Syriens minoriteter är oroliga för framtiden.
Den nya regimen under jihadistgruppen HTS lovar att inte hämnas mot civila och har utfärdat amnesti för dem som “inte har blod på händerna”.
I en av shiamuslimernas viktigaste helgedomar hänger fortfarande rädslan i luften.
Tre vita bussar står uppradade på huvudvägen nära den shiitiska helgedomen Sitt Zaynab, en mil utanför Damaskus. Shiamuslimska syrier gör sig redo att återvända till sina hem i de två samhällena Nubl och al-Zahraa norr om Aleppo.
De flydde från sina samhällen när regimen kollapsade för två veckor sedan. Nu har den nya syriska regimen, ledd av jihadistgruppen HTS, lovat alla religiösa grupper att de kan återvända säkert till sina hem.
– För varje dag som går blir situationen bättre. Det märker vi här i Sitt Zaynab. Men det har förekommit övertramp från enskilda personer mot vissa personer och platser. De som flytt sina hem från andra platser i Syrien och sökt skydd här har börjat återvända hem, säger Ayman al-Ahmad, ordförande för socialrådet vid Sitt Zaynab-helgedomen.
Vi är vid Zaynabs grav, där besökare samlas för att be och välsignas. Helgedomen är flera hundra år gammal och för världens shiamuslimer är den bland de viktigaste helgedomarna i världen.
– Det är inte bara shiamuslimer som kommer hit. Här i Syrien är det vanligt att även andra religiösa grupper besöker helgedomen, säger Ayman al-Ahmad.
“Vi är inte rädda för dem”
Folk tror att den fjärde kalifen, Alis dotter och profeten Muhammeds barnbarn Zaynab, ligger begravd här. Från slaget vid Karbala föddes den shiamuslimska sorgtraditionen Ashura. Under kriget i Syrien använde libanesiska Hizbollah helgedomen som en ursäkt för att skicka och rekrytera krigare till Syrien. Syfte: Att “försvara helgedomen”.
Nu är bara beväpnade HTS-krigare utanför helgedomen och civila här för att be.
– Representanter för olika väpnade grupper har varit här med oss och vi hade långa samtal. De lovade att de står vid sitt ord och lovar att inte skada oskyldiga. Hittills har det varit tyst här. Folk fortsätter att komma hit för att be. Som ni ser låter de oss också hålla våra (religiösa) banderoller över helgedomen. Vi är inte rädda för dem. Vi fruktar Takfiri-grupper som har en lång historia av massmord och förstörelse, säger Sheik Ayman al-Ahmad.
“Banditer” har härjat
Samma dag som regimen föll försökte en grupp beväpnade män ta sig in i mausoleet. En mindre grupp demonstrerade också och skrek slagord som kan tolkas som sekteristiska. Sheik Ayman al-Ahmad säger att dessa grupper inte tillhör HTS utan kommer från själva orten.
Han beskriver dem som “banditer” och inte jihadister.
– Jag talar utifrån mitt samvete. Inte en enda droppe blod har spillts här. Men det har förekommit, från enskilda och från några väpnade grupper, tramp på människors hem. Bilar har blivit rånade. Men på det stora hela står de här bröderna vid sitt löfte och ord, säger Sheik Ayman al-Ahmad.
Han har varit i tjänst vid helgedomen sedan 2012, då det fullskaliga kriget i Syrien bröt ut. Sedan dess har platsen utsatts för flera bilbomber, självmordsattacker och otaliga israeliska flygangrepp. När jag går in i förorten ser jag rök stiga upp från några platser som träffats av israeliska bomber. Hizbollah hade flera baser här tidigare.
– En del personer har fått hot och varningar från grupper, som vi vet vilka de är. De hotade med hämnd. De som ligger bakom hoten är inte HTS utan beväpnade grupper från denna ort. Om de tror att folk har blod på händerna, tänker de fel. De som misstänks ha blod på händerna lämnas inte kvar här, säger al-Ahmad.
Hizbollah har lämnat landet
Hizbollah har varit en av regimens viktigaste allierade i kriget, men finns inte längre i Syrien. Alla krigare har lämnat landet. Ett stort antal syrier som samarbetat med Hizbollah har också flytt. Sedan regimens kollaps har det förekommit rapporter om summariska avrättningar av regimtrogna.
Enligt uppgifter från Homs attackerar beväpnade och maskerade män människors hem på natten och arresterar dem.
– I fredags hittades en person avrättad och dumpad på gatan. Han anklagades för att ha blod på händerna, säger ett vittne i Homs.
Tusentals högt uppsatta arméofficerare, som bodde i arméns bostadshus utanför Damaskus, har också beordrats att evakuera sina hem eftersom de “ägs av staten”.
Det var HTS-medlemmar som gav order om att de skulle lämna sina hem.
Utanför helgedomen pratar en grupp män med en shiitisk imam. De pratar tyst om hur oroliga de är för HTS och dess ledare Ahmed al-Sharaa, som har rötter i både IS och al-Qaida terrorgrupper.
– Vi hoppas att framtiden blir ljusare och bättre. Men säkerhetsläget måste stabiliseras och den nya staten måste skapa ordning i landet. Många är oroliga och rädda. Tidigare har vissa väpnade grupper sagt rakt ut att de vill hämnas, säger Sheik Ayman al-Ahmad.