Motståndet mot Ebba Buschs och regeringens plan att betala för ny kärnkraft är kompakt inom oppositionen.
Alla fyra partierna kommer att rösta nej.
– Jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna försörja oss, säger Fredrik Olovsson (S), energipolitisk talesperson.
Regeringens plan att betala för ny kärnkraft har väckt skarp kritik från experter och politiska motståndare.
Invändningarna har varit att skattebetalarna riskerar ett hårt ekonomiskt slag och att fokuseringen på kärnkraft kan döda viljan att investera i andra typer av kraft, som vind och sol.
Men när livsmedels- och energiminister Ebba Busch (KD) fick frågan om kritiken nyligen borstade hon bort den.
– Det är både vilseledande och en åsikt, sa hon i SVT:s “Agenda”.
I intervjun gjorde hon klart att regeringen nu arbetar med en proposition om finansieringen som ska läggas fram för riksdagen under våren.
Exakt hur förslaget kommer att se ut är oklart, men utifrån vad som är känt i dag kan regeringen och Sverigedemokraterna inte räkna med något stöd från den politiska oppositionen.
“Inte en chans”
Socialdemokraternas talesperson Fredrik Olovsson är mycket kritisk till hur regeringen vill betala för den nya kärnkraften. Han har svårt att se att S skulle kunna ställa sig bakom den föreslagna modellen.
Däremot, påpekar han, ser S ett stort behov av långsiktiga spelregler för energi i Sverige, och deltar gärna i förhandlingar. Men då måste även andra krafter ingå, säger han.
– Då ska det inte bara handla om kärnkraft.
Rickard Nordin, Centerpartiets energipolitiska talesperson, skräder inte orden.
– Om vi utgår från att lagförslaget ser likadant ut som utredningen så finns det ingen chans att vi röstar för det, säger han.
Enligt Nordin riskerar regeringen att sätta svenska folket djupt i skuld. Han menar att om regeringen menar allvar med att bygga tio reaktorer skulle det innebära en fördubbling av statsskulden.
Men han motsätter sig också den 40-åriga prisgarantin till kärnkraftsbolagen.
– Vi får leva med det till Ebba Buschs 90-årsdag.
Varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet kan tänka sig att stödja regeringens planer.
Birger Lahti (V) uppger att han personligen inte har något emot att befintlig kärnkraft utökas, där det är möjligt. Men han är mycket starkt emot ny kärnkraft som bekostas av skattemedel.
– Att kraftfullt försöka bryta marken för ny kärnkraft under denna mandatperiod bara för att visa att regeringen har levererat. Det är sjukt, säger han.
Och även Linus Lakso (MP) är kritisk till regeringens planerade finansiering.
– Sedan löser det inte klimatförändringarna heller. Det är precis tvärtom.
Avgörande fråga
Från Tidöpartiernas sida ses kärnkraftsfrågan som helt avgörande.
De fyra partierna gick till valet 2022 för att lösa Sveriges energiutmaning och samarbetet kommer att utvärderas av väljarna efter hur det har lyckats.
Att kunna visa att steg tagits på en konkret väg mot en expansion ses som ett måste.
På måndagen var statsminister Ulf Kristerssons tidigare nära medarbetare, Timbo-chefen premiärminister Nilsson, mycket skeptisk till planerna. Han konstaterade att prislappen riskerar att bli “vansinnigt stor” och att tidtabellen är “orealistisk”.