-
Pressmöte med Ukrainas försvarsminister
Pressmöte med Ukrainas försvarsminister
Klockan 10:40 håller försvarsminister Pål Jonson en presskonferens tillsammans med Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerov.
Följ presskonferensen i spelaren ovan.
Senaste nyheterna
-
Misstänkt farligt föremål i Trelleborg
Misstänkt farligt föremål i Trelleborg
Polisen har larmats om ett misstänkt farligt föremål utomhus i centrala Trelleborg, skriver polisen på sin hemsida.
Boende i området uppmanas att hålla sig inomhus. National Bomb Squad är på väg till platsen.
-
Northvolts vd Peter Carlsson avgår
Northvolts vd Peter Carlsson avgår
Peter Carlsson har meddelat att han lämnar rollen som vd för Northvolt, enligt en pressrelease. Han tar en ny roll som senior rådgivare till Northvolt och kommer även att sitta kvar i bolagets styrelse.
I går meddelade Northvolt att de frivilligt ansökt om ett Chapter 11-förfarande i USA, något som också brukar kallas “restructuring bankruptcy”.
– Idag markerar en viktig ny fas för Northvolt såväl som för mig personligen. Ansökan om kapitel 11 tillåter en period under vilken företaget kan omorganisera, växa sin verksamhet samtidigt som de respekterar åtaganden gentemot kunder och leverantörer, och i slutändan positionera sig för långsiktig framgång. Det gör det här till ett bra tillfälle för mig att lämna över till nästa generations ledare, säger Peter Carlsson i samband med pressmeddelandet.
Peter Carlsson har lett bolaget sedan 2016. Northvolt uppger att de letar efter nästa vd.
Klockan 10.30 håller Northvolt en presskonferens med anledning av tillkännagivandet.
-
Orban trotsar ICC – bjuder in Netanyahu
Orban trotsar ICC – bjuder in Netanyahu
Viktor Orbán, premiärminister för EU:s ordförandeskap Ungern, trotsar ICC:s arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu genom att bjuda in honom till Ungern.
– Senare idag kommer jag att bjuda in Israels premiärminister, Mr. Netanyahu, att besöka Ungern. Jag garanterar honom att, om han kommer, kommer Internationella brottmålsdomstolens beslut inte att ha effekt och vi kommer inte att följa dess villkor, sa Orbán på statlig radio.
Ungern har varit en del av ICC:s arbete i mer än 20 år.
De 120 länder som undertecknade ICC:s grunddokument Romstadgan, bland dem Ungern, är formellt skyldiga att arrestera ledarna om de sätter sin fot i något av länderna. Något som Ungern nu trotsar. (TT)
-
Netflix stämde för problem under boxningsmatchen
Netflix stämde för problem under boxningsmatchen
Netflix sändning av boxningsmatchen mellan Jake Paul och Mike Tyson kantades av omfattande tekniska problem. Nu stäms streamingjätten av en man i Florida som anklagar Netflix för avtalsbrott, rapporterar USA Today.
“60 miljoner amerikaner ställde in för att se ‘Iron’ Mike Tyson, den tuffaste mannen på planeten, mot YouTubern och boxaren Jake Paul. Istället upplevde de den värsta strömmen på planeten”, står det i rättegången.
Enligt Netflix har över 108 miljoner tittare världen över sett kampen, som streamingjätten beskriver som “världens mest streamade sportevenemang någonsin”.
Enligt TMZ Sports kräver Netflix “minst 50 miljoner dollar” i skadestånd.
-
Sex “backpackers” dog av metanol i Laos
Sex “backpackers” dog av metanol i Laos
En ung australiensisk kvinna har hittills blivit det sjätte offret bland internationella “backpackers” som drack förgiftad sprit i Laos, enligt CNN. Tidigare har även två danska medborgare, en amerikan och två andra australiensare dött efter att ha druckit alkohol som tros vara blandat med metanol.
Även några centiliter metanol kan vara dödlig. Det är metanolens nedbrytningsprodukter som är giftiga. Metanol bryts ner i levern till till exempel myrsyra och formaldehyd. Dödsfallen sägs vara kopplade till staden Vang Vieng i Laos, populär bland unga backpackers i Sydostasien.
-
Lastbilar i krock i Gävle – stopp i trafiken
Lastbilar i krock i Gävle – stopp i trafiken
Tre lastbilar och en personbil har kolliderat vid Hamnleden vid Marielund, skriver polisen på sin hemsida. Olyckan inträffade strax före klockan sju på fredagsmorgonen.
Just nu står trafiken stilla i båda riktningarna. Enligt trafikmyndigheten trafiken kan påverkas fram till klockan 12.
Fyra personer uppges vara skadade och två har förts till sjukhus med oklara skador, rapporterar P4 Gävleborg.
-
Miljontals ryska fat olja fördes till Nordkorea
Miljontals ryska fat olja fördes till Nordkorea
Sedan mars i år beräknas Ryssland ha skickat mer än en miljon fat olja till Nordkorea, enligt satellitbilder. Ange BBC. Oljan ska utgöra betalning för de vapen som Nordkorea skickade till Ryssland för att användas i kriget mot Ukraina. Ett fat olja rymmer vanligtvis cirka 200 liter.
Överföringarna, som ska ha skett med fullastade oljetankers från en hamn i östra Ryssland, bryter mot de rådande FN-sanktionerna. Dessa tillåter endast små mängder olja att säljas till Nordkorea för att begränsa landets förmåga att producera kärnvapen. Mer än ett dussin nordkoreanska oljetankfartyg som lämnar en rysk hamn fullastade har fångats på video 43 gånger under de senaste åtta månaderna.
-
Polisen vräker demonstranter i Göteborg
Polisen vräker demonstranter i Göteborg
Polisen vräker nu de pro-palestinska demonstranter som i nästan 200 dagar bott i tält utanför Göteborgs universitet på Vasaplatsen. Demonstranterna har varit där sedan maj. Kocksexan passerade på fredagsmorgonen deadline för när de måste gå, eftersom Liberalerna i Göteborg har fått tillstånd till en allmän sammankomst på samma plats under dagen.
Demonstrationen har pågått i nästan 200 dagar och tältlägrets talesperson är nöjd.
– Jag är väldigt stolt över vad vi har åstadkommit här. Det är en historisk demonstration, säger Max Popovski, talesperson för tältlägret till TT.
Polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr säger att polisen var på platsen från strax före klockan sex och vid sextiden beordrade demonstranterna att lämna platsen.
– Majoriteten valde att göra det, men en del valde att inte göra det och kedjade fast sig. Men nu har vi tagit itu med det och åtta eller nio kommer att anmälas för olydnad mot de brottsbekämpande myndigheterna, säger Fredrik Svedemyr.
Han säger också att operationen i det stora hela anses ha gått smidigt.
-
Svensk polis får inte längre ta sig in i Norge
Svensk polis får inte längre ta sig in i Norge
Poliser från Norge och Sverige har under hösten samarbetat mot gränsöverskridande brottslighet i flera gränslän. Samarbetet har nu brustit och svensk polis får inte längre ta sig in i Norge, rapporterar SVT Värmland.
Inom ramen för samarbetet har svensk och norsk polis opererat fritt över gränsen i Värmland, Dalarna och det angränsande norska länet Innlandet. Insatsen var möjlig eftersom den norska polisen, på grund av det ökade hotet om terrorism i Norge, var beväpnat.
Hotnivån i Norge har nu sänkts och norsk polis patrullerar obeväpnad igen. Det innebär att svensk polis, som alltid är beväpnad, inte längre får ta sig över gränsen.
– Man blir avskräckt. Vi jobbar trots allt tillsammans med norrmännen och det gör att vi inte får vara i Norge, säger Joakim Kristiansen, gruppledare för polisen på svenska sidan av gränsen, till SVT.
-
Ett stick i fingret kan avslöja Alzheimers
Ett stick i fingret kan avslöja Alzheimers
I framtiden kan det räcka med en droppe blod för att ta reda på om en person har Alzheimers eller inte.
Proteinerna beta-amyloid och tau är två viktiga markörer kopplade till Alzheimers sjukdom. I en utredning av sjukdomen kan man testa om dessa finns i kroppen, vilket idag görs med hjälp av ryggmärgsvätskeprover.
Men forskning har visat att det går bra att leta efter markörerna i vanliga blodprover som tas i armen – venprover. Nu har forskare vid bland annat Sahlgrenska akademin i Göteborg gjort en studie som undersökt om det räcker med den lilla mängd blod som kommer från ett stick i fingret. Och resultaten är lovande.
Det nya testet innebär att en eller två droppar blod från fingret samlas på ett speciellt kort som kan skickas med vanlig post till laboratoriet som utför analysen. Provtagningen behöver därför inte utföras i sjukvårdsmiljö.
Forskarna påpekar att det nya testet inte ska användas för allmän screening för Alzheimers i befolkningen. Det är ännu inte etiskt motiverat att screena för det enligt Världshälsoorganisationen (WHO), eftersom behandlingsalternativ har saknats.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern