndigheten och forskare vid våra tekniska högskolor hävdar att det blir dyrare att bygga ut kärnkraften än att klara energibalansen på andra sätt bygger det på kunnande och beräkningar. Fakta och metoder bakom det kan ses över. Se skillnaden!
Lars Leonardsson, teknisk läkare
Den svenska klimat- och energipolitiken kan sammanfattas så här: “Aldrig i Sveriges historia kommer så många människor att behöva betala så mycket, så länge, på grund av ett fåtal politikers inkompetens.”
Bengt Bengtner, Karlstad
Jesus drev ut demonerna ur templet i samband med påskfirandet. Hade han haft möjligheten idag hade han nog tagit med Ebba Busch, och flyttat henne från KD till SD.
Anders Wirfält, Halmstad
Nu har regeringspartierna plus SD “gett sig” för S och deras lotteriverksamhet. Tidöpartierna trivs för fullt och försvarar åtgärden med att de vill ha insyn. Bra gjort! Transparens är alltid bra. Men sedan har jag också ett krav på transparens kring de gåvor som fester får till sin festkassa. Där är regeringen inte lika villig att vara transparent. Så var det med den transparensen. Detta borde vi kunna kräva!
Helena Jonsson, Sundbyberg
Privatisering och avreglering har sällan lett till en förbättring för oss medborgare. Ingen kan på allvar hävda att äldreomsorgen, skolan, vården eller posten har blivit bättre. Jag har inga som helst förhoppningar om att försäljningen av Bilprovningen ska innebära någon förbättring för oss konsumenter.
Lars Olsson, pensionär
Om naturen hade fått vara ifred hade vi inte haft några klimatproblem. Eller?
Boel Bissmarck, Västerås
Om jag säljer mitt hus, vart flyttar jag? Alla husen ligger nu så nära varandra att man kan se in i grannens vardagsrum eller sovrum. Vackra eller grönskande vyer ska inte beaktas. Alla lägenheter ser likadana ut. Var har alla kreativa arkitekter tagit vägen? Varför är allt byggt med minimalt antal kvadratmeter? Jag skulle vilja ha en stor tvåa på ca 60 kvadratmeter. Det finns inte. Påstå nu inte igen att allt är för dyrt. Allt är möjligt om du bara vill det. Nya, hälsosamma, praktiska idéer behövs!
Britta Pettersson, pensionär, Vällingby
Regeringen vill bygga kärnkraftverk samtidigt som man satsar på militär upprustning. Tänk om kriget kommer, är inte kärnkraftverk väldigt skadliga för hälsan om bomberna faller på dem?
Marie Kjellqvist, Finntorp, Nacka
I tisdags fick vi återigen veta att domstolar och åklagare har – och mer eller mindre regelbundet – misslyckades med att skydda identiteten för brottsoffer som de har till uppgift att skydda. Om det inte går att träna bort sådan enastående inkompetens måste det vara dags att återinföra myndighetsansvar. Om dessa personer inte klarar av så viktiga och allvarliga, men lättbegripliga frågor, borde de nog få lättare uppgifter på en plats där deras inkompetens inte förstör existensen av ett redan utsatt brottsoffer.
Gustav Friberg, Vällingby
Svar till Helmi Franklin (Antecknad 17 december) om de tre syskonen i Söderhamn. Jag antar att du inte vet mer om fallet än jag, nämligen det som framkom i SVT:s bevakning: att barnen har det bra där de är och att barnen inte vill flytta eller träffa sina biologiska föräldrar. Du räknar upp en rad viktiga självklara saker angående umgänge med barn, som vi alla är överens om. Men verkligheten är aldrig enkel och barns tillit kan inte tvingas fram. Föräldrars kärlek till sina barn kan inte påtvingas dem. Att tvångsmässigt flytta barnen till ett nytt fosterhem är förmodligen det mest kontraproduktiva, om man vill försöka bygga upp ett förtroende mellan barnen och de biologiska föräldrarna. Som tur är verkar Söderhamns kommun ha insett detta och sköt upp flytten. Låt oss hoppas att sunt förnuft används under tiden. Vi ska inte bara lyssna på barnen, vi måste följa dem.
Håkan Eles, Värnäs
Den tvåfaldige Augustpristagaren för bästa barnbok och innehavare av stol nummer 8 i Barnboksakademin, Oskar Kroon, säger till Sveriges Radios “Kulturnytt” att vuxna måste ta barnlitteratur på allvar om barn ska börja läsa mer. Det är inte gnället och skällen som gör att barn stirrar mindre på sina mobiltelefoner och börjar läsa mer, säger medlemmen. Om vuxna läser barnlitteratur kommer de att upptäcka fler bra och bli mer motiverade att läsa själva och få barnen att också upptäcka böckernas världar. Föräldrarna måste komma bort från det slentrianmässiga och plikttrogna bläddandet i någon oengagerat inköpt barnbok för att kunna lägga grunden till barnens livslånga kärlek till läsning. En kärlek till läsning som gynnar svensk folkbildning och demokrati. Barnlitteratur och annan barnkultur har legat till grund för svensk folkbildning och måste vara det igen. Utbildade barn växer upp till att bli utbildade vuxna som i sin tur, som föräldrar, bidrar till sina barns utbildning. Men det kräver att dagens föräldrar avstår från poddar, influencers och svenska deckare och självhjälpsböcker. Föräldrar – ta ansvar för barnen och den svenska demokratin!
Niclas Kuoppa, Stockholm
“… neandertalarnas största fiende, som till slut slog ner dem, var deras litenhet” (Dick Harrison, SvD). Tänk hur det kan hända här på jorden; Homo sapiens största fiende, som i slutändan kommer att slå ner dem, är deras mångfald.
Erik Kjellén, Södertälje
“Religion är som opium för folket”, skrev Karl Marx redan på sin tid. Religion har i alla tider och samhällen stått på maktens sida. Ett tydligt och färskt exempel är statsminister Birgitta Ed, som prunkar med sina prästkragar i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
Bo Eriksson, Uppsala
Knäppt jacka, spegelblanka lackskor, korrekt hantering av kniv och gaffel med mera. Livsreglerna är många för adelsmannen Björn Tarras-Wahlberg, snyggt och respektfullt presenterade i SVT-dokumentären “Riddaren på Strandvägen”. Det är därför det är så förbryllande och störande att den här ständigt stilfulla mannen i programmet avslutar de flesta uttalade meningarna med det meningslösa ordet “va”. Har han kanske blivit påverkad av ungdomens “bah”?
Boss Tolander, Nyköping
SVT Aktuell hade 17/12 en debatt “om Gud finns” mellan en ateist från Aftonbladet och en teologiprofessor som tror på Gud. Anledningen var att Svenska kyrkan nu tar emot fler unga (fler lämnar dock). Och att diskutera en tro på en högre “osynlig” varelse – en god Gud – med människor som anser sig behöva en tro på Gud är inte meningsfullt. I samma Aktuelltsandning uppmärksammades också att Estoniakatastrofen för drygt 30 år sedan hade passerat med över 500 döda svenskar, och bilder visades också. från tsunamikatastrofen i Thailand för 20 år sedan med lika många döda svenskar, många av dem barn. I det ena fallet var orsaken ett sjunkande skepp, i det andra orsakades katastrofen av en naturlig, kraftig jordbävning i havet utanför ön Sumatra med enorma vågor som följd. Frågan är varför Aktuellt inte kopplade ihop dessa hemska händelser med följdfrågor i debatten “om Gud finns”? En intervjuad mamma som hade förlorat en av sina tvillingdöttrar i Thailand var fortfarande otröstlig efter 20 år med frågan “varför”? Om hon trodde på en Gud “som älskar barnen” fick vi aldrig reda på.
Hans I Sjögren, Hals
Att bli utvisad ur Sverige med motiveringen att lönen först var för låg och sedan för hög är helt absurt. Det handlar om en kvinna med man och två barn. Hon arbetar på ett sjukhus i Växjö. Av utvisningen följer att de i Sverige uppfostrade barnen också måste följa med till Etiopien. Vi som är gamla är beroende av invandrare. Det är de som jobbar inom hemtjänsten, på äldreboenden och i stor utsträckning inom vården. Det är dessa människor vi borde vara rädda för. De arbetar även i stor utsträckning inom transporttjänster och som audionomer. Jag hoppas att detta är ett byråkratiskt misstag som rättas till. Annars är det skamligt, omöjligt skamligt.
Rolf Söderberg, 91 år gammal, Sollentuna
En familj med två barn ska utvisas till moderns tidigare hemland efter åtta år i Sverige. Orsak: Den sjukhusanställda mamman hade tidigare för låg lön, skäl till utvisning. Med tiden fick hon högre lön – för hög enligt Migrationsverkets paragrafryttare och vår högerregerings utvisningslagar. En bättre illustration till de klaustrofobiska romanerna “Processen” (Franz Kafka) och “Moment 22” (Joseph Heller) skulle nog vara svår att hitta.
Jens Busch
Det är rent ut sagt deprimerande att öppna morgontidningen. Regeringen vi har hävdar att invandrare lever på bidrag. De fungerar inte. Att bli utvisad. Sedan finns det å andra sidan de som jobbar och betalar skatt som borde utvisas också! Varför? De har för hög lön! Jag undrar varför Sverige behandlar arbetskraft som vi behöver så fruktansvärt mycket. Kan vi verkligen ha de ansvariga och tycka att de gör ett bra jobb? Utvisning väntar! Rött kort! Nyval återstår!
Camilla Brolin, Solna
Åsikter om DN
Tack, DN, för artikeln om Enyat Asefa och myndigheternas galenskap! Många utvisas för att de tjänar för lite, och nu har vi en familj som bott i Sverige i åtta år, som utvisas för att en person tjänar för mycket. Vem är ansvarig för detta galenskap? Är det en liten anställd på Migrationsverket, som lyssnat för mycket på Jimmie Åkesson (SD)? Eller kanske generaldirektören själv, som låter något sådant hända? Jag röstar för att det yttersta ansvaret vilar på statsminister Ulf Kristersson (M), som gett SD fria händer att främja sina dårskaper. Bort med galenskapen och galenskapen! Tack DN för att du bevakar Tidöpartiernas galenskaper!
Anders Schüllerqvist, pensionär
I DN 18/12 finns en kort artikel om Fortifikationsverkets köp av fastigheter. I artikeln kan du läsa om försvarets köp av en flygbas. I artikeln kan du få svar på frågor om var flygbasen ligger, hur lång landningsbanan är, hur många hangarer det finns och hur många personer en utpostbyggnad rymmer. För fientliga främmande makter är denna information säkerligen intressant, men det kan knappast ligga i Sveriges intresse att sprida sådan information. DN:s redaktion bör fundera över vilken information om Sveriges försvar som sprids.
Björn Diamant, Luleå
Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.