Tror Postnord att företaget får fler kunder när portopriset höjs? Ny affärsidé?
Rune Winter, Hässelby
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Benjamin Dousa (M) har varit i Israel och ger DN ett antal exempel på den fruktansvärda situationen i Gaza. Men ministern vill inte, som Norge och Spanien, fördöma de israeliska lagarna som förbjuder FN:s hjälporganisation Unrwa och nämner inte den israeliska krigföringen som kostade omkring 14 500 barn livet. (FN-organet UNOCHA rapporterar en lägre sifframen det gäller bara identifierade offer). Lägg därtill barn som skadats, saknas och ligger under spillror. Det är bra att Dousa kallar Israel för en ockupationsmakt som ansvarar för civilbefolkningen och säger att Israel måste göra mycket mer för att få in hjälp i Gaza. Men han blir ändå en av de ministrar, politiker och opinionsbildare som kräver att den israeliska regeringen gör mer för att bistå och skydda de civila – men utan att vilja driva på med sanktioner. Jag tvivlar inte på regeringens medkänsla för palestinierna. Men ser inte regeringen att det är den långa frånvaron av hårda påtryckningar som gett de misstänkta israeliska krigsförbrytarna möjligheten att krossa det lilla som fanns kvar av palestiniernas framtida chanser? Står inför sanktioner, Benjamin Dousa! Sanktioner!
Niclas Kuoppa, Stockholm
Vill du bidra till Rysslands krigsfond? Köp som vanligt en chokladask från Marabou till helgerna. Ta annars kontakt med våra stora livsmedelsaffärer och fråga varför de inte bara har Marabou i lager utan vecka efter vecka lyfter fram produkterna genom fördelaktig exponering och täckningspriser. Hur hänger det ihop med deras arbete kring socialt ansvar?
Fredrik Svensson, Rotebro
“Du har fått ett nytt brev från Myndigheten för samhällssäkerhet och beredskap (MSB)” får jag veta i ett utskick från den digitala brevlådan Kivra i onsdags klockan 22:33 Jag hoppade såklart in – och blev lite orolig. Det visade sig vara en pdf av broschyren “Om krisen eller kriget kommer”. Det är förstås väldigt viktig information för alla svenskar, men att MSB skickar ut den bara några dagar före jul istället för i november eller januari är väl ändå ett olyckligt val av möjlighet? Nu ser vi fram emot att äntligen kunna ägna oss åt varandra i några dagar, hitta glädje tillsammans och hålla världen på avstånd… Och varför ett utskick skickat på kvällen när de flesta är redo att gå och lägga sig och inte helt mentalt förberedd på den här typen av information?
Paul Danielsson, Göteborg
SVT:s svar på den berättigade kritiken mot den undermåliga Rapport-textningen var makalöst blodig. Som tittare behöver du korrekt textade nyheter nu och inte i obestämd framtid när tekniken har förbättrats. Sätt AI-boten i skamvrån där den kan träna sig på gamla nyhetssändningar och ta tillbaka de personer som brukade sms:a nyheterna snabbt, begripligt och korrekt. Du är skyldig oss tittare i alla åldrar.
Agnes Andolf, Vällingby
Förslaget att det som spelas in och läses upp ska textas innan sändning har inte besvarats eller kommenterats av SVT:s tekniska chef Adde Granberg. När AI har hört “adusa vonder lion” mer än en gång, kommer den förmodligen att få texten rätt. Granberg borde få frågorna en gång till, så att undertexterna stämmer!
Per Holmberg
Angående AI-textning: Dessutom ligger textningen i SVT ofta över annan informationstext när sådan visas. Sätt istället sådan text längst upp till vänster och behåll informationstexten länge, så att du hinner läsa!
Gunhild Kullenberg, Uppsala
Monica Hyllén ifrågasätter SVT:s användning av AI vid textning av inslag i nyhetsprogrammen. Public service-bolagets tekniska direktör Adde Granberg svarar att AI hela tiden utvecklas och blir bättre. Jag undrar, om AI betyder artificiell intelligens, varför denna “intelligens” ger oss ord som inte ens finns på svenska: “adusa underlejon” (Ursula von der Leyen), “borttopparna” (bort från topparna) och “lipsmedelsverket” ” (Livsmedelsförvaltningen). Har jag fel – betyder AI allmän idioti?
Toraklet Borelius
De svenska förväntningarna inför kommande VM i längdskidåkning och skidskytte ska nog spelas ner ordentligt. Nuläget präglas av skador, sjukdomar, att vara helt ur form och även andra orsaker till att inte komma till start eller bryta loppet. Vi får hoppas att Jonna Sundling, Sebastian Samuelsson och Elvira Öberg inte sällar sig till skaran av de olyckliga, så vi har något i medaljeväg att hoppas på.
Anders Björkman, Stockholm
Åsikter om DN
Kan du döda en restaurang? Ja, tydligen, i alla fall om man tror på det man läser i dagens DN.
Annchristine Alm, Umeå
Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.