Jörnmark har nyligen skrivit rapporten “Den planerade bostadsbristen” för näringslivsforskningsinstitutet Ratio.
Från åren kring 2010 nedprioriteras enligt rapporten planeringen av småhusområden över hela landet och byggandet ställs om mot förtätning av städerna.
Produktionen av bostäder i flerfamiljshus ökar kraftigt. Trots de kraftigt stigande priserna på småhus sker ingen ökning av produktionen någonstans. enligt Jörnmark.
Redan 2014 visade Boverkets stora undersökning om att sju av tio svenskar föredrar att bo i småhus. Under de senaste åren har undersökningar från Byggföretagen/Novus 2022 och Hyresgästföreningen/Novus 2022 visat på liknande siffror.
Bland dem som föredrar att bo i Stockholm svarade nästan 6 av 10 Boverket att de vill bo i ett småhus.
Oppositionens regionråd Kristoffer Tamsons (M) lyfter liksom partikollegorna i Stockholms stad fram småhusens betydelse för regionen.
– Rapporten har belyst ett eskalerande problem i Stockholmsregionen, det finns ett växande gap mellan vad stockholmarna vill och vad politiker och byråkrater planerar. Det hotar Stockholmsregionens tillväxt, utveckling och trygghet, vi ser ökad emigration och allt fler miljöer där människor inte vill bo, säger han.
Sedan 2018 har Stockholms län haft en negativ inhemsk nettoinflyttning – fler flyttar från länet till övriga Sverige än som flyttar in. Undersökningar pekar på att det är hushåll i familjebildande ålder som upplever brist på lämpliga bostäder, särskilt singel- familjehus.
En studie från Region Stockholm från 2020 visar att endast 10 procent av länets hushåll har råd med ett nytt småhus.
Snittpriset på en villa i länet var i somras knappt 7,3 miljoner, enligt svensk fastighetsstatistik.
Hur har stockholmarna råd med en villa eller ett radhus?
– Bristen på småhus driver upp priserna, bygger vi mer får vi en rimligare prisbild, säger Kristoffer Tamsons.
Ska staten finansiera småhusbyggandet?
– Jag utesluter inte behovet av nationella insatser, möjligen rena stimulansåtgärder. Men jag ser hellre att vi tittar på sänkta skatter än på bidrag, säger Kristoffer Tamsons.
När politiker formulerar kvantitativa mål för en viss mängd bostäder som ska byggas leder det ofta till att det byggs många små lägenheter i flerfamiljshus – samtidigt som byggandet av småhus nedprioriteras, säger Jan Jörnmarks rapport.
– Jag har full förståelse för att många, framför allt småbarnsfamiljer, drömmer om ett hus. Vi fokuserar på flerbostadshus och hyresfastigheter. De lägenheterna är den största bristen och väldigt många stockholmare har inte råd med ett småhus, säger Stockholms stads bostadsråd Clara Lindblom (V).
Alla som är nya i Stockholm, som separerat, börjat studera eller flyttat hemifrån behöver en lägenhet, anser hon.
Men Stockholms stad har, enligt Clara Lindblom, väldigt många småhus, inte minst radhus, i planeringen. Hon listar områden: Rinkebydalen i Järva, Skarpa by i Skarpnäck, Bredäng, Hökarängen.
– Utmaningen för oss är att Stockholm inte har alltför stora ytor att bygga bostadsmattor på. Det blir också glest och svårt att få bra kollektivtrafik och närservice.
Fakta.Ägarområden i Stockholm
För att råda bot på bostadsbristen beslutade Stockholms stad 1904 att köpa större och billigare markområden i Enskede och Bromma, där trädgårdsstäder med fristående småhus skulle byggas.
I Enskede villastad startades de första husen 1908 och redan efter några år byggdes flera hundra hus.
Det var bara de som hade bra arbete, god hälsa och var allmänt ansedda
försiktig som fick lån att bygga i Enskede.
Småstugebyrån etablerades 1927 och det första egnahemsområdet bestod av 231 hus i Olovslund.
Senare följde stora områden i Åkeshov, Enskede, Svedmyra och Ängby.