Före jul kände Helsingfors stad till ett trettiotal fall av matförgiftning kopplat till dåliga ostron. Nu tio dagar senare är siffran över hundra, meddelade staden i ett pressmeddelande på måndagen.
Staden har spårat fallet till totalt 19 platser, både restauranger och butiker. De angivna ostronen kommer från Nederländerna, Frankrike, Irland och Spanien, sade staden.
I åtminstone vissa fall orsakas matförgiftning av norovirus. Viruset har upptäckts genom prover från både restauranger och patienter.
Staden anser att det värsta är över eftersom antalet personer som ätit ostron och blivit sjuka är på väg ner. De första fallen kom till stadens kännedom i november.
“Helsingfors miljötjänster har kontaktats av många personer som ätit ostron. Nu har inga fler sjukdomsfall rapporterats. Epidemin verkar med andra ord vara över”, skriver staden.
Matförgiftning på grund av ostron är fortfarande inget nytt under solen, anser staden.
“Ostronrelaterad matförgiftning utreds årligen. Det är alltid en risk att äta ostron även om inte alla är kontaminerade”, skriver stadens enhet för livsmedelssäkerhet.
Fakta.Därför utgör ostron en risk
Ostron får i sig norovirus när de lever i vatten som är förorenat med mänsklig avföring.
Snabb uppvärmning förstör inte nödvändigtvis noroviruset. Maten måste värmas upp till minst 90 grader Celsius i två minuter för att förstöra viruset.
Restauranger har inget sätt att upptäcka norovirus i ostron.
Viruset sprids lätt i familjer och genom andra mänskliga kontakter.
Källa: Helsingfors stad.