Beslutet om den paralympiska medaljörens upphävda LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har fått stor uppmärksamhet. Pernheim Goodrich har svårt att förstå hur det stöd hon haft i många år kan dras in när hennes funktionsnedsättning är bestående.
Karin Hansson, verksamhetschef på förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs stad, säger att kommunen först bedömer om en sökande tillhör någon av tre kategorier, så kallade personkretsar, som har rätt till stöd enligt lagen. , och att enligt praxis en synnedsättning inte är en grund för en LSS – insats.
Pernheim Goodrich beviljades stödet så sent som förra året, men hon bedöms faktiskt inte tillhöra någon av folkkretsarna.
Hansson berättar att det kan vara en praxis som har funnits i flera år, men att kommunen hanterar så många ärenden att det tog lite tid innan de kom i fas.
– Varför det blev en försening av granskningen i just det här fallet kan jag inte svara på, men det är beklagligt att det uppfattas så negativt. Vi välkomnar rättegången i domstol för att säkerställa riktigheten i beslutet, säger hon.
Fakta.LSS
LSS är en rättighetsförklaring som ska garantera personer med omfattande och bestående funktionsnedsättningar goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att individen ska få möjlighet att leva som andra.
Lagens personkrets omfattar tre grupper:
1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
2. Personer med betydande och bestående intellektuell funktionsnedsättning efter hjärnskador i vuxen ålder orsakade av yttre våld eller fysisk sjukdom.
3. Personer med andra bestående fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är svåra och orsakar betydande svårigheter i det dagliga livet och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.
Fakta: Socialstyrelsen
Eftersom Pernheim Goodrich inte anses tillhöra någon av folkkretsarna görs ingen bedömning av hennes behov för att kunna tävla inom elitidrott.
En annan anledning Skälet till beslutet är enligt Hansson att de digitala hjälpmedlen för personer med funktionsnedsättning har förbättrats. Enligt Pernheim Goodrich har kommunen bland annat hänvisat till GPS-appen som hon har på sin telefon.
– Jag vill inte ge något konkret exempel i hennes fall, men hela poängen är att det idag finns digitala hjälpmedel som gör att man inte behöver hjälp av en person, säger Hansson och tillägger att Pernheim Goodrich också har möjlighet att ansöka om ledsagare via socialtjänstlagen.
I så fall, eftersom hennes ansökan prövas mot annan lagstiftning, kan beslutet bli ett annat.
Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté, är kritisk till att frånvaron av eskort riskerar att stoppa Pernheim Goodrichs satsning mot Paralympics i Los Angeles. Hon menar att argumentet om självständighet inte håller.
– Det är just för att hon har sällskap som hon är självständig. Då kan man vara självständig och ändå behöva hjälp med vissa saker, säger hon.
Hon välkomnar debatten och menar att regeringen nu måste skynda på ny lagstiftning på området för att säkerställa likvärdighet i de beslut som i dag fattas på kommunal nivå.
– Man skulle aldrig acceptera att man får barnbidrag om man bor i Stockholm, men flyttar man till Tranås så blir det ingenting, säger Llinares Norlin.
Läs mer: Paralympisk medaljör tar matchen för alla synskadade