Han beskrevs som en “expert på makaber död” som “samlade hjärnor” när han 1984 åtalades för mordet på Catrine da Costa och hängningen av hans fru.
Nu kliver “obduktionen” Teet Härm fram i en ny SVT-dokumentär.
– Sedan 1985, kan man säga, har jag inte haft någon kontakt med omvärlden alls, säger han till journalisten Dan Josefsson.
Teet Härm var rättsläkare i 30-årsåldern när han i mitten av 80-talet blev ökända som “kränkaren” som misstänktes för det brutala mordet på den prostituerade heroinisten Catrine da Costa, som fyllde 27 år.
1988 friades Härm och den så kallade “allmänläkaren” från mordet i en av Sveriges mest uppmärksammade rättegångar någonsin. Tingsrätten slog dock fast att de styckat Catrine da Costas kropp, ett brott som de inte åtalats för och som var preskriberat. Eftersom hovrätten ansåg att tingsrättens dom var friande kunde de inte överklaga den för att bestrida styckningsavgifterna.
Härm: “Kan inte förklaras på tio minuter”
Det faktum att domstolen slog fast att de styckat da Costas kropp ledde till att båda deras läkarlegitimationer återkallades. Dessa har inte återlämnats trots upprepade överklaganden.
Anklagelserna har stämplat Teet Härm och följt honom hela livet.
I nästan 40 år har han hållit sig gömd och lever under skyddad identitet.
I dag är han i 70-årsåldern och väljer att kliva fram och berätta sin historia för journalisten Dan Josefsson i SVT:s Dokument inifrån.
– Det går inte att förklara på tio minuter vad man har varit med om, säger han i dokumentärseriens första avsnitt när han intervjuas i journalistens vardagsrum.
Han vill inte synas i sitt eget hem och vill inte heller synas på bilder, av rädsla för de attacker och hot han säger sig ha blivit utsatt för efter anklagelserna om mordet.
Da Costa-fallet
27-åriga Catrine da Costa försvann under pingsthelgen 1984. I juli och augusti samma år hittades styckade kroppsdelar i Solna och Stockholm som matchades till henne med fingeravtryck.
Två läkare, så kallade “allmänläkaren” och Teet Härm, “Obduktorn”, blev misstänkta i fallet. Ingen kunde dömas för mordet, men domstolen slog fast att läkarna styckade kroppen och de förlorade sin medicinska legitimation.
Han lider av en hörselnedsättning efter ett självmordsförsök under mordutredningens gång och verkar ha utvecklat en besatthet av mordgåtan som han själv är en betydande del av.
– Han hoppas fortfarande att Catrine da Costas mördare ska hittas. Varje gång han har kommit hem till mig har han tagit med sig ett minne med material om da Costa-utredningen som han samlat på olika nätforum, säger Dan Josefsson till SVT.
Trots att Solnapolisen samlat in en lista över ett antal möjliga gärningsmän under sin utredning, valde Stockholmspolisen att fokusera utredningen på Teet Härm – som inte hade någon konkret koppling till Catrine da Costa.
Hustruns självmord sågs som misstänkt
På polisstationen sågs han som en udda figur som besökte prostituerade och vars frus självmord uppfattades som misstänkt.
Dan Josefsson har gått igenom förundersökningen och även polisens så kallade slask med uppgifter som bedöms sakna utredningsvärde.
– Allt bygger på att en mamma hävdade att hennes tvååriga dotter berättat att hon som ettåring varit med om mordet. Tar man bort det orimliga vittnesmålet så rasar allt, säger Dan Josefsson till SVT.