Är det eldflugor – eller julgranskulor?
För första gången har NASA:s teleskop JWST lyckats fånga en bild som visar hur Vintergatan troligen såg ut när den först bildades.
Det är galaxen Firefly Sparkle.
Tidigare har James Webb-teleskopet visat oss äldre, avlägsna galaxer.
Men aldrig tidigare, beskrivet som det mest kraftfulla teleskopet som någonsin byggts, har det kunnat förmedla hur det ser ut när en galax av storleken på vår bildas – och särskilt inte i så detaljer som nu.
Påminner mig om julen
Nasa med sin JWST har lyckats fotografera en avlägsen galax, vilket ger ledtrådar om hur Vintergatan såg ut när den först började ta form, rapporterar BBC.
– Här tittar vi faktiskt på hur en galax bildas bit för bit. Det är första gången vi har sett en sådan process, säger Dr Lamiya Mowla, vid Wellesley College i Massachusetts, USA, till kanalen.
Nasas bilder visar ett tiotal grupperingar av stjärnor, som för vissa för tankarna till julgranskulor.
– Jag bara älskar den gnistrande galaxen med dess julljus som lyser på samma sätt som de gjorde när universum bara var 600 miljoner år gammalt, säger professor Catherine Heymans, Astronomer Royal (en hederstitel, reds anm.) för Skottland, till BBC.
Hon kallar upptäckten “vacker, vetenskapligt viktig och extremt festlig”.
Uppkallad efter eldflugor
Andra tycker att den nyupptäckta galaxen liknar en svärm av eldflugor i olika färger, därav namnet Firefly Sparkle. Enligt Dr Lamiya Mowla beror det faktum att stjärngrupperingarna har olika färg på att de är i olika stadier.
Hon säger till BBC att hon aldrig tidigare sett stjärnhopar i så levande och varierande färger.
Firefly Sparkle är 13 miljarder ljusår bort, och fångades av teleskopet tack vare ett “extremt lyckligt kosmiskt sammanträffande”, skriver BBC.