Vill du veta var köttet du äter på en restaurang kommer ifrån?
Snart kommer nya regler – med krav på just detta.
– Många konsumenter vill göra medvetna val, har landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tidigare sagt.
I april gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag:
Att ta fram nya regler för restauranger, i syfte att göra det “lika lätt” för konsumenterna “för att ta reda på var köttet kommer ifrån på en restaurang eller i ett stort hushåll som i en butik”.
– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är bra information en förutsättning, sa Peter Kullgren i en kommentar då.
Nu har Livsmedelsverket tagit fram sådana regler, som gäller för restauranger och “andra stora hushållsaktiviteter” från 1 mars nästa år. Då blir det obligatoriskt att “kunna informera gäster om ursprungsland”.
Gäller flera typer av kött
Köttet som avses är “nötkött, gris, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i den mat som tillagas i verksamheten”.
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligen. Informationen kan dyka upp direkt på menyer, men det räcker också med en skylt att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer från, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket, i en kommentar.
Informationen behöver därför inte finnas på restaurangernas hemsidor, eller i appar som kan användas för att beställa takeaway.